Ledare. Andreas Gustavsson.

2019-04-16 07:00
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och riksdagsledamoten Lars Adaktusson (KD).  Foto: Henrik Montgomery / TT
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och riksdagsledamoten Lars Adaktusson (KD).
Puffetikett
Dagens ETC

Är det här din feminism, Ebba Busch Thor?

Är det i sin ordning att dina politiker samarbetar med ADF och andra ultrakonservativa organisationer? Är din feminism dikterad av en amerikansk hatgrupp?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Förra veckan avslöjade Dagens ETC att Lars Adaktusson – för andra gången – medverkat i och hållit tal på en konferens arrangerad av ultrakonservativa, starkt kontroversiella organisationen Political network.

Han är inte någon frifräsande riksdagsledamot som smugit under partiledningens radar. Till att börja med borde det vara en omöjlighet i Kristdemokraterna med bara 22 ledamöter. Men sedan är också Adaktusson en av de tyngsta pjäserna. Han har representerat Kristdemokraterna i EU-parlamentet, är andre vice ordförande och fungerar som utrikespolitisk talesperson.

Nu försöker han distansera sig från Political network. Han deltar ofta i möten utan att för den skull tycka likadant som alla andra inbjudna. Han säger att det nog mest är ”socialdemokratiska motståndare” som har synpunkter.

Så låter det.

Men faktum kvarstår, en av Kristdemokraternas främsta företrädare söker sig aktivt och återkommande till sammanhang där abortmotståndare och homofober diskuterar hur de ska vinna debatten.

Ordföranden på senaste konferensen har hyllat fascism. En talare framhöll George Soros som fienden. Själv anser Adaktusson att det var en sammankomst om ”mänskliga rättigheter, människovärde och kristna värderingar”.

Idag kan Dagens ETC visa att det inte bara är Adaktusson som simmar i mörka vatten. Tidningen har kartlagt kopplingarna – många, frekventa, djupgående – mellan Kristdemokraterna och amerikanska Alliance defending freedom (ADF).

Det är en organisation som omsätter hundratals miljoner kronor och strävar efter att utöva inflytande på även europeiska länder genom att driva juridiska processer.

Allt för att urholka kvinnors rätt till abort och hbtq-personers möjlighet att gifta sig eller adoptera.

Kan vi prata om det?

ADF är ett extremt nätverk.

Av ansedda Southern poverty law center definierat som hatgrupp tillsammans med bland andra Ku klux klan och nynazistiska grupper.

Strategin är att använda sin ekonomiska kapacitet – bland finansiärerna finns Donald Trumps utbildningsminister Betsy DeVos – till att pressa lagstiftare och domstolar. Det handlar om koordinerade kampanjer för att förändra attityder och demokratiskt fattade beslut. Som när man driver att vårdpersonal ska ha samvetsfrihet, det vill säga kunna vägra utföra abort.

ADF har hittat en villig bundsförvant i Kristdemokraterna.

Ja, samarbetet är så omfattande att det inte kan förklaras med att enskilda ledamöter agerar efter eget huvud. Speciellt inte när partiledningen sanktionerar det hela.

”Politiskt arbete innebär per definition att man, för olika syften, står i kontakt med personer eller organisationer som man inte nödvändigtvis delar alla åsikter med. Här har partiets företrädare stor frihet att efter sitt eget goda omdöme ha kontakter för att föra ut partiets politik”, menar presschefen Per Gudmundsson (som nyligen tog klivet över från Svenska Dagbladets ledarsida).

Goda omdöme!?

Andra medier har rapporterat om det första avslöjandet i Dagens ETC, men nu när vi berättar att betydligt fler än Adaktusson lånar ut sig till amerikansk, ultrakonservativ påverkan hoppas jag verkligen att fler än Aftonbladets ledare – som kräver Adaktussons avgång – vågar dra slutsatser.

Ponera att politiker från ett annat parti skulle ha motsvarande försänkningar i exempelvis en islamistisk organisation. Eller ha suspekta kontakter med Ryssland. Då hade drevet farit fram som en bulldozer och inte stannat förrän partiledaren tvingats reagera.

Är ni infiltrerade?

Vems ärenden går ni egentligen?

Det vet Miljöpartiet och Sverigedemokraterna.

Senaste tiden har Kristdemokraterna fått gynnsam bevakning. Ebba Busch Thor uppvisar fina opinionssiffror och vinner förtroende. Hon är en given företrädare om du vill ha ”konservatism i klack”. Hon påstår att ”feminismen behöver förnyas och förändras” om Sverige ska kunna hantera ”jämställdhetsproblem”. Hon förutsätter att ”de flesta väljare tycker som vi”, att det är dags att fokusera på riktiga frågor snarare än ”könsstereotypa Legofigurer eller menskonst i Stockholms tunnelbana”.

Kristdemokraterna vill värva fler kvinnor.

Ebba Busch Thor ska göra det.

”Vill ni hjälpa mig bygga en ny sorts feminism?” skriver hon i sin skamlöst populistiska debatt­artikel.

Nej, först måste Ebba Busch Thor själv svara på frågor.

Är det i sin ordning att dina politiker samarbetar med ADF och andra ultrakonservativa organisationer?

Är din feminism dikterad av en amerikansk hatgrupp?