Ledare. Maria-Pia Boëthius.

2014-08-02 08:03
Bombad fångkoloni. Gaza Ciy under torsdagsmorgonen. Isrealiska signalljus lyser upp staden. ”Folken ser     världens fjärde starkaste vapen- och ockupationsmakt bomba en fångkoloni”, skriver Maria-Pia Boëthius. Bild: TT
Bombad fångkoloni. Gaza Ciy under torsdagsmorgonen. Isrealiska signalljus lyser upp staden. ”Folken ser världens fjärde starkaste vapen- och ockupationsmakt bomba en fångkoloni”, skriver Maria-Pia Boëthius.

Alla har svikit palestinierna

Hur är det möjligt att etablissemang och ett växande globalt, folkligt motstånd mot Israels övergrepp kan leva i så olika berättelser?

Jag har skrivit inledningen till vad jag skulle ha sagt/men jag har strukit den/– Dock önskar jag att innan mörkret slår samman över mig/det sista som syns av mig/skall vara en knuten näve bland näckrosor/och det sista som hörs/ett ord av bubblor från botten.

Ur en dikt av Gunnar Ekelöf, som ganska exakt beskriver ett nuvarande tillstånd. Sommaren har varit ofattbart vacker och skoningslöst hemsk. Alla dessa ord, all denna debatt, under det att människorna i Gaza utsätts för våld, död, bombningar och plågor medan SMHI i Sverige utfärdar en klass två-varning därför att det är så hett. Vad står det i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter? Jo: ”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter.”    

Här är en bit ur den ursprungliga kolumnen jag skrev: Aldrig tidigare har Israels återkommande bombningar av Gaza lett till så intensiva demonstrationer runtom i världen, också i mindre städer i mängder av länder, även i Sverige. Vreden är desto större därför att ledande politiker och medier talar om ”två sidor” och ”Israel har rätt att försvara sig” medan folken ser världens fjärde starkaste vapen- och ockupationsmakt bomba en fångkoloni, Gaza, som Israel med hjälp av övervåld upprätthåller. Ingen demonstrant – och de kan räknas i miljontal – går med på att Gazas uppror mot att vara ockuperat och Israels dödande av civila i fångkolonin handlar om ”lika goda kålsupare”. Det politiska och mediala etablissemanget befinner sig i total osynk med folkens upprördhet och klyftan växer. De bugar för USA:s linje ”Israel har rätt att försvara sig”, men också i USA finns ett motstånd mot kongressens stöd för vad Israel än tar sig för, som är större än vad jag någonsin sett, också från många mycket inflytelserika amerikanska judar. Varför skulle inte Gaza ha ”rätt att försvara sig” mot fyrtio år av ockupation och totalt oacceptabla levnadsvillkor? 

Varje gång det råder någotsånär lugn på Västbanken och i Gaza aviserar Israel att nya, illegala bosättningar ska byggas på Västbanken och i östra Jerusalem. För omvärlden ter sig detta som rena rama vanvettet, byggterror menad att upprätthålla bitterheten och vreden bland palestinierna och försäkra sig om en stadig tillgång på ”fiender”, som högerregeringen verkar behöva för att härska och skrämma sin egen befolkning. 

Hur är det möjligt att etablissemang och ett växande globalt, folkligt motstånd mot Israels övergrepp kan leva i så olika berättelser? När det nystartade FN skänkte bort palestiniernas land 1948 var det under löfte från israelerna att alla skulle få bo kvar och alla skulle behandlas jämlikt. Under kriget samma år flydde många palestinier och ännu fler fördrevs med våld ut ur Israel, byarna skövlades eller togs över av israeler och ingen palestinier har fått återvända till sina egna hem. Många, som bor i Gaza är fördrivna eller barn till fördrivna. FN skulle ha sett till att allt gick lagligt till; palestiniernas rätt till sina hem, deras rätt att återvända, inga illegala bosättningar på Västbanken och så vidare. Det har FN inte gjort på grund av sin egen konstruktion, där USA kan lägga in veto mot varje laglig åtgärd å palestiniernas vägnar. USA har i sin tur en mäktig militärbas i Mellanöstern i gestalt av landet Israel. Israels unga militariseras och indoktrineras, i generation efter generation.

Alla har svikit palestinierna: FN, USA – och Europa med sin fruktansvärda skuldbörda för förintelsen av sex miljoner judar, som de låter palestinierna betala för med sina liv, eftersom att ”ställa upp” på Israel vad de än tar sig för på ytan lättar på de tyska och europeiska skuldkänslorna. Men om några år kommer en ny uppgörelse att komma: Hur kunde världssamfundet låta detta ske – och fortgå?

Propagandan från dominerande politiker och medier i väst har också varit till för att dölja FN:s, USA:s och Europas skuld till palestiniernas oavbrutna helvete.

Med hjälp av internet håller en ny världsopinion på palestiniernas sida på att födas, under alla våldsdåd och bortom etablissemangets stormedieskugga tar människor själva ställning, ser med egna Youtubeögon vad som sker i Gaza, följer av stormedierna osanktionerade nyheter på Twitter, sluter upp på demonstrationer sammankallade på Facebook. 

Makten, så som vi är vana att tvingas stå ut med den, håller på att undermineras liksom dess problemformuleringsprivilegium.

Livet har lärt mig att propaganda är det värsta massförstörelsevapnet. Självklart använder alla sidor internet till propaganda. Men på mig verkar det som om människor i allt större utsträckning lär sig skilja agnarna från vetet. Hur ska man annars förklara att vinden vänt? Att det som Israel nu tillfogar palestinierna av allt fler i världen betraktas som fasansfullt, krigsbrott, brott mot mänskliga rättigheter? Efter att det fått fortgå ganska ostört sen 1948 eller 1967?

Varje morgon simmar jag i en liten insjö, betraktad av en underbar häger och kringkretsad av flygande juveler, diskreta trollsländor i metallicrött och blått med sidenvingar. Där flyter också vita och gula näckrosor, som det gäller att inte simma in i, sådana som Ekelöf talar om i sin dikt. Jag har förbjudit mig själv att denna enda stund på dagen tänka på Gaza, för att hämta den styrka och glädje, som vi behöver för att kämpa för att palestinierna ska få ta del av världens hittills lögnaktiga påstående: ”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter.” Jag hoppas och tror att ”mörkret inte ska slå samman” över oss eller över israelerna eller över palestinierna; att folken tar sig fram till slut, att människorna, som är så mycket bättre än sitt rykte, och att Makten, som förtjänar sitt dåliga rykte, äntligen ska böja sig inför folkflertalet: Denna värld kan inte fortsätta att lämna palestinierna i sticket. Och den börjar inse det.

 

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg, som du kan beställa i pappersformat här. Tidningen finns också i vår Androidapp och Ipad/Iphoneapp.

Vill du prenumerera för under 12 kronor numret? Skicka ett mejl till kundtjanst@etc.se.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Maria-Pia Boëthius
Maria-Pia Boëthius 

Har sedan första numret varit ledarskribent i rikstidningen ETC. Varje lördag skriver hon ledaren i helgtidningen ETC.