Ledare. Andreas Gustavsson.

2016-11-03 03:00

Farligt toppmöte när rasister samlas på Grand Hôtel

På fredagskvällen får Jimmie Åkesson möjlighet att flytta fram sina positioner i det rasistiska medvetandet, att utveckla den ställning som SD börjat få i Europaparlamentet, att förädla både nya och gamla kontakter.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Förra veckan kunde Dagens ETC, som enda svenska tidning, avslöja att Sverigedemokraterna på fredagskvällen kommer att dela ut ett så kallat frihetspris till Tjeckiens förre president Václav Klaus, i samband med en gala – SD kallar det hela för ett alternativt Nobelpris – på Grand Hôtel. Stockholm. På plats finns då representanter för nationalistiska, rasistiska partier från hela Europa.

Jag förväntade mig att detta avslöjande skulle leda till debatt. Men den uteblev. Varför? Jag tror att många har svårt att sätta informationen i kontext, att förstå att SD kan ha flera egenskaper simultant.

Ja, det här är skandalösa gycklare som lider av fantomsmärtor på grund av att de tvingats lägga undan sina bombarjackor.

Ja, det här är folkvalda som hånar minderåriga, skrattar åt slakthushumor om judar och konsekvent misslyckas alstra något slags parlamentarisk trovärdighet.

Men det betyder inte att rasismen saknar ideologisk strategi, eller att det inte skulle finns en vilja att bygga gränsöverskridande allianser med kontinentens likasinnade rörelser.

Det är den dimensionen som glöms bort. Hellre ytterligare en artikel om hatet som strömmar ur SD-politiker, än att kartlägga de band som knyts mellan högerpopulismens olika grenar. En genväg.

European Freedom Awards har inte bara fått ett bombastiskt namn. Det handlar om ett organiserat toppmöte för hundratals politiker och debattörer.

SD har vägrat att lämna ut deltagarlistan till Dagens ETC, men källor uppger att många väntas komma från östra Europa, en region som SD allt mer intresserat sig för efter att tidigare ha blickat mer mot Dansk Folkeparti och franska Nationella Fronten.

I morgon får Jimmie Åkesson möjlighet att flytta fram sina positioner i det rasistiska medvetandet, att utveckla den ställning som SD börjat få i Europaparlamentet, att förädla både nya och gamla kontakter.

Mattias Karlsson skriver på Facebook:

”SD och Sverige fått äran att stå i centrum för denna historiska sammankomst där konservativa vänner av demokrati och nationellt självbestämmande ifrån hela västvärlden träffas för att umgås och fördjupa sitt samarbete.”

Nu lider SD av grav megalomani, även obetydliga sammankomster ges av dem själva samma vikt som Jalta-konferensen. Men det som nu sker kan inte sorteras under det obetydliga.

Dagens ETC har granskat bakgrunden till Freedom Awards. I en unik intervju berättar en avhoppare från brittiska Ukip att Nigel Farage – tills nyligen partiledare – kommer till Stockholm för att hålla tal under kristallkronorna av en enda orsak, nämligen att ta en ledande roll bland Europas extremhöger.

Tillsammans med SD.

Det ska genom denna propagandaföreställning, det ska ske genom arbetet i tankesmedjan Initiative for direct democracy in Europe (IDDE) som finansieras av partisammanslutningen Alliance for direct democracy in Europe (ADDE). Det är dessa organisationer som betalar för galan.

”Ukip försöker vinna politiska poäng genom att sprida bilden av att Sverige dukar under av invandringen. Och Sverigedemokraterna försöker rida på Ukips framgångar i Brexitkampanjen. Båda partierna vill ge sken av att de har ett starkt internationellt stöd”, säger avhopparen till Dagens ETC.

Sverige blir skådeplats för rasisternas konsolidering.

Det är nu dessa krafter – ofta i konflikt, som efter senaste valet till Europaparlamentet – kan komma att enas under gemensamma målsättningar.

Viktigast för dem är att stänga Europas gränser, att bromsa den ”islamisering” som de anser pågår, att åstadkomma maktförskjutning från EU till nationella parlament.

Därför är det Václav Klaus som får priset. Han är före detta statschef och nationalekonom, kombinerat med konspirationsteoretiker vad gäller migration.

Jag har läst hans senaste bok, Folkvandring, där han menar att det finns ett elitistiskt etablissemang som, för mångkulturalismens skull, är redo att offra sina infödda befolkningar och sitt kulturella arv.

Ändå är han det närmaste denna utpräglat icke-akademiska rörelse kommer intelligentia. Och han kommer från Europas östra sida. En möjlig brygga mellan partier. En katalysator för allians.

SD befinner sig i centrum av denna kampanj för paneuropeiskt samarbete.

Vilka kan tänkas mingla vid Strömkajen?

Politiker som sagt att polisen ska använda skjutvapen mot kvinnor och barn som illegalt tar sig in europeiska länder (Beatrix von Storch från tyska Alternativ för Tyskland, AfD), som har förnekat förintelsen, som gör oblygt rasistiska utspel, som har kopplingar till rysk maffia, som…

Det finns fler exempel.

Nu ger jag bara några från SD:s partigrupp i EU.

Det här är inget annat än en skam för Sverige.

Speciellt när morgondagens gala sjunker in i historien. Sverige har tidigare haft en huvudroll i bildandet av en mer fokuserad, evolverande rasism. Det var för 65 år sedan – 1951 – som Europas fascister och nazister sammanstrålade i Malmö för att hitta en väg vidare efter Andra världskriget. Central för denna process: Per Engdahl, som efter att ha arrangerat smuggling av SS-män till Sydamerika började formulera rasismens nya doktrin. Ett uppdaterat människoförakt, att skifta fokus från ras till kultur.

Där ligger fokus ännu i dag, läs SD:s partiprogram.

Nu sker det igen.

Ett rasistiskt toppmöte i Sverige – som kan få långtgående konsekvenser.

Det är självklart så att du i fredagens Dagens ETC får granskande journalistik om Freedom Awards, en tillställning som för övrigt äger rum i exakt samma lokal som nazistiska ministern Rudolf Hess den 14 maj 1935 höll ett bejublat tal om det nya Tyskland.

Som sagt, en skam för Sverige.