Ledare. Andreas Gustavsson.

2020-04-16 03:00
Bild: Dagens ETC / Shutterstock/Montage
Puffetikett
Dagens ETC

Det smakar illa på botten av den liberala nappflaskan

Liberala röster samlar sig nu för att introducera – eller snarare försvara – idén om en perfekt jämvikt där både marknaden och klimatet mår toppen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Mattias Goldmann var tidigare vd på liberala, gröna tankesmedjan Fores men har tagit klivet över till näringslivet, som hållbarhetschef på Sweco. Han blickar mot skyn. Han skådar något som senaste tiden blivit sällsynt. Ett flygplan! Han fotograferar, en suddig prick med sin svans av jetångor. Han twittrar:

”Då får man önska sig något. Jag önskar mig mycket fler flygplan i luften än nu, men långt färre än för ett år sedan.”

Fler.

Färre.

Vad betyder det?

Liberala röster samlar sig.

De vill introducera – eller snarare försvara – idén om ett slags magiskt ekvilibrium, en perfekt jämvikt där både marknaden och klimatet mår toppen.

Fler. Färre. Lagom!

Medan konservativa debattörer kräver att det fossila livets privilegier ska återställas snarast möjligt, för allt annat vore fruktansvärd diktatur, väljer liberalerna en mer raffinerad metod. En annan slags coronahöger. Med ett så upplöst budskap att till och med klimatrörelsen kan få för sig att lagom är tillräckligt, att lagom är bäst.

Det är som att dricka välling.

Du blir alldeles mjuk i kroppen och hjärnan.

Du blir nöjd.

Och längst fram i ledet finns Dagens Nyheter. Tidningen vars kultursida är så grön att den kunde vara tryckt på klorofyll. Tidningen vars chefredaktör anser att yttrandefriheten – nej, inte utdelningen till ägarna – är beroende av att fossila bolag får annonsera. Tidningens vars ledarsida har gjort det till sitt kall att hyvla ner klimatrörelsens radikala krav på systemförändring till något helt annat, marknadsanpassat och – ja, lagom.

Krisen är inte en ursäkt för att glömma klimatet, skriver den svenska liberalismens flaggbärare. Du hör kanske jublet från sociala medier? ”Mycket bra och balanserat”, tycker Ola Hansén på WWF. Johan Kuylenstierna sprider. Han är ordförande i Klimatpolitiska rådet. Yvonne Ruwaida sprider. Hon är miljöpartisten som började jobba för Vattenfall. Många sprider. Många tycker att Dagens Nyheter med denna artikel levererar ett viktigt ställningstagande.

Vad är så fantastiskt?

Själv ser jag bara samma gamla vanliga fixering vid att den breda klimatrörelsen skulle ha något alls att göra med att filosofen Torbjörn Tännsjö ”lekt med tankar på en global despoti”. Och där finns den grova fultolkningen att amerikanske författaren Jonathan Safran Foer skulle ”tilltalas” av att fler än 10 000 människor i hans egen hemstad, New York, dött av covid-19. (Läs intervjun med honom i Dagens ETC, det är naturligtvis inte alls vad han menar.)

Det är inte bra.

Det är inte balanserat.

Det är liberal, ljummen välling.

Du vill bara somna.

Gör inte det.

För i så fall missar du att Dagens Nyheter berättar att det är omöjligt att rikta tiotusentals miljarder till att lösa klimatkrisen fastän världens nationer bevisligen kan rikta tiotusentals miljarder till att rädda finansmarknader och utsatta branscher.

”Krispaket för att fylla tomma hål kan beslutas snabbt och omfatta imponerande belopp. Långsiktiga investeringar i renare energi, fossilsnål stålproduktion eller elektrifierad bilpark är beslut av helt andra slag, de varken kan eller ska fattas på lika lös och panikartad grund.”

Det här tycker gröna personer är värt applåder?

”Omställningen måste också, hur önskvärd den än är, ofta ta tid så att teknikerna kan förbättras och förbilligas i takt med att de rullas ut”, fortsätter Dagens Nyheter.

Det finns en bottensats längst ner i nappflaskan.

Klimatkrisen är inte en kris, kanske begynnande, men den är inte här ännu så därför kan vi dröja tills… ja, tills alternativen är bättre och billigare. Men förnybart är ju till exempel redan billigare än kol? Duger inte. Ännu bättre, ännu billigare. Bara att vänta. Medan isarna smälter, kontinenter brinner och den globala temperaturen stiger bortom alla försiktighetsmarginaler (som ju ledarsidan annars verkligen tror på vad på vad gäller corona),

Det är vad Dagens Nyheter förmedlar. Att det finns tid, gott om tid. Att coronakris sker nu men klimatkris sker senare. Till sist har man inget annat att erbjuda än ”eftertanke och omprioritering”, vilket betyder att vi kanske inte – efter corona – ska flyga eller konsumera ”på precis samma nivå”, men vi ska så klart även ”producera mer av varor och tjänster med minskade utsläpp”.

Samtidigt som vi liberalt lättjefullt suger på vilka investeringar som faktiskt ska åstadkomma dessa minskade utsläpp.

Det är en trist, sträv bottensats.

Liberalerna sviker igen.

Lagom, lagom, lagom.

Vi vet vad det betyder.

Nu slumpar flygbolagen ut resor för växelpengar, allt för att tvinga fram efterfrågan.

Nu fyller kryssningsfartygen sina hytter igen.

Nu sätts den fossila ekonomin på stödpaketens steroider.

Det är liberalernas lagom.

Men alltid finns det någon som nöjer sig med smulorna.