Ledare. Nabila Abdul Fattah.

2014-10-13 16:20

Gör motstånd, ­motstånd och ännu mer motstånd

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Mos Maiorum. När denna text publiceras är operationen i full gång. Svensk polis som bekräftat att de kommer att vara delaktiga i projektet vägrar dock berätta vilka metoder man kommer att använda. Så i praktiken vet vi inte hur det kommer att se ut. Men vi vet att alla människor med mörkare hud- och hårfärg blir drabbade. Vare sig vi vill det eller inte. Vare sig vi har alla våra pass och papper i ordning eller inte. Vare sig vi rör oss ute i offentligheten eller inte. För det var det som Reva lärde oss. Du som är icke-vit går aldrig säker. 

En vän satt och åt på en restaurang med sina kollegor då två poliser kom fram och bad honom att identifiera sig. Vi kunde läsa om att gränspolis stormat pågående vigslar och haft span på barn- och ungdomspsykiatrin i sitt letande efter papperslösa. Vid ett tillfälle under 2012 hämtade man även ut en ensamkommande pojke direkt ifrån BUP:s akutmottagning.

Bara i Stockholm gjordes ca 10 000 kontroller under 2013. Och det var även då som man såg att nio av tio kontrollerade var i Sverige ”lagligt.” Och jag hatar att behöva skriva ordet ”lagligt”. Jag tror inte på lagligt och olagligt när det handlar om människor som söker ett säkrare, tryggare och bättre liv. Jag tror inte heller på gränser. 

Därför hävdar jag att Mos Maiorum, även kallat super-Reva och anabola-Reva, är ett sätt att punktmarkera alla icke-vita människor i Europa. Ett uttalat mål är att hitta och avvisa papperslösa. Men en rejäl bonus är att med effektiva medel visa för rasifierade att vi inte är välkomna här trots våra pass och papper. Att visa att vi är skyldiga tills vi bevisat motsatsen. Och att Mos Maiorum inleds nu när fascistiska och rasistiska partier intagit flera regeringar i EU kommer inte direkt som en överraskning. 

Enligt dokument som läckt ut har medlemsstaterna haft möjlighet att tacka nej. Sverige gjorde inte det. Och nu står vi mitt i en satsning där svensk polis varje dag fram till den 26 oktober ska skicka en lista till Italien som ligger bakom projektet med antalet gripna, deras ålder, kön, nationalitet samt hur och när de kom in i EU. 

Sverige tackade inte nej. Även fast man i den superhyllade regeringsförklaringen sa: ” Sverige ska ha en human asylpolitik och vara en fristad för dem som flyr undan förföljelse och förtryck.” Och: ” Sverige ska verka inom EU för att skapa fler lagliga vägar för att söka asyl inom unionen samt för att öka mottagandet av kvotflyktingar i andra länder. Fler av EU:s medlemsstater ska ta ansvar för flyktingmottagandet.”

Tomma ord för oss som under de nästkommande två veckorna kommer att få bevisa vår rätt att få leva i Sverige. Tomma ord för de som flyr för sina liv och som blivit lovade en human asylpolitik och lagliga vägar. Den nya regeringsförklaringen är för mig inte värd ens gruset under mina skor om det bara ska vara ord på ett papper för att hålla ryggen fri. Regeringen har bara inom några veckor från att man tillträtt bevisat att dess fina ord om antirasism och human asylpolitik inte håller. 

Därför är det upp till oss medborgare att stå upp för oss själva samt se till att vi gör vårt yttersta för att skydda papperslösa. Jag vill uppmana alla er som läser detta och förbereder er på att under de nästkommande två veckorna utsättas för kontroller. Har ni ett svenskt medborgarskap, se till att använd det. Vägra visa era ID-kort, kräv er rätt, var jobbiga, tjafsa emot, ta er tid under kontrollerna, var högljudda, filma och anmäl. Gör motstånd, motstånd och ännu mer motstånd.

Mos Maiorum är ett monster som är i krig mot oss. Och vi kanske inte vinner det. Men vi ska åtminstone se till att göra ett helvete för dem. 

Nabila Abdul Fattah
Nabila Abdul Fattah 

Verksamhetsledare för ungdomar i Skärholmen. Skriver krönikor i Dagens ETC var fjärde vecka.