Ledare. Birger Schlaug.

2018-08-26 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Hej du borgerliga väljare, de rödgröna är inte så farliga

Jag - som vet att jag ska rösta rödgrönt - är nog mer besviken på de rödgröna än du någonsin skulle kunna bli. Det låter väl tryggt?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Hej, jag hörde att du tänkte rösta borgerligt. Trött på regeringen, trött på Löfven, Fridolin och Lövin? Jo, jag kan förstå. Jag är också trött på regeringen. Frustrerad ibland. Förbannad ibland.

Men jag tycker du skall fundera en vända till.


Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  


Är du säker på att du vill ha Alliansen vid makten? Är du säker på att du, som är socialliberal eller kanske medkännande konservativ, skulle tycka att det vore så kul i längden? På fyra år kan ju mycket hända, omvärlden kan snabbt förändras, kriser kan komma och gå.

Handen på hjärtat, är du säker på att du egentligen känner dig trygg med vad Alliansen skulle kunna ta sig för?

Det kan ju låta dramatiskt i dag, men skulle du gilla att vakna upp en morgon med att Sverige lämnat in en ansökan om att bli medlem i Nato? Eller att regeringen, i enlighet med värdlandsavtalet som Sverige skrivit på, bjuder in Nato att upprätta baser i Sverige? Sånt kan en regering göra själv.

Skulle det kännas okej att din syster, som drabbats så illa, skall betala ännu mer skatt i relation till vad du gör? De fyra i Alliansen vill ju införa ännu ett jobbskatteavdrag. Som om din syrra skall straffas. Som om cancerbehandlingen inte räcker.

Och du - visst är du väl socialliberal - skulle det kännas bra med Ebba Busch Thor som familje- och socialminister? Det var en sak med Alf Svensson och Göran Hägglund. Men handen på hjärtat, vore inte till och med Sjöstedt ett mindre läskigt alternativ än Busch Thor?

Kanske är du konservativ, kanske tänker du mycket på det där med kristen etik och så… Tycker du inte att det är ganska schysst att medicin skall vara gratis till barn - och att de får lite billigare glasögon om de behöver? Du vet sådana där småsaker som gör vardagen lite mer överkomlig för de som inte har så mycket pengar.

Min morfar, som var allt annat än socialist, hade i alla fall kallat det för kristen etik. Trots att det är vänstern som drivit igenom det.

Och, oss emellan, den där Sjöstedt är ju inte speciellt revolutionär. Hans viktigaste valfråga är att Sverige skall ha samma principer som hela den övriga kapitalistiska delen av världen. Att skattepengar som går till skolan skall stanna i skolan och inte delas ut i vinst. Som hela världen har det. Är det så farligt?

Du kanske är skraj för miljöpartisterna. Deras största framgång är klimatlagen som de pratar om hela tiden. Det var den tidigare borgerliga regeringen som tillsatte utredningen så de borgerliga röstade för klimatlagen, Farligare än så är den inte. Både Danmark och Storbritannien, utan minsta inflytande från gröna, har förresten liknande lag.

Skulle du gilla kärnkraft så kanske det känns bra att miljömupparna - du kallar dem ju så ibland - varit med och avvecklat effektskatten, som MP en gång var med att införa. Så kärnkraft kommer att vara kvar länge.

Kravet på sänkt arbetstid och medborgarlön har de lagt ner. Och, handen på hjärtat, visst känns flygskatten egentligen ganska bra, de där hundralapparna klarar ju du och de lättar liksom på samvetet när du flyger… Att miljöbudgeten ökat, inte har du något emot det? Barn och barnbarn och framtid du vet. Och miljön är ju onekligen grunden för allt.

Sossarna då? De kanske du retar dig allra mest på. Kan jag förstå. Men visst känns de ändå ganska trygga i en orolig tid? Inga tjurrusningar där inte. Säga vad man vill, budgeten håller de stadigt i. Och försvarsministern är ju den bästa en borgerlig regering skulle kunna få.

Jag tror nog att du gillar att din gamla mamma, som inte har det så fett, ska få 600 kronor mer i pension. Är det inte konstigt att de borgerliga bråkar om en sådan sak?

Du gillar inte de rödgröna. Du vill se borgerlig politik. Men, du. De rödgröna är ju inte speciellt röda. Inte speciellt gröna heller. Så jag tycker du skall fundera en vända till. Även om du röstar rödgrönt får du borgerlig politik, med lite mer social anständighet och lite mer miljötänk. Och det är ju just det du egentligen gillar.

Jag - som vet att jag ska rösta rödgrönt - är nog mer besviken på de rödgröna än du någonsin skulle kunna bli. Det låter väl tryggt?