Ledare. Andreas Gustavsson.

2018-03-01 03:00

Där stod NRA-bossen och pekade ut judar som ett gift

Ungern, Polen, Sverigedemokraterna – och nu senast NRA:s ledare Wayne LaPierre. Jag har aldrig tidigare upplevt en sådan våg av antisemitism, fortplantad av regeringar och mäktiga lobbygrupper.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Till sist kom svaret från amerikanska vapenlobbyn, pressad – politiskt och ekonomiskt – efter ännu ett massmord på en skola. I ett framförande under den konservativa konferensen CPAC gick Wayne LaPierre, ledare för National rifle association (NRA), till angrepp mot krafter som han anser förstör USA.

Alltså inte inte bara hotar amerikaners rätt att äga vapen, utan förstör hela landet.

Som en sjukdom.

Det var begreppet han använde.

En sjukdom som sprider sig politiska institutioner, medier och rättsväsende. LaPierre talade om lögnare, sabotörer:

”Allt stöds av av social ingenjörskonst och miljardbelopp från personer som George Soros, Michael Bloomberg, Tom Steyer, och ännu fler.”

Vad har investeraren Soros, före detta New York-borgmästaren Bloomberg och senatens minoritetsledare Steyer gemensamt? För att publiken inte skulle behöva undra lade LaPierre även till Karl Marx och Bernie Sanders.

Judar.

Nej, LaPierre nämnde aldrig det. Han behövde inte. Publiken förstod. Och applåderade.

Med på kongressen fanns även europeiska högerextremister som Nationella frontens påläggskalv Marion Maréchal-Le Pen och Nigel Farage, före detta ledare för Ukip. Den senare tog även han tillfället i akt att nämna George Soros, som han hävdade ingår i en global konspiration som ”inte tror på nationell identitet” utan vill skapa ”en värld med öppna gränser”.

Den nya antisemitismen.

Eller den uråldriga.

Bara lätt uppdaterad med signalord – socialist, intellektuell, globalist – som medger att en antisemit kan kommunicera med andra antisemiter utan att behöva kalla en jude för en jude.

Bara försedd med samtida fantasier, som att George Soros skulle slussa miljoner muslimer till framför allt Europa men även till USA.

Visste du att LaPierre sagt detta oerhörda?

Antagligen inte.

Medierna – och du med dem – är upptagna av att följa det som nu utspelar i sig i Ungern, där Viktor Orbán bedriver en smutsig valkampanj. Han avskyr Soros (född i Ungern) som beskylls för att destabilisera landet. Orbáns parti Fidesz framställer Soros som folkets fiende,”ondskefull sionistisk-amerikansk mångmiljardär” (enligt en statlig tv-kanal), målmedveten att störta det kristna kulturarvet, även om det kräver att han – tillsammans med sitt ”maffialiknande” nätverk – måste migrera halva Mellanöstern.

Det är givetvis hets mot judar, även om Orbán formellt bedriver hets mot en enda individ.

(Joakim Medin har följt utvecklingen i fördjupande reportage som finns på ETC.se, här och här.)

En tendens som Ungern inte är ensamt om är att dels omfamna antisemitism som politiskt verktyg, dels vilja friskriva sig från historisk skuld. Revisionism pågår.

Nu vill Polen göra det straffbart att ens nämna det faktum att polacker var behjälpliga i Förintelsen. Dagens ETC har tidigare berättat om hur akut situationen har blivit där. Inte minst när 60 000 konservativa, fascister och regeringsrepresentanter i november marscherade genom Warszawa. Bland slagorden hördes krav att judar måsta tvingas bort från makten.

”Vad har vi för makt?” sa en ung judisk man till Dagens ETC.

”Annat än att vi förbehåller oss rätten att existera.”

Det finns cirka 10 000 bekännande judar i Polen med totalt 38 miljoner invånare.

Det som sker i Östeuropa är alarmerande. Inte som isolerat fenomen, utan som exempel på vad som sker över hela västvärlden. En högerextrem rörelse som avtäcker sig själv. Judehatet helt nära ytan. Allianser knyts mellan länder och organisationer.

"Stort tack för att du står upp för Europa", sa Kent Ekeroth nyligen i riksdagen – på ungerska, med riktning Orbán.

Snart flyttar han väl själv till Ungern, det växer fram en sverigedemokratisk enklav där, med järnrörsmän och andra som inte ens ett rasistiskt parti känner att man kan ta ansvar för.

"Landet har stått upp trots attacker från EU och USA”, fortsatte Ekeroth.

”De har stått upp trots omfattande kampanjer från så kallade NGO:s med mångmiljardären Soros i spetsen.”

Ja, vi ska adressera den inställning till judar – osunt sammanblandad med synen på staten Israel – som finns bland muslimska grupper. Men inte glömma vilket parti som delar av Alliansen nu drömmer om som tjänstvilligt regeringsunderlag.

Sverigedemokraterna är sprunget ur nazism.

Idag?

Dagens ETC har avslöjat att 14 stycken av Sverigedemokraternas politiker haft att göra med nazistiska Nordfront (propagandacentral för Nordiska motståndsrörelsen). Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson, skämtar om hur hans kollegor på ett slakteri brukade heila, sparka på fårkadaver och kalla dem judar. En riksdagsledamot – numera vilde – motionerar om att avveckla presstödet för att minska Bonniers dominans som medieföretag (trots att Bonniers tidningar inte tilldelas en enda krona). Björn Söder, vid tillfället partisekreterare, anser att judar bara kan bli upptagna i Sveriges gemenskap om de lämnar sin ”judiska identitet”.

Jag har aldrig tidigare upplevt en sådan våg av antisemitism, fortplantad av regeringar och mäktiga lobbygrupper.

NRA är en politisk maktfaktor med en årlig budget på nästan tre miljarder kronor – som kommer framför allt från vapenföretag – varav en betydande andel slussas vidare till amerikanska politiker. NRA har fem miljoner medlemmar.

Beväpnade medlemmar.

Som just nu påverkas av budskap som man skulle kunna förvänta sig från en revolutionär, antisemitisk milis.

”Absolut kontroll är deras ultimata dröm. De här intellektuella eliterna tror att de är smartare än vi, bättre än vi”, sa LaPierre.

Han anklagade de sörjande i Florida för att politisera det som hänt, och han jämförde dem föraktfullt med aktivisten Saul Alinsky (1909–1972). Han var jude. Nästan hälften av eleverna på skolan Stoneman Douglas är judar. Flera av de mördade var judar.

”Opportunister”, sa LaPierre.

Undersökningar visar att den absoluta majoriteten av amerikaner inte delar antisemitiska föreställningar, men: Antalet fall av hatbrott mot judar i USA ökade med 57 procent under 2017, till fler än 2 000 incidenter. Den värsta noteringen sedan 1994. En fördubbling jämfört med 2015.

Och i Vita huset sitter en administration som inte nämner judar eller antisemitism när den släpper uttalande om Förintelsens minnesdag.

Allt sammantaget borde sätta allas varningsklockor i gungning.