Tre frågor.

2017-09-28 19:20
Skulpturen ”Med handväskan som vapen” kallas i folkmun Tanten med handväskan. Nuvarande ägare är en privatperson som lånar ut den till Bokmassan. Bild: Ewa Stackelberg
Skulpturen ”Med handväskan som vapen” kallas i folkmun Tanten med handväskan. Nuvarande ägare är en privatperson som lånar ut den till Bokmassan.

Statyn som kommunerna inte törs visa till Göteborg

Susanna Arwin, konstnären bakom ”Med handväskan som vapen”, som välkomnar att skulpturen ska visas under ETC:s och Leopards arrangemang Bokmassan.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När ditt verk föreslogs stå staty i Växjö utbröt en landsomfattande debatt. Kunde du föreställa dig en sådan uppståndelse?

– Nej, jag förstod att jag hade snuddat vid något som behöver sägas. Skulpturen spetsar till frågan om yttrandefriheten. Jag är tacksam för att den väcker debatt, det var tanken med den. Ta bara Göteborg nu i helgen, vi behöver prata om yttrandefrihetsfrågan. Hela tant-projektet handlar om hur vi ska bete oss inför antidemokratiska krafter.


KOM TILL BOKMASSAN!

ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister.

Här hittar du all information om evenemanget.


Idag kan inte ”tanten” doneras till någon kommun utan att det blir en politisk fråga. Vad kommer att hända med henne?

– De konstverk som visar sig betydelsefulla i längden har ofta väckt starka reaktioner i början. Det krävs en tillvänjning.

Vad tycker du om att statyn nu ska stå vid Bokmassan?

– Det är toppen, det markerar ett motstånd mot de nazistiska grupperna. Nazismen står för våld, död och förintelse. Vissa har kallat min skulptur våldsbejakande, men för mig symboliserar den antivåld och civilkurage.