Hoppa till innehållet

Ledare

Andreas Gustavsson: Irene Svenonius – en äkta MODERAT

”Partiet tilltalas av hennes vision om att en genomprivatiserad vård alltid är billigare och bättre”, skriver Andreas Gustavsson om Irene Svenonius.

”Partiet tilltalas av hennes vision om att en genomprivatiserad vård alltid är billigare och bättre”, skriver Andreas Gustavsson om Irene Svenonius.

Bild: Jessica Gow/TT

Dagens ETC

Jämlikhet! Kry! Tillgänglighet! Foodora hem en doula! Kolla prostatan med Klarna! Vi har en oändlig horisont framför oss.

Det här är en ledare från Dagens ETC.
Ledarsidan är oberoende med röd och grön politisk färg.

Vem väljer Moderaterna när det blir dags att utreda hur staten ska kunna ta ett större ansvar för sjukvården? Irene Svenonius, självklart blir det hon. Inte bara för att hon är så nära statsminister Ulf Kristersson, utan för att hon är så konsekvent ideologisk, en riktig MODERAT som glänser bland mesiga moderater som någon gång vacklat i tron på att det här är en marknad som kan fulländas med slicka startups och kallhamrade konsulter. Hon är en puritan, ingenting rubbar henne. Inte ens att två miljoner stockholmare slänger ut henne med huvudet före. 

Partiet respekterar det. 

Partiet vill ha mer Svenonius. 

Partiet tilltalas av hennes vision om att en genomprivatiserad vård alltid är billigare och bättre.

Visste ni att Kristersson har hennes cv inramat på sitt tjänsterum? Jodå. Han läser det ibland, säkert det första han gör efter sina skönt utdragna semester, den gamla vapendragarens upptåg gör ju politiken lite roligare, mycket mer spännande. Allt är möjligt. Och om det visar sig omöjligt kommer fler chanser, hur många som helst. Inspirerande. Och så festligt formulerat. 

Tack vare en vänsterextrem konspiration som inbegriper public service, Greta Thunberg, en kubansk agent, minst två radikalfeminister, fem muslimer och otaliga dragqueens med stilettklackar kan nu Dagens ETC ge dig detta dokument, som internt tydligen brukar kallas Irene-manifestet. 

Här är hennes ord:

MANGLA PÖBELN!

Vi hade några tråkiga månader på BB-avdelningarna, må så vara, men att demonstranter dyker upp för att skräna är ett ofog som måste beivras. De röstar vart fjärde år, sedan är det faktiskt upp till oss. Då måste vi kunna arbeta ostört. Respekteras inte det kommer jag alltid att markera. Pöbelvälde godtas icke. Kanske kallar jag dem ”våldsbejakande vänster”, kanske diskvalificerar jag dem som ”proffsdemonstranter”. Tryck till bara, vissa överdrifter är tillåtna. Skit ska skit ha.

ODLA NÄTVERK!

Skåla med Kry (jag har goda partivänner som tagit tjänst där), diskutera känsliga politiska beslut med en äkta make som verkligen kan och känner konsultsidan, uppmuntra en yngre kollega som fått förtroendet att driva vårdfokuserad tankesmedja för näringslivets räkning – allt är fullt möjligt, allt är lika värdefullt, dygnet har 24 timmar, du hinner mer och fler än vad du själv tror.

DRÖM STORT! 

Jag citerar mig själv. Eller snarare, jag citerar den reklam jag fick av Moderaterna i Stockholm för att sälja min egen bok om vårdens framtid: 

”Irene Svenonius anser att vården borde beställas nationellt för hela landet, och låta såväl privata som offentliga vårdgivare erbjuda vård – i hela landet och i konkurrens.”

Det är en viktig bok. Stockholm är bara början. Men om vi lyckas bygga världens dyraste sjukhus, tänk vad hela Sverige skulle kunna göra. Jag är inte klar. Grunden är lagd, men vidare och framåt!

ÉGALITÉ TILL SVENSKARNA!

