Ledare. Andreas Gustavsson.

2020-03-22 03:00
Bild: Dagens ETC / Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Incel-männen hatar världen så intensivt att de älskar corona

Äntligen! Det sammanfattar reaktionen som nu sprider sig snabbare än ett virus genom deras digitala forum. Logiken? Om du inte får ligga kan lika gärna hela skapelsen förvandlas till död och damm.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

För så många av oss är det nu fruktansvärda dagar, svävande i den sortens ovisshet som snabbt tär på psyket. Vad ska hända med äldre släktingar? Hur många kommer att ha sina jobb kvar? Hur djupt faller vi om ekonomin helt trasas sönder?

Men andra ser pandemin som en möjlighet, nästan som en gåva från högre makter.

Äntligen!

Det sammanfattar reaktionen som nu sprider sig snabbare än ett virus genom digitala forum där incel-männen möts för att bekräfta varandra i att de är utsatta för en komplott, elakt konstruerad av feminister och vänsterliberala politiker.

Vissa forum är öppna, andra är slutna.

Vissa forum är marginella, andra är gigantiska klotterplank för en generation män som hamnat vid sidan av ”sexuella marknaden” och ventilerar sitt utanförskap, sin längan efter kärlek, intimitet och relationer som en avsky mot alla kvinnor, attraktiva män, diverse minoriteter och andra fiendestämplade.

Jag har skrivit flera reportage om den här rörelsen som lockar hundratusentals män globalt och åtminstone hundratals i Sverige. Jag har försökt definiera deras extrema ideologi, komma dem inpå livet, försökt förstå hur de ska kunna rehabiliteras, kartlagt vad som händer när deras giftiga retorik blir till handling.

Det senare gör det relevant – nödvändigt – att noga fortsätta följa hur incels utvecklar sin polariserade världsbild, där de själva är offer och i princip alla andra är förövare.

Nu jublar de över corona.

Låt viruset skölja över Chad och Stacy!

Deras begrepp för en attraktiv man respektive en attraktiv, framför allt sexuellt aktiv kvinna.

”Tänk om de dör av corona på grund av sin sjuka, degenererade livsstil där de knullar med vem som helst och festar på stora klubbar med hundratals infekterade. Då kommer vi undermänniskor att styra planeten. Bara genom att vi inte går ut.”

Så skriver en incel.

Det är hemmasittarens mörka fantasi.

Sprungen ur social isolering, fullständigt grotesk var som helst utom i detta sammanhang med likasinnade.

Här kommer inga fördömanden, inga invändningar.

”Förhoppningsvis drabbas alla normoids (den duperade majoriteten) och att de tvingas lida svåra smärtor. Vi kommer ju också att dö men dessa smärtor kommer inte att vara någonting jämfört med vad vi känt under hela våra liv”, skriver en annan incel.

Det finns en parodisk dimension.

Som när en incel skakar om ett helt forum genom att konstatera att han nog har sämre immunförsvar än genomsnittet, med tanke på att han aldrig härdat sin kropp med ”salivutbyte och hudkontakt”.

Eller som när männen börjar förstå att statistiken pekar mot att corona drabbar män avsevärt hårdare än kvinnor.

”Det visar att viruset favoriserar kvinnor”, konstaterar en av dem.

”EVOLUTIONEN ÄR MANSFIENTLIG!” skriker ytterligare någon via tangenterna och sin anonymiserade profilbild.

Jag chattar med en svensk incel.

Det är inte första gången jag intervjuar honom. Han talade då om den stora konspirationen, om hur Hollywood – han menar judarna – försöker utrota den vita mannen genom att framställa honom som ”ovärdig att ha sex med”.

Han var besatt av Idris Elba. Ingen kan vara så snygg. Det är inte möjligt. Han ledde mig längs trassliga trådar om hur den brittiske skådespelaren odlats fram i laboratorium, med ett enda syfte: att programmera vita kvinnor att åtrå svarta män.

Anledningen att följa med denna incel ned i hans bottenlösa kaninhål var att visa hur rörelsen placerar sig allt närmre högerextremismen.

Nu är corona här.

Idris Elba har blivit smittad.

”Naturen slår tillbaka”, tror den 35-årige svensken och han är helt allvarlig.

Ja, visst är det parodiskt. Eller tragikomiskt.

Men det är ingen slump att Säpo börjat intressera sig för incel-rörelsen. Här finns allt som krävs för våldsutbrott, för terrorism.

Ideologi.

Radikalisering.

Inspiration från tidigare dåd.

Bara i Nordamerika har incel-männen mördat fler än 50 personer, främst då kvinnor.

”Tänk att kunna gå nedför tomma gator. Inga kvinnor, inga män, inga åldringar, inga barn”, skriver en incel, och det är då en utopi han föreställer sig, incel-paradiset, för om du inte får ligga kan lika gärna hela skapelsen förvandlas till död och damm.

Det blir ständigt värre, grövre.

Männen – som alltså definierar sig själva som fångade i ofrivilligt celibat (involuntary celibacy, incel) – sjunker bara djupare ned i förvissningen om att allt redan är förlorat.

Frustrationen är enorm, revanschismen ännu större.

Jag är inte ett dugg förvånad att de välkomnar corona.

Det säger allt om rörelsen.

Det förstärker bara faktum att den utgör ett väldigt påtaglig hot.