Kultur & Nöje.

2018-11-07 16:00
  • Ju större variation desto roligare och desto bättre. Det handlar inte bara om att representera sig själv utan också att kunna säga ’så här ser andra familjer ut’.
    Ju större variation desto roligare och desto bättre. Det handlar inte bara om att representera sig själv utan också att kunna säga ’så här ser andra familjer ut’.
  • ”Barn antar ju inte någonting. Ger du dem en öppen, fri syn på världen kommer de när de är äldre bidra med den synen till samhället”, säger Felicia Blom.  Bild: Pixabay
    ”Barn antar ju inte någonting. Ger du dem en öppen, fri syn på världen kommer de när de är äldre bidra med den synen till samhället”, säger Felicia Blom.
Puffetikett
Dagens ETC

Mamma-mamma-barn? I nya appen får du välja själv

Systrarna Blom tyckte att det saknades representation av olika typer av familjer i barnlitteraturen, och bestämde sig för att göra någonting åt saken.

På söndag kommer beta­versionen av deras app ­”Sagostund” där man själv kan välja hur familjerna ska se ut i sagorna.

Under vintern för två år sedan skulle Felicia Blom köpa en bok i julklapp till sin syster Elinas dotter Juni. Hon ville hitta något som kunde återspegla Elina och hennes frus familj.

– Det blev snabbt uppenbart att det inte fanns så mycket representationer av andra typer av familjer. Det finns ett hål i marknaden när det kommer till barnlitteratur, det finns inte så många med pappa-pappa eller mamma-mamma, menar Felicia Blom.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Samtidigt studerade hon 3D-design och som julklapp till systerdottern blev det i stället en sagobok hon själv snickrat ihop i skolan.

Felicia Blom började diskutera bristen på representation av alternativa familjebildningar med sin syster Elina, och så föddes idén till appen ”Sagostund”.

– Barn antar ju inte någonting. Ger du dem en öppen, fri syn på världen kommer de när de är äldre bidra med den synen till samhället, säger Felicia Blom.

Skräddarsyr stjärnfamiljen

De började med att skapa funktionen att ändra från olikkönade till samkönade föräldrar, men sedan dess har appen gått igenom många revisioner, och fler och fler val har tillkommit.

– Till slut kände jag att andra inte ska straffas av min lathet för att jag inte orkar ordna fler typer, så nu gör vi så brett det bara går. Vi blir aldrig nöjda, planen är till och med att ta in ytterligare så att man verkligen ska kunna hitta en representation av sig själv, säger hon.

Ensamstående, samkönade eller olikkönade föräldrar kommer att vara möjliga val i Sagostund, men också både barn och vuxna med köns­överskridande identiteter och olika hudfärger.

Inuti appen kommer det i startpaketet att finnas tre böcker, och sedan ytterligare några som man kan köpa till. Felicia och Elina Blom vill göra en interaktiv app som föräldrar och barn kan använda tillsammans, och inte bara för att kunna representera sin egen familj utan också för att kunna visa sitt barn att familjer kan se ut på olika sätt.

– Jag har alltid tyckt att det är viktigt att inkludera. Ju större variation desto roligare och desto bättre. Det handlar inte bara om att representera sig själv utan också att kunna säga ”så här ser andra familjer ut”, säger Felicia Blom.

Utmanande arbete

Arbetet med appen har förlagts till fritid och helger, båda systrarna Blom har heltidsjobb. Felicia Blom är appens grafiker, medan Elina Blom har kodat, något som hon fått lära sig efterhand under arbetsprocessen.

– Det har varit otroligt roligt, det känns inte som ett jobb. Vilket är tur, för man jobbar så mycket, men det är bara utmanande och roligt. Det känns som att vi gör någonting som kan hjälpa andra, något som kan göra det lite enklare och lite roligare, säger Felicia Blom.

I dagarna kommer de att presentera en betaversion av appen för de som är intresserade redan nu, men den färdiga produkten kommer troligtvis först i mars nästa år. Än så länge finns den på svenska och engelska, men även där vill Felicia Blom att de ska kunna erbjuda fler alternativ i framtiden.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Planeras vara klar i mars nästa år

Appen Sagostund kommer i en betaversion på söndag. Den färdiga versionen planeras vara klar i mars 2019.

Ensamstående, samkönade ­eller olikkönade föräldrar kommer att vara möjliga val i Sagostund, men också både barn och vuxna med könsöver­skridande identiteter och olika hudfärger.

Böckerna i boken kommer vara både pekböcker och för lite äldre barn.

På engelska heter appen ­”Storytime”.