Kultur & Nöje.

2021-03-19 12:20
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Annah Björks kulturtips: Hyvönens album är mer än bara musik

En göteborgsk nostalgitripp, en plågsam berättelse om Woody Allens skuld, debutroman om misshandlande kulturmän och Frida Hyvönens nya album! Aktuella kulturtips från Annah Björk.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Nostalgi för riskgruppsproggare

TV 

Vi är barn av vår tid på SVT Play är inte bara en göteborgsk nostalgitripp för riskgruppsproggare – det är en lektion om teatergruppen bakom hitsen som alla kan, den svenska ungdomens tillblivelse och en påminnelse om hur hittiga kampsånger kan vara. Kul oavsett om man hör till dem som växte upp med thinnertrasan vandrandes mellan husen, oss som fick ”Kåldolmar och kalsipper” som god natt-saga varje kväll, eller alla med ”Barn av vår tid” som sina tonårs soundtrack.

Omöjligt radera Woody Allens skuld

TV

Mia Farrows berättelse om den mest älskade filmskaparen är plågsam, i klass med ”Leaving Neverland” och ”Surviving R.Kelly”. Värst är scenerna där sjuåriga dottern Dylan i skakiga VHS-filmer berättar vad Woody Allen gjort med henne under ”pappa-dotter-tiden” på vinden. Allen v. Farrow streamas på HBO Nordic.

När tvåsamhet blir tvångsamhet

Roman

Alexandra Sundqvists Tvångsamheten växer våldet som ogräs in i den vackra förälskelsen och tar sakta över. Boken består av korta diktsviter, där smärtan döljer sig i de ordlösa mellanrummen. En debutroman om kulturmän som parallