Ledare. Andreas Gustavsson.

2020-03-26 15:00
Bild: Shutterstock / Dagens ETC
Puffetikett
Dagens ETC

Grym nonchalans när sjukhus säljs mitt i corona-kaoset

Stockholm säljer ut 100 vårdplatser. När det blivit skrämmande uppenbart att regionen saknar just vårdplatser. Inte ens när stormen kommer kan de borgerliga – och Miljöpartiet – avbryta sitt ideologiskt driva experiment.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Hur har ni det i Stockholm? frågar oroliga läsare. Och nej, det är inget vidare. För vi vet vart detta är på väg, vart kurvan pekar, även om vi lyckats med balansgången mellan restriktioner och ansvarstagande under frihet. Många kommer att bli sjuka. Många kommer att dö.

Stormen är redan över oss, konstaterade regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson på onsdagen. Han var tydlig med att det kan komma att utlysas katastrofläge.

”Nu är pressen på vården otroligt hög”, sa han.

Så hur handskas den politiska ledningen i regionen med denna fullständigt unika situation?

Ett hot mot folkhälsa och samhälle som Stockholm – och dess två miljoner invånare – inte upplevt på flera generationer.

Vi vet vad de inte har gjort.

De har inte garanterat att vårdens personal har den skyddsutrustning som krävs för att hantera smittsamma patienter.

De har inte sett till att regionen har tillräckligt med platser för intensivvård ens för normala omständigheter.

De har heller inte gjort tillräckligt för att organisationen ska kunna växla upp vid extraordinära händelser, som att en pandemi får fäste bland befolkningen.

Så vad sysslar de egentligen med under sina högavlönade arbetsdagar?

Jag kan berätta vad de gjorde på tisdagen, bara ett dygn före den där presskonferensen då det utfärdades stormvarning på grund av att ytterligare 18 stockholmare avlidit av covid.

De sålde ett sjukhus.

Mitt under den chock som corona utsätter Stockholm för tog de sig tiden att genomföra en affär som innebär att Bromma sjukhus avyttras för drygt en halv miljard kronor.

Visst, processen påbörjades i fjol, men det är nu det hela klubbas – samtidigt som medborgare är allvarligt oroliga för om vården har kapacitet att hantera ett växande antal sjuka med andnöd.

Den blågröna alliansen borde rimligen inse att väldigt, väldigt många är rädda. Inte bara för sig själva och de sina, utan även för om systemet ska hålla eller brista.

Stockholm säljer ut 100 vårdplatser.

När det blivit skrämmande uppenbart att regionen saknar just vårdplatser.

Inte ens när krisen kommer kan de avbryta sitt ideologiskt driva experiment. Ständigt fler privatiseringar, ständigt mindre av vårt gemensamma, ständigt denna imbecilla retorik som bara är möjlig om du upplever att du agerar i en gråzon mellan att tjäna näringslivet och att tjäna stockholmarna som valt dig (eller åtminstone tvingas dras med dig).

”Det här kommer bli en viktig plattform för att kunna erbjuda mer vård i hela västra Stockholm”, säger Tobias Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd.

Exakt hur? Oklart.

Men köparen ska ”dubblera den vård och omsorg som bedrivs i Bromma sjukhus”, lovar Nässén. Kan vi vara säkra på det? Nej, för allt köparen måste göra är att leverera vård i fem år. Därefter…

Då kan vi inte längre kräva svar från folkvalda. Istället är vi beroende av vad Vectura hittar på. Vem ska vi kräva svar av? Vectura? Som är ett fastighetsbolag. Vecturas ägare Patricia Industries? Som är en underavdelning till Investor. Eller ska vi kräva svar direkt av familjen Wallenberg?

Jag har en fråga direkt.

Hur kan ni lägga 570 miljoner kronor på ett sjukhus när SAS nyss tiggde miljarder från staten? (Ja, Wallenberg är storägare i SAS.)

Till och med Sverigedemokraterna förstår att det här är ett kortsiktigt, uselt sätt att administrera en verksamhet som skär rakt in i vår vardag, i alla våra avgörande ögonblick. Men borgerligheten – och Miljöpartiet – definierar sin uppgift som att ”beställa och finansiera sjukvård”.

Beställa…

Nässén låter som om det handlar om att shoppa en korv med bröd. Men tyvärr handlar det ju om våra liv. Hur trygga förlossningar är för kvinnor och barn. Hur snabbt vi får behandling utfall vi drabbas av cancer. Hur värdigt vi får dö när den stunden kommer. Hur säkra vi kan vara på att regionen klarar corona.

Moderaterna har förstört Stockholm.

Vårdvalet, Carema, desperata barnmorskor, stabslägen. Bristen på kontroll vad gäller nya Karolinska sjukhuset, absurt dyrt och omgärdat av brevlådeföretag i Luxemburg. Bristen på respekt, som att vårdcentralen Serafen reades bort för 700 000 kronor för att säljas vidare av nya ägare till riskkapital för 20 miljoner kronor. Bristen på saklig information, att man vilseleder oss, till exempel när företaget Capio som driver S:t Görans – ett akutsjukhus – pressar sitt anbud med 120 miljoner/år. Inte negativt för vårdens kvalitet, lovar Moderaterna. Den slutsatsen understryks av konsulter som arvoderas nästan 60 miljoner kronor för besväret.

Tack, Filippa Reinfeldt (som åtminstone förra året fortfarande konsultade åt Vectura).

Tack, Irene Svenonius.

Det finns hur mycket som helst.

Som att begära ut register för en återfallsförbrytare.

Att man nu prioriterar att beskära den offentliga apparaten, tyder på en så grym nonchalans och okänslighet att det närmast är ofattbart, surrealistiskt.

Alla vi som bor här ser att läkare och sjuksköterskor och undersköterskor förväntas ställa sig i frontlinjen med visir som limmats ihop av overheadpapper och med andra nödlösningar som möjligen, möjligen stoppar corona men som tvelöst stämplar varje ansvarig politiker med värsta tänkbara skuld.

Det är en ynkedom.