Har jag sagt att jag skrivit en bok? Den heter ”Jag vill avskaffa mig själv – låt proffsen styra” och den borde faktiskt alla läsa som vill uppdatera sig om vad vården behöver. Ett misstag många gör är att det just skulle vara driftsform som driver mig, men även om jag skulle vilja konkurrensutsätta den regionala kolossen ned till sista barnpsykiatriska enhet, så har jag en mycket mer nyanserad argumentation. Läs bara. Jag citerar mig själv. 

”Det handlar lika mycket om att skapa en större jämlikhet över hela landet som att släppa loss en utvecklingskraft som finns hos innovatörer och entreprenörer i vården.”

Jämlikhet! Kry! Tillgänglighet! Foodora hem en doula! Kolla prostatan med Klarna! Vi har en oändlig horisont framför oss, om vi vågar skingra folkhemmets dimma. Moderat jämlikhet. Alla ska med. Nästa enhörning kanske är ett cancerbolag med onlinebehandling. Nästa utvecklingsstadie kanske är pyramiden med offentlig vård som bas, privat vård som högre nivå och extra sjukförsäkring som spets.

RING MARGAUX!

Media ska hållas kort. Tokarna på vänstertidningen Dagens ETC ska aldrig få en intervju med mig, inte en chans, troligare att jag byter Täby mot Tensta, de har försökt i flera år nu men det blir kalla handen. Och när Dagens Nyheter tuppar sig säger jag bara ”fake news” och anklagar den där sosseblaskan för populism. 

Man måste välja sin journalist. Personligen uppskattar jag Margaux Dietz, där det blir ett annat slags intervju. Mer dialog, inte så kantigt. Sedan är det förstås smidigt att min före detta pressansvariga nu jobbar på pr-byrån som har hand om Margaux. Raka rör, snabba beslut, rimliga frågor.

Du bestämmer plattform! Glöm inte det. Vill du krishantera på Instagram, då ska du krishantera på Instagram. 

ANPASSA DIG!

Jag har känslig näsa för tendenser. Ser jag att borgerliga börjar fundera på Sverigedemokraterna, anpassar jag mig så klart. De kör sin rasism, jag kör min rationella resursanvändning. Jag kan det där med retorik. 

På min Facebook hittar ni ett konkret exempel: 

”Skattebetalarna i Stockholm ska inte längre tvingas stå för notan när svenska medborgare inte vill lära sig svenska. Självklart ska tolk fortfarande erbjudas till alla som behöver, men då till självkostnadspris.” 

Så ska en slipsten dras. Jag visste att de hysteriska frågorna skulle komma. Hur ska en läkare på ett säkert sätt kommunicera en diagnos om den sjuka inte har råd med tolk? Hur många kommer att undvika besök av ekonomiska skäl? Hur tas en våldtagen kvinna emot? Hur hanteras tortyrskadade som behöver långvarig psykologkontakt? Hur kommer systemet fungera för den utlandsfödda som blir dement och tappar svenskan? Med mera, med mera. Detaljer. Det finns ingen anledning att svara. Jag tar det igen: Svara inte. Segern är ju vunnen, signalen har hörts vitt och brett. Vår nymoderata mistlur. Rulla med opinionen. Det blir en väldig fart.

TRAPPA UPP!

Jag har fått utstå kritik och den är alltid orättvis. Mitt signum är att det snarare får mig att bli mer skärpt och målmedveten. Jag ser tillfället, jag tar tillfället. Som under pandemin, gnäll från alla möjliga håll, men då satte jag ner foten ordentligt genom att sälja ett gammalt trött sjukhus (till bolaget där Filippa jobbar, ett kompetent gäng, jag har konsultat för dem tidigare), för att sedan följa upp med en innovativ kampanj som bjöd in alla regionens kunder att swisha donationer till munskydd och medicin. Grädde på moset smakar gott, men det är inte gratis. Det är principiellt viktigt att betala. Skatt är passivitet, individuella transaktioner är egenmakt och ansvar. Varje människa är en ö, tillsammans utgör vi en jättefin skärgård. Stockholm blev äntligen en stad för vuxna. När är Sverige redo?