Hoppa till innehållet

Ledare

Andreas Gustavsson: Det är vi tillsammans som måste bestämma Dagens ETC:s framtid

Dagens ETC.

Det vore livsfarligt att överlämna Dagens ETC:s framtid till politikernas välvilja.

Det här är en ledare från Dagens ETC.
Ledarsidan är oberoende med röd och grön politisk färg.

Hur mår Dagens ETC just nu? Det finns flera olika svar att ge. 

Ett är att vi gjort en fantastisk resa på bara några år, nästan dubblat antalet betalande prenumeranter, snart är vi 18 000. Under samma tid har crowdfundare genom donationer – nästan sex miljoner kronor – gett redaktionen unika möjligheter att satsa mot nya journalistiska projekt, speciellt granskande och avslöjande. 

Ett annat svar är att det finns ett allvarligt hot mot Dagens ETC. 

I fredags skickade jag in vårt svar gällande den nya mediestödutredningen, som tagits fram av Mats Svegfors. Jag vill att du ska få möjlighet att läsa det. Du ser själv vad som står på spel. 

Det handlar om vad som ska komma efter nuvarande presstöd. Genom att ställa om prioriter till lokala medier, och genom att bortse från att nationella medier nästan helt domineras av borgerliga dagstidningar, dessutom ägda av några få mäktiga koncerner, riskerar det nya stödet att i princip utplåna – definitivt skada – alter­nativa medier. Däribland Dagens ETC. 

Nu ska den blåbruna regeringen processa utredningen. Sedan kommer ett lagförslag som sannolikt klubbas tidig vår för att sedan aktiveras 1 januari 2024. 

Jag och andra på Dagens ETC har gjort allt vi kan för att politiker ska känna till våra argument. Det handlar ju inte bara om Dagens ETC, utan om det demokratiska värdet av medial mångfald, av att många perspektiv ska finnas tillgängliga för med­borgaren. 

Det är inte hopplöst.

Men vi på Dagens ETC måste planera för ett scenario där nuvarande stöd – drygt 20 miljoner kronor i år – kan bli noll kronor om bara sex år. Dagens ETC ska inte bli en tunnare, sämre tidning. Så hur ska vi kompensera för 20 miljoner? Utslaget i antalet journalistiska tjänster motsvarar det ungefär 40 stycken heltider, mer eller mindre motsvarande vår totala organisation. 

Ställda inför ett sådant existentiellt hot, väljer vi att bygga vidare. 

Det är nu eller aldrig. 

Konkret betyder det att den pågående insamlingen kommer att ligga till grund för nästa journalistiska jättekliv. Och beroende på hur mycket mer som doneras, kommer vi steg för steg att göra Dagens ETC till en dagstidning som har förutsättningarna som krävs för att möta detta hot och annat som kan tänkas vänta runt hörnet. 

Vi behöver under 2023–2028 växa med minst 3 000 betalande prenumeranter varje år. 

Det är så vi måste göra.

Det handlar inte bara om att ersätta 20 miljoner, utan också om att ge dig mer och skarpare journalistik. Den kommer samtidigt att övertyga fler att bli prenumeranter.

Nästa vecka berättar vi allt om det här. 

Då lanserar vi satsningen.

Vi har bäddat in material från Twitter här. För att visa behöver du tillåta att de eventuellt sparar kakor på din dator.

Det vore livsfarligt att överlämna Dagens ETC:s framtid till politikernas välvilja. Häromdagen upprepade Richard Jomshof, sverigedemokraten som de borgerliga låtit bli ordförande i justititeutskottet, att målet för hans parti är att hantera medier som Viktor Orbán gjort i Ungern. Där har det fria ordet tynat bort.

Finns det något som tyd­er på att moderater, kristdemokrater och liberaler kommer att anstränga sig det minsta för att värna Dagens ETC eller andra medier som faller utanför deras ideologiska palett?

Nej.

Därför är det vi – ­redaktionen och läsarna – som ska avgöra vad som händer med ­Dagens ETC.

Vill du bygga Dagens ETC?

• Swish: 123 401 87 68

• Bankgiro: 817-89 23

• Bli månadsgivare eller ge bort prenumeration: insamlingen.etc.se

Så finansieras Dagens ETC

(2021 i miljoner kronor)

• Prenumerationer: 29,7

• Presstöd: 19,8

• Insamling: 3,9

• Annonser: 1,2

• Övriga intäkter: 0,22