Ledare. Johan Ehrenberg.

2020-12-25 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Därför måste dagens mediemakt utmanas

Medierna är berättelsen – och därmed makt. Vill man som socialist eller klimataktivist få en annan politik går det inte att komma runt mediemakten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

1,5 miljarder kronor. Så mycket pengar har staten gett mediehusen i stöd 2020. Allra mest har Bonnier fått. Totalt 385 miljoner kronor i direkta mediestöd. Eftersom Bonniers mediekoncern totalt gjorde en vinst på ungefär 108 miljoner första halvåret, enligt Dagens Media, så betyder det att Sveriges största mediekoncerns hela vinst kommer från skattebetalarna.

Näst mest pengar – 229 miljoner – får NTM-koncernen (lokala tidningar framför allt) och sedan är det Göteborgs-Postens koncern som får 129 miljoner. Svenska Dagbladets och Aftonbladets ägare Schibsted får nöja sig med 92 miljoner.

Alla dominerande medieägare får alltså sin vinst från staten.

Det är bra.

Hyckleriet att ”marknaden” skulle lösa yttrandefrihetsfrågan, att något slags ”objektiv” nyhetsbevakning skulle forma samhällets berättelser om vad som är viktigt och oviktigt, har fallit samman, nu ser vi vad det alltid handlat om. Media är inte vanlig business. Media är makt över berättelsen och om ett borgerligt samhälle ska kunna överleva måste det vara borgerliga berättelser som dominerar vad som avslöjas, vad som anses normalt och vad som är ”oansvarigt” att ens tänka.

I veckan kom ju en sådan utredning, via Greenpeace, som berättade det Dagens ETC gjort tidigare. Genom ökningen av biogena utsläpp har Sverige inte alls minskat sina utsläpp, vi har bytt koldioxidutsläpp från fossilt till koldioxidutsläpp från bioenergi och slutresultatet är att EU vägrar räkna med svenska ”utsläppsminskningar” när de sätter regler kring vad som ska få del av EU:s gröna investeringar (det kallas taxonomin).

När den här rapporten släpptes skulle den ha varit veckans stora nyhet om inte borgerliga mediers berättelser var en annan. Myten om svenska företag som ”föregångare” i klimatfrågan råder.

Ett exempel bland många om vad media är.

Makt över berättelsen.

Så, alla dessa koncerner som bekämpat presstöd och ogillat att små tidningar fått statens hjälp att överleva, har nu ändrat sig och det stora flödet går nu till dessa ägarna. För att blidka SD har man också infört ett stöd utanför prenumererade tidningar så att nyfascistiska, rasistiska webbsajter också får någon miljon var i stöd. Det kommer att bli mer kommande år.

Mot alla dessa borgerliga röster finns fortfarande några få slimmande S-tidningar lokalt, Aftonbladets opinionssidor, men nationellt finns bara en motröst som stadigt når 500 000 unika läsare varje månad: Dagens ETC och etc.se.

Det här har du som läser skapat.

Jo, staten har hjälpt till. I år omsätter ETC Media ungefär 120 miljoner och har ett stöd på 30 miljoner för utgivning, distribution och så en del av coronakrisstödet.

Men 75 procent kommer från dig som läser och stöder, ingen annan.

Det här förändrar politiken.

Snart tvingas även borgerliga medier diskutera statens ekonomi och ”skuld” utifrån den kritik som hela tiden vi drivit från vänster. Nyliberalismen utmanas då den inte längre levererar. (Men den kommer snart tillbaka i ny skepnad.) Hett tips, läs förra veckans ETC nyhetsmagasin om pengarna som plötsligt finns.

Det inte en slump att högerextrema ledare ger sig på media först. Media är berättelsen och därmed makt. Vill man som socialist eller klimataktivist få en annan politik går det inte gå runt mediemakten. Nej, det var inte Twitter eller Facebook som gav Trump makten, det var dessa i kombination med Murdochs stora mediehus. Tokstolleberättelserna vidimerades av ”vanliga nyhetsmedia”. Lukasjenko skulle inte sitta kvar om inte medierna kontrollerades.

Å andra sidan, svensk politik skulle följt de 70 procent som är emot vinstdrivna skolor och privatiserade omsorgsbolag för länge sedan om inte Bonniertidningarna och andra borgerliga röster så envist drev kampanj för vinstuttag. Academia-koncernen skulle inte existera utan svensk borgerlig media.

I sex artiklar har jag diskuterat det jag på skämt kallar ”den hemliga planen.” Hur vi kan utmana energimakten, matmakten, bostadspolitiken, spekulationsekonomin och klimatpolitiken genom att göra, inte tycka. Lyckas vi kommer vi bli angripna och nya försök att stoppa utmaningar kommer presenteras. (Just nu funderar man hur man ska kunna stoppa all crowdfunding utanför bankernas kontroll.)

Men i grunden handlar allt det vi kan göra om medias makt, om att med fria röster kunna driva en annan berättelse.

För att vara väldigt tydlig.

Det blir ingen klimaträddning för planeten om inte dagens mediemakt utmanas. Det är nämligen den som ljugit om problemet i 30 år.

Jo, det finns fortfarande inom vänster och lokala klimatrörelser en illusion om att motstånd kan byggas via Facebook eller Twitter, ja, allt det som kallas sociala media. Det är en farlig tes, den verkliga makten lämnar vi över till krafter som Google, Facebook, Apple och Amazon. Makten över vad som berättas. (Eller kinesiska varianter om vi pratar Asien.) Det här är enorma krafter man måste utmana, ETC har idag en IT-avdelning av bara fem personer som börjat leverera verktyg till andra, ja, det är bara tester än så länge, men jag är övertygad om att socialister inte kan lämna allt det där åt de borgerliga. Det bästa som skapats på internet är för övrigt ofta skapat av radikala motröster. Se exempel i vår samling gratisberättelser på ETC Play.

Poängen är att det går att skapa verktyg utan övervakning, utan att du blir en vara Silicon Valley säljer till andra. (Vill du veta hur övervakning fungerar? Läs Edward Snowdens självbiografi.)

2021 kommer vi försöka ta små steg så du ser vart vi vill komma.

Ja självklart drömmer jag om att om några år sitter 500 fria programmerare och stöder rörelsen runt ETC, men vi börjar med fem.

Berättelser är makt och det betyder att exempel också är makt.

Dagens ETC var först med att stoppa fossila annonser, det var en liten utmaning men jäklar vilken kraft det fick när andra internationella röster som The Guardian tog efter. Vi väntar fortfarande på Bonniermedia.

Den hemliga planen är att tillsammans och öppet skapa motstånd.

Allt är politik, allt är klimatfrågan, allt är att bygga motstånd genom att försöka skapa alternativ.

Allt handlar därför om makt.

Det är klart att borgarna hatar det här.

De har en annan dröm som handlar om att det som är ska fortsätta vara.

Varje kritik upplevs som hot.

Och när det borgerliga ideologiska maskineriet börjar mullra är det både obehagligt och man kan känna sig både liten och rädd.

Nästa veckas avslutande artikel i denna serie handlar därför om den orädda människan.

Tills dess får du njuta av ETC:s speciella tomte, skapad av Ulf Lundkvist, som igår hälsade på väldigt många.

Tankar?

Mejla johan@etc.se.