Tre frågor.

2017-09-28 19:20
Skulpturen ”Med handväskan som vapen” kallas i folkmun Tanten med handväskan. Nuvarande ägare är en privatperson som lånar ut den till Bokmassan. Bild: Ewa Stackelberg
Skulpturen ”Med handväskan som vapen” kallas i folkmun Tanten med handväskan. Nuvarande ägare är en privatperson som lånar ut den till Bokmassan.

Statyn som kommunerna inte törs visa till Göteborg

Susanna Arwin, konstnären bakom ”Med handväskan som vapen”, som välkomnar att skulpturen ska visas under ETC:s och Leopards arrangemang Bokmassan.

När ditt verk föreslogs stå staty i Växjö utbröt en landsomfattande debatt. Kunde du föreställa dig en sådan uppståndelse?

– Nej, jag förstod att jag hade snuddat vid något som behöver sägas. Skulpturen spetsar till frågan om yttrandefriheten. Jag är tacksam för att den väcker debatt, det var tanken med den. Ta bara Göteborg nu i helgen, vi behöver prata om yttrandefrihetsfrågan. Hela tant-projektet handlar om hur vi ska bete oss inför antidemokratiska krafter.


KOM TILL BOKMASSAN!

ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister.

Här hittar du all information om evenemanget.


Idag kan inte ”tanten” doneras till någon kommun utan att det blir en politisk fråga. Vad kommer att hända med henne?

– De konstverk som visar sig betydelsefulla i längden har ofta väckt starka reaktioner i början. Det krävs en tillvänjning.

Vad tycker du om att statyn nu ska stå vid Bokmassan?

– Det är toppen, det markerar ett motstånd mot de nazistiska grupperna. Nazismen står för våld, död och förintelse. Vissa har kallat min skulptur våldsbejakande, men för mig symboliserar den antivåld och civilkurage.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter