Inrikes.

2019-04-09 14:00
  • KD-toppen Lars Adaktusson var en av huvudtalarna på ett möte i Colombia tillsammans 	med ultrakonservativa aktivister och abortmotståndare. Bilder: Juan Camilo Diaz
    KD-toppen Lars Adaktusson var en av huvudtalarna på ett möte i Colombia tillsammans med ultrakonservativa aktivister och abortmotståndare.
  • Lars Adaktusson på invigningen av mötet i Bogotá tillsammans med bland andra den colombianska senatorn María del Rosario Guerra, känd för sin stenhårda politik mot hbtq-rättigheter.  Bild: Juan Camilo Diaz
    Lars Adaktusson på invigningen av mötet i Bogotá tillsammans med bland andra den colombianska senatorn María del Rosario Guerra, känd för sin stenhårda politik mot hbtq-rättigheter.
Puffetikett
Dagens ETC

Lars Adaktusson (KD) huvudtalare – på hatmöte

I fredags samlades ett internationellt nätverk av amerikanska högerkristna, abortmotståndare och ultrakonservativa politiker i Bogotá, Colombia. Ordföranden har hyllat fascism och en ledamot pekade i sitt tal ut finansmannen George Soros som fienden.

En av huvudtalarna var den svenske riksdagsledamoten Lars Adaktusson (KD). Det är andra gången han deltar på nätverkets sammankomster, visar Dagens ETC:s granskning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Lögnare, lögnare, lögnare. Medierna ljuger, det såg vi under Trumps presidentkampanj.

Brian Browns ord ekade i den pampiga salen inför ett par hundra åhörare. Han är en av de mäktigaste personerna i den ultrakonservativa organisationen Political network for values som i fredags arrangerade mötet i Colombias parlament. I sitt tal pekade han ut journalister, sekulär liberalism och affärsmannen George Soros som rörelsens huvudfiender.

En vecka tidigare arrangerade Brian Brown också World congress of families (WCF) italienska Verona, där konservativa och öppet fascistiska grupper deltog. Organisationen klassas av ansedda Southern Poverty Law Center som en hatgrupp.

Minglade med deltagare

Mötet i Bogotá är en del av samma politiska miljö. Konferensen inleddes med ett cocktailparty på torsdagskvällen och Lars Adaktusson minglade runt bland deltagarna med ett glas bubbel i handen.

Båda mötena sponsrades av den spanska organisationen CitizenGO, vars annonskampanj mot transpersoner nyligen förbjöds av domstol i Madrid för att den riskerade att provocera fram hatbrott. Luis Losada, från CitizenGO, deltog i ett panelsamtal på mötet tillsammans med Lars Adaktusson, som var inbjuden som en av huvudtalarna.

– Låt mig börja med att uttrycka min tacksamhet till organisatörerna, sa KD-toppen som inledning till sitt tal om religiös förföljelse i mellanöstern.

Political network of values höll även ett möte i Europaparlamentet i april 2017. Den kontroversiella tillställningen blev kraftigt ifrågasatt och Europaparlamentets president Antonio Tajani ställde in sitt invigningstal. Även den gången deltog Lars Adaktusson som talare under mötet.

Hyllade fascism

I sitt inledningsanförande talade ordförande Jaime Mayor Oreja om ”civilisationens kris” och varnade för att ”genusideologin” hotar rätten till liv. Han har tidigare kallat Francos fascistiska diktatur för ”en extraordinärt fridfull period”.

Bogotámötet är en del av en större offensiv från ett dussin amerikanska högerkristna grupper med kopplingar till Donald Trump och hans förre rådgivare Steve Bannon. Mellan åren 2008-2017 har organisationerna satsat över 500 miljoner kronor på att stärka extremhögern i Europa, det avslöjades av Open democracy nyligen.

En av dessa amerikanska organisationer är Family watch, vars ordförande Sharon Slater driver linjen att homosexualitet är psykisk sjukdom sprungen ur trauman i barndomen. Hon är också ledamot i Political network for values styrelse och deltog i Bogotámötet.

– FN är ute efter våra barn. De vill uppfostra nästa generation efter deras radikala sex- och genusideologi för att kunna styra framtiden, sa hon under sitt anförande och fortsatte:

– Sexuella felaktigheter lyfts fram som sexuella rättigheter.

”Ren hatpropaganda”

Hans Linde, ordförande för RFSU, ser mycket allvarligt på att starkt konservativa krafter nu bygger allianser med högerextrema partier.

– Flera av de grupper som deltog vid mötet i Colombia har inte bara en syn på sexuella och reproduktiva rättigheter som ligger långt från alla svenska riksdagspartier, de har vid flera tillfällen bedrivit ren hatpropaganda mot bland annat hbtq-personer. Jag har därför svårt att förstå varför någon svensk politiker skulle vilja ha något alls att göra med de här extrema grupperna, säger han.

Lars Adaktusson försvarar sitt deltagande med att han var inbjuden att delta i en diskussion om hotet mot religionsfrihet och samvetsfrihet. Arrangörerna betalade resa och hotellrum men inget mer.

– Att jag håller ett anförande om religionsfrihet innebär inte att jag håller med alla som medverkar eller arrangerar, säger Lars Adaktusson till Dagens ETC.

Han säger sig inte ha några uppdrag i nätverket.

– Det finns inget att dölja eller något hemligt i detta. Jag förstår inte vad ni är ute efter eller vad vinkeln är. Annat än ett försök att bunta ihop mig med ett antal personer som har extrema åsikter som jag inte står bakom.

Under ditt tal på konferensen fanns det en möjlighet att kommentera de andras uttalanden, men det gjorde du inte. Varför?

– Det var överhuvudtaget inte någon debatt. Upplägget var inte så att jag skulle gå upp replikera andra inlägg.

En deltagare i ditt panelsamtal, den moldaviske politikern Valeriu Ghiletchi, har kallat homosexualitet ”en sjukdom”. Ser du inget problem att delta i sådana sammanhang?

– Deltar man i internationella sammanhang finns det alltid åsikter som man inte delar. Om Margot Wallström deltar i socialistinternationalens möte är det ett problem att diktatorn Ben Ali satt i samma lokal som Socialdemokraterna?

Nu ställer jag frågor om dig och inte Socialdemokraterna. Tar du avstånd från åsikten att homosexualitet är en sjukdom?

– Ja, det gör jag. Var det något mer du tycker att jag ska ta avstånd ifrån?

Läs vidare på nästa sida: Om Political network for values