Ledare. Annie Hellquist.

2019-02-09 11:15
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

De som rymmer från förvaren gör rätt

Det finns alternativ till förvar, som exempelvis att sättas under uppsikt, men det används i alldeles för liten utsträckning.

Under 2019 och 2020 kommer antalet förvarsplatser i Sverige byggas ut. I M och KD-budgeten öronmärktes 100 miljoner extra till den redan påbörjade förvarsutbyggnaden där de 357 platser som fanns i början av 2018 skulle bli 935. Detta är något som inte diskuteras särskilt mycket. Det har blivit så självklart att människor låses in i utkanten av våra städer. Det är som att vi har glömt den mest grundläggande frågan. Är det okej att fängsla människor som inte har begått ett brott? Och om vi är beredda att göra det, när och under vilka förhållanden?


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Sverige har återkommande fått kritik för förhållandena i förvaren. FN:s kommitté mot tortyr har riktat skarp kritik mot att Sverige håller människor förvarstagna under alldeles för lång tid. Förra året kritiserades svenska förvar i en rapport från EU-kommissionen, där det bland annat gick att läsa att brottsmisstänkta ”till och med har mer fri rörlighet”. Röda Korset släppte en rapport om barn i förvar som visade att det finns starka bevis på att förvarstagande har en djupgående och negativ inverkan på barns hälsa och utveckling – också när det gäller korta perioder eller tillsammans med sina familjer. JO kritiserade förra året förvaret i Kållered för att avskiljning, det vill säga isolering av personer, ibland så länge som upp till tre dagar användes i bestraffande syfte. I många fall berodde avskiljningen på psykisk ohälsa hos den förvarstagne.

Det finns alternativ till förvar, som exempelvis att sättas under uppsikt, men det används i alldeles för liten utsträckning, också när det gäller familjer med barn. Att trenden, utan större debatt, går åt det håll att fler ska kunna sättas i förvar säger så sorgligt mycket om hur vi betraktar asylsökande. Likhetstecknet mellan kriminell och asylsökande har blivit allt mer självklart. Att systematiskt frihetsberöva människor som inte utgör någon som helst fara för allmänheten borde inte vara business as usual.

Då och då kommer vittnesmål om hur dåligt förvarstagna mår. Då och då kommer nyheter om rymningar, och jag har svårt att se dem som annat än rimliga, om du är inlåst utan att ha begått något brott och väntar på en utvisning till ett land där du är övertygad om att du kommer att fara illa.

Den grymmaste och mest drabbande poesi jag någonsin läst snubblade jag över en gång när jag gick igenom offentliga handlingar i jakt på nyheter. Jag hade begärt ut listor över upprättade handlingar från diverse myndigheter och en av listorna träffade mig som ett slag i magen. Raderna i Excel-dokumentet på min skärm berättade en historia. En historia om Sverige, som hela tiden pågår. I formen av en desperat dikt. Jag har döpt den till Migrationsverkets incidentdiarium – efter handlingen i vilken jag hittade den. Den sista raden är det enda som andas ens en knivsudd hopp.

Psykiskt sammanbrott

sökande hotar ta sitt liv

sökande hotar ta sitt liv

bråk mellan sökande

sökande hotar skada sig själv

 

rymningsförsök, rymningsförsök

 

sökande vankar av o till och pratar med sig själv

sökande hotar skada sig själv

sökande hotar ta sitt liv

sökande hotar ta sitt liv

 

förberedelse för rymning

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från nyhetsmagasinet ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 63 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom nyhetsmagasinet ETC till din mejl varje fredag. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter