Ledare. Johan Ehrenberg.

2014-09-06 12:44
”Den som köper Lundin Oil kanske tjänar något de första åren. Men hela världen betalar notan.” Bild: Tax Credits/Flickr
”Den som köper Lundin Oil kanske tjänar något de första åren. Men hela världen betalar notan.”

Det är dags för en grön investeringsbank

De största investeringarna människan gör just nu är att förtvivlat pumpa upp mer olja, kol och gas från ställen vi hittills har lämnat ifred.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Medan Peter Norman – finansmarknadsministern – föreslår att våra pensionsfonder ska tvingas göra ”hållbarhetsanalyser” av sina investeringar (alltså räkna ut om man lägger pengarna på förstörande eller icke förstörande saker) så fortsätter idiotinvesteringarna jorden runt. Idiotinvestering är ett starkt ord. Men relevant.

För de största investeringarna människan gör just nu är att förtvivlat pumpa upp mer olja, kol och gas från ställen vi hittills har lämnat ifred.

Det är dumt eftersom varje krona vi i dag lägger på oljeprospektering eller annan jakt på ny fossil energi är meningslös. Världen har redan i dag så mycket oljereserver att vi vet att vi inte kan ta upp dem. Två tredjedelar av allt vi har hittat måste vara kvar under marken om vi ska överleva på jorden.

Vi har nämligen en gemensam ”utsläppsbudget” på jorden, inte av politiska eller ekonomiska skäl. Utan rent faktiskt och vetenskapligt.

Ska vi hålla oss under två graders temperaturhöjning kan vi bara släppa ut ytterligare 700 miljarder ton CO2 (och då har vi 75 procents chans att klara det). Men kol, olja och gas motsvarar i dag reserver på 2800 miljarder ton utsläpp. Det här betyder att i princip alla dessa jättekällor av förstörelse som utgör börskurserna och kapitalet i de stora energibolagen är värdelösa.

Mer än två tredjedelar kan aldrig användas.

Och vad investerar vi våra pensionspengar i?

Ja, mer fossil energi så klart.

Det som retar mig mest med det här är att kapitalmarknadens placerare är fullt medvetna om detta. De spekulerar med pensionspengarna, medvetna om att de själva kan springa vidare när det blir kris.

Men pensionärerna kommer att stå med förstörda pensionsfonder eftersom de är så stora att de inte kan hoppa från fossil energi till annat över en natt. Då kraschar världsekonomin.

Så i princip är våra pensionspengar till stor del redan förstörda. 

Frågan är vad man kan göra för att vända det här.

Svante Axelsson, Naturskyddsföreningens generalsekreterare har gjort en egen klimatbok  - ”Vår tid är nu” - där han positivt försöker visa framför allt de ekonomiska möjligheter vi faktiskt har.

Det är ju lätt att skriva att något är fel. Men svårt att hitta lösningar. En som Axelsson föreslår tycker jag är särskilt intressant och den borde till och med få S-ledningen att våga tänka till lite.

Skapa en grön statlig investeringsbank!

Det här har redan gjorts i England (av alla ställen) och det har inneburit att den gröna investeringsbanken går före i förnybara projekt. Då kommer också annat kapital, bland annat pensionskapitalet, springande. Investeringsbanken gör att omställningsprojekt blir säkra och de skapar dessutom lyftkraft via andra investerare.

Ett litet exempel är att investeringsbanken ligger bakom omställningen av Londons taxi till eltaxi. I praktiken har den gröna investeringsbanken gjort att när statens bank går in med en miljard, har andra gått in med ytterligare tre.

Sverige hade för länge sen en statlig investeringsbank (ledd av Harry Schein) som hade stor betydelse för den dåtida utvecklingen av svensk industri.

En grön investeringsbank kan göra samma sak idag. Att den sen bör drivas med lägre vinstkrav än våra vanliga bankers 15 procent är en självklarhet.

Pengar är nödvändiga för att rädda jorden. Vi kan önska att det inte var så, men det finns ingen möjlighet att minska utsläppen genom att bara vänta på ett nytt system. Då är det försent. (Försiktiga beräkningar säger att vi har max sex år på oss att bryta trenden.) Investeringar måste till nu i stort som smått.

Vi vet att det fungerar. Den lilla banken JAK beslutade för några veckor sen att tillsammans med Egen El (vårt solcellsföretag) låna ut utan säkerhet till dem som sätter upp solceller. Plötsligt har alla fått råd med solceller (eftersom de ger mer i avkastning än vad lånet kostar,)

JAK-beslutet har skapat en rusch på den lilla svenska solcellsmarknaden. Tänk om en stor investeringsbank kunde göra samma sak för annat?

Idiotinvesteringar är i dag det normala. Den som köper Lundin Oil kanske tjänar något de första åren. Men hela världen betalar notan.

Dags att börja göra tvärtom.

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg