Ledare. Kajsa Ekis Ekman.

2015-10-24 07:00

Maktspråket bakom rapporteringen om Palestina

”Knivarna i Israel dödar freden” hävdar Expressens ledarsida bestämt. Enligt den har palestinska ungdomar hittat ett överlägset sätt att slåss på: ”Att bära och dölja en kökskniv är hur enkelt som helst.” Mats Larsson skriver (Expressen 13/10) att nu växer oron eftersom ”den här typen av attacker är så gott som omöjliga att förutse och förhindra.” Det går inte ens, skriver Larsson, att ”bygga murar mot sådant.”

Ja, stackars Israel som bara har tanks, Arrowmissiler, fosforbomber, robotvapen, ubåtar med kärnvapenspetsar, Super Heron-drönare, Samson RCWS och världens mest avancerade F-15I Thunderplan med mera ad inifinitum.
Hur ska dessa vapen kunna döljas, när de inte får plats i fickan?

Medierapporteringen om det spontana upproret som nu sprider sig på olika platser i Palestina är intressant. Den rör sig på tre nivåer. På ytan råder den sedvanliga falska idealismen enligt vilken det är en konflikt mellan två likvärdiga parter, likt Harry Amster skriver i SvD 14/10: ”Tänk vad underbart det vore om ledarna för Israel och Palestina kunde sätta sig ner, lägga bort sina jag vet att jag har rätt-miner” och komma överens.

Men detta tycker ingen egentligen. Strax under ytan råder en slavägarmentalitet där varenda motståndshandling från palestinskt håll förstör freden och bör fördömas. Vad de som upprörs nu egentligen säger är till palestinierna: gör ingenting. Var passiva, lyd. Ni är inte alls någon likvärdig part, er existens är oönskad och bör märkas så lite som möjligt. Motstånd tjänar ingenting till, det gör bara saken värre. Tala om fred. Gör projekt där barn lär känna varandra från ”båda sidor.” Gör filmer om ett israeliskt och palestinskt gaypar som kämpar mot omvärldens fördomar. Det får alla i väst att gråta av rörelse. De älskar att projicera sitt hopp om försoning på er trots att de själva inte kan hålla sams med sina egna syskon om sommarhuset. Försvara er inte. Även om ni bara tar upp en sten har militären rätt att skjuta er.

Ni måste acceptera: att bli ockuperade, fördrivna från era hem, uppdelade i små enklaver där allt normalt liv omöjliggörs av checkpoints eller isolerade från all kontakt med omvärlden i utomhusläger och bombade med jämna mellanrum. Att bli övervakade av världens mest avancerade intelligens som slår sönder alla försök till uppror, bakbinder de politiska ledarna och får dem att agera polis mot sin egen befolkning samt utpressar era farbröder att bli infiltratörer. Eller att dela stad med paramilitärer i form av bosättare som går på kurser i skogen som ”helgnöje” där de lär sig att skjuta civila. Som lär sig i skolan att de tillhör ett överlägset folk, indoktrineras med etnisk och religiös mysticism till den grad att till och med hiphopare hyllar armén. En nationell psykos som frambringar terrorister som bränner bebisar, fanatiker som är så far out att de kallar Shin Bet för en arabisk konspiration. Och som just nu leds av en president som tror att palestinier låg bakom Förintelsen.

En notis passerar i pressen: FN-rapport drar slutsatsen att det inte kommer att gå att leva i Gaza år 2020. Hur tas denna vetskap emot? Oxfam och Palmecentret ordnar några seminarier, det är allt. Men vem stoppar denna teroriststat? Ingen. För trots allt snack så har inte Israel några fiender av vikt.

Och sen blir de chockerade över att ungdomar blir så desperata att de går ut och knivhugger vem som helst.

Detta spontana uppror som nu drar över städerna bevisar bara att så länge det finns förtryck kommer uppror födas, om och om igen.
Inte för att det inte går att leva under förtryck, för det gör det, så länge förtrycket är konstant och regelbundet. Historien är full med exempel på människor som levt under förtryck i hundratals år utan att göra något. De har lytt och tänkt att motstånd bara straffar sig.
Det är när det inte ens går att lyda som det blir uppror.
När man, trots att man varit en lydig människa hela livet, ändå bestraffas. När det inte ens går att leva på knä. När förtryckaren bryter mot sina egna regler, tror sig vara allsmäktig och gör livet omöjligt. Alla förtryckare gör detta förr eller senare.

Och i det djupaste lagret av mediernas rapportering skymtar en cynisk, militaristisk insikt om hur världen fungerar. Lyssna noga på SVT:s motvering till att inte använda ordet Palestina ”eftersom den palestinska myndigheten inte har full kontroll över sina landområden och gränser och därmed inte kan beskrivas som ett land.” Vad de egentligen säger är: det spelar ingen roll vad den svenska regeringen tycker eller hur många fredssamtal som äger rum. Gör uppror och gör det ordentligt! Innan ni byter ut knivarna mot riktiga vapen och kontrollerar era gränser kommer vi inte att erkänna er.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter