Ledare. Veronica Palm.

2017-11-14 03:00

Barnet som tvingas se mamma bli slagen är också ett brottsoffer

”Syftet med göra det brottsligt att utsätta barn för att se sin mamma bli slagen i sitt eget hem är ju att barnet inte ska behöva uppleva det.”

Jag har aldrig varit en sådan som ropar efter högre straff som lösning på samhällsproblem. Tvärtom är jag ytterst tveksam till den avskräckande effekten i att låsa in folk på längre och längre tid. Målet måste ju vara att den som begått ett brott visst ska få ett kännbart straff men framför allt en så pass bra kriminalvård att den inte återfaller. Och än viktigare är förebyggande arbete i den bredare bemärkelsen.

Den politiska debatten nu handlar skrämmande mycket om att försöka bräcka varandra i vem som vill ha hårdast straff och flest poliser. Ganska fördummande som utgångspunkt för den som på riktigt vill utveckla ett samhälle och motverka både brott och dess orsaker. Och tröttsamt för den som vill föra ett intellektuellt samtal kring de utmaningar Sverige brottas med.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Men i veckan var det jag som applåderade statsministern när han föreslog hårdare tag. Vid ett möte på socialkontoret i Kumla annonserade Stefan Löfven att regeringen kommer tillsätta en utredning i syfte att göra det straffbart att låta barn bevittna våld i hemmet. I dag verklighet för 150 000 barn i Sverige.

Tankepaus. Låt det sjunka in.

150 000 barn utsätts för att bevittna våld i sitt eget hem. Vad gör det med ett barn när hen hör och ser att pappa slår mamma på den plats där både mamma och barn borde vara som tryggast?

150 000 barn som enligt lagens mening bara är vittnen, trots att var och en av oss kan förstå att också barnet skadas av det som sker.  

Kvinnojourer runt om i landet vittnar om hur vanligt det är att kvinnor som söker akut hjälp har med sig barn. På landets största kvinnojour, Alla kvinnors hus i Stockholm, är hälften av de som bor i det skyddade boendet barn.

I samhällets ögon är barnen bara där för att deras mamma utsatts för ett brott, inte för att barnen själv har djupa skador långt in i den lilla sköra själen.

Arbetet på kvinnojouren kräver att barnet också blir synligt. Det går inte att ge en kvinna styrkan och självförtroendet tillbaka utan att också ge hennes barn omvårdnad och behandling. För att kunna ge barnen och därmed också kvinnorna rätt stöd har Alla kvinnors hus startat en egen barnverksamhet med anställda pedagoger som möter barnen.

Verksamheten finansieras helt av egna medel, gåvor och medlemsavgifter eftersom barnet i samhällets ögon bara är i det skyddade boendet som medföljande till sin mamma.

Huvudargumentet mot att göra barn till målsäganden när de tvingats bevittna våld har varit att det inte är bra för ett barn att ställas mot sin förälder i en rättsprocess. Nej, det är möjligt, även om rättegångar går att utforma så att barnets röst blir hörd med minsta möjliga trauma för barnet.

Men rättegången är ju inte syftet med att ändra lagen och göra barnet till brottsoffer. Precis som i alla andra fall så är tanken med att förbjuda någonting att det inte ska ske.

Syftet med göra det brottsligt att utsätta barn för att se sin mamma bli slagen i sitt eget hem är ju att barnet inte ska behöva uppleva det. Att lagfästa att den som slagit mamma också begått ett brott mot barnet stärker barnrättsperspektivet i lagen.

Egentligen är jag innerligt trött på strängare straff och hårdare tag i den offentliga debatten. Just därför är det så glädjande att lite av den iver som verkar finnas i att hitta på nya straffskärpningar riktas till att motverka våld mot barn och kvinnor.

Fortsätt så. Se barnen och kvinnorna.

Forma idéer utifrån hur barn och kvinnor ska kunna känna trygghet. Det kommer säkert krävas att en och annan lag skärps, men framför allt fokus på brottets orsaker. Fokus på att bygga ett samhälle där ingen pappa slår mamma och varenda unge får rätten att växa upp i trygghet. I ett hem med kärlek och respekt.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter