Doc Lounge är en ideell förening vars syfte är att lyfta fram bra dokumentärer. Den finns på ett antal platser runt om i Norden, och i Sundsvall startades verksamheten förra våren av Sofie Gustafsson och Oskar Johansson.
– Det är roligare att se bra film tillsammans. Och vi vill vara en mötesplats där man kan träffas och diskutera det man har sett, förklarar Oskar Johansson.
Filmerna visas på Sveateatern och publiken sitter vid runda bord. Det finns kafé och bar och förutom filmen kan det också vara livemusik, föreläsningar och debatter på programmet.
– Intervjuer med regissörer via länk blandas med experter från Mittuniversitetet. Vi försöker att ha ett närodlat perspektiv och ta upp filmens tema på en lokal nivå, berättar Sofie Gustafsson.
Intresset har också varit stort och publiksnittet har legat över 100 personer. Allt arbete görs helt ideellt och med hjälp av föreningens medlemmar byggs också speciella miljöer upp på Sveateatern inför varje film. Viss ekonomisk uppbackning har föreningen av Film i Västernorrland och nätverket Doc Lounge ger en grund för vilka filmer som kan visas.
– Men det är medlemmarna som bestämmer och vi brukar ha ganska intressanta diskussioner om vilka filmer vi ska välja, säger Oskar Johansson.
Världen genom film
Under våren visar Doc Lounge film en kväll i månaden och vårsäsongen inleds på torsdag med The Wolfpack, en historia om sex bröder som har vuxit upp isolerade i en lägenhet i New York. Deras huvudsakliga kontakt med omvärlden var via filmer.
– Alla borde se den. En otroligt intressant film om en mycket speciell och fascinerande familj och deras relationer. Dessutom har filmaren lyckats komma syskonen så nära, säger Sofie Gustafsson.
Musik på Tarantinotema
På säsongspremiären kommer också DJ Kung Knas att spela musik på Tarantino-tema då en av Wolfpack-brödernas stora favoriter är just regissören Quentin Tarantino.
Bland vårens filmer finns Spartacus & Casandra, en film om två romska barn och deras uppväxt i en av Paris förorter, som visas i mars. Martha & Niki, en svensk film om två kvinnliga dansare som tar den mansdominerade streetdance-scenen med storm, visas i april. Säsongen avslutas med en dokumentär om rapparen Sonita, som är en flykting från Afghanistan som bor i Irans huvudstad Teheran.
– Även om filmerna är ganska olika varandra handlar det överlag om starka personliga berättelser där mänskliga relationer står i centrum. De är också ganska mörka men innehåller även en del ljusglimtar, säger Sofie Gustafsson.
Intresset för dokumentärfilm har vuxit under senaste åren och för Sofie Gustafsson och Oskar Johansson är det en passion som de lägger en stor del av sin fritid på.
– En bra dokumentär kan beröra, engagera och ge nya perspektiv som faktiskt kan påverka dina livsval på ett annat sätt än vad en fiktiv berättelse kan göra, säger Sofie Gustafsson.
– Det är juste att man genom dokumentären får hänga med andra människor och se vad som händer i deras liv. Människor som vi aldrig skulle stöta på eller träffa annars, säger Oskar Johansson.
Fotnot: Den första Doc Lounge-klubben startades i Malmö 2006 av bland andra filmaren Fredrik Gertten med syfte att hitta nya sätt att sprida dokumentärfilm. I dagsläget finns Doc Lounge i 18 städer i Norden.