Ledare. Johan Ehrenberg.

2020-06-29 10:17
”Det är i efterhand smått obegripligt att MP inte lämnade samarbetet 2015 när man kördes över i flyktingfrågan.” Foto: Henrik Montgomery / TT
”Det är i efterhand smått obegripligt att MP inte lämnade samarbetet 2015 när man kördes över i flyktingfrågan.”
Puffetikett
Dagens ETC

Det är klart att MP bör lämna regeringen

Det är S som styr regeringen och S har en klimatpolitik som egentligen är densamma som Svenskt Näringsliv och M.

Det finns något fullständigt fel i sättet partier och medierna diskuterar politik. Det beskrivs som ett maktspel där partiernas företrädare är aktörer som får olika roller och sen spelar det tills en ny roll dyker upp. Ett skådespel med utspel, låtsasdebatter och ett ständigt försök att förminska politiska motståndare, helst enbart diskutera små misstag de gör som man kan förstora upp.

Allt är taktik och inget är värt något utom det som höjer en opinionssiffra.

Men under allt detta finns den verkliga makten. Uppgiften att styra staten.

Det är där politiken avgörs, det har ingen betydelse vilka utredningar man gjort om resultatet i utförandet från staten blir det motsatta.

Och det är ju så det är.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

S säger full sysselsättning och har hållit igång en massarbetslöshet i maktposition.

S säger klimatsatsning och stöder motsatsen.

S säger jämlikhet och sänker skatten för de höga inkomsterna.

S säger ta hand om våra äldre och fortsätter privatiseringspolitiken.

S säger ”mitt Europa bygger inga murar” och bygger sen en grym mur mot asylsökande i flykt från krig.

S säger ”klimatinvestera” och skjuter sen på alla nödvändiga beslut i en evig utredningscirkus. Nej, vi klimatinvesterar fortfarande inte. Myndigheterna bollar med småpengar – utom Trafikverket som bollar med miljarder till fortsatt förstörelse.

S säger … ja du kan ta vilket ämne du vill och du kommer upptäcka att Socialdemokraternas höger, som utgör partiets makt, faktiskt inte har en enda reform, en enda förändring som utmanar den förstörelse som pågår av trygghet och klimat.

Så varför ska du bilda regering med en sån politisk ledning?

MP har sålt sin möjlighet att bygga opposition, till ett löfte om direkt makt. Men man har inte fått igenom något viktigt i klimatpolitiken. Alla de mål och utvärderingar och klimatkollegium som S bjuder på är ju på låtsas. Utan pandemin hade svenska utsläpp ökat även i år.

Alla dessa färdplaner som tagits fram på branschbasis är noll värda eftersom S inte använder budgeten för att skapa förändringen som behövs.

I praktiken drivs de få framgångarna i klimatfrågan i Sverige av företag som själva agerar och människor som struntar i att vänta på ”klara riktlinjer” och agerar ändå. Räddar skog. Ändrar resande, byter energi, byter mat. Civil olydnad.

Inget kommer från politiken.

Det är inte så underligt.

Det är S som styr regeringen och S har en klimatpolitik som egentligen är densamma som Svenskt Näringsliv och M. Klimatpolitiken handlar om att få fortsätta som förut. Bränna sopor och skog för husvärme, flyga mera, bygga transportsystemet på privata bilar och privata åkerier. Bygga om städerna med mera betong och ännu mera trafik. Bygga matsäkerhet på just in time-leverans av Ica-marknaden.

Det är S som ligger bakom försöken att behålla de fossila transporterna genom en bioenergi som övriga EU inser blir en återvändsgränd och fortsatta utsläpp. Socialdemokraternas trafikpolitik handlar om bilindustrins behov, inte klimatet.

Det är S som motarbetar lokal energiproduktion.

Det är S som bekämpar gemensamma EU-investeringar i omställning.

S har ingen verklig klimatpolitik och det är inte på grund av dumhet eller okunnighet vilket MP:s ledare velat tro, S klimatpolitik är långsamma utredningar för att man vill ha det så. Inte utmana de borgerliga och inte utmana de som tror att allt kan vara som förr.

Nu har åren gått och vi har facit i hand och det är rätt skrämmande.

Det är denna politik som MP gett legitimitet genom sin regeringsmedverkan.

Det är inte Miljöpartiets klimatpolitik. Det är Socialdemokraternas.

Det är slående att det partiet lyckats med är EU-regler, avtal och kampanjer utanför landet.

I Sverige är man så maktlös att den enda broms man kan få igenom på flyget är den flygbranschen själv stöder (ingen ny Arlanda bana … ännu).

Jag vill påstå att de få segrar vi haft i Sverige (som Ojnareskogen) beror på aktivister, inte partierna.

Visst, MP är ett borgerligt parti. Man delar den borgerliga nationalekonomins syn på statsfinanser och investeringar, man delar synen på privat vård, skola och omsorg och man har ingen riktig kritik av finansmarknad, banker eller investeringsstrejken från de stora kapitalen.

Men man HAR en grund i klimatvetenskap (och övrig miljökunskap) och man vet att tiden rinner ut.

Visst vi kan få fram ytterligare utredningar som visar att svensk klimatpolitik inte duger via klimatpolitiska rådet, men det är ärligt talat inte detta vi behöver.

Vi behöver en radikal klimatpolitik och den kan aldrig skapas med en S-höger som inte håller med.

Den kan faktiskt inte skapas alls av dagens partier om inte något utanför dem tvingar dem.

Som några miljoner aktiva medborgare.

Det är i efterhand smått obegripligt att MP inte lämnade samarbetet 2015 när man kördes över i flyktingfrågan.

Men det är lika obegripligt att man idag står inför exakt samma situation.

Jag känner personer som suttit i regeringar och jag vet att de gillat jobbet. Men det är för att de stött politikens huvudlinjer.

Men varför i all världen ska MP ge legitimitet till den klimatförstörelse som S och de borgerliga partierna står för och som man själv fasar för?

Vad är det annat än jobb i självplågeri?

Gå nu.

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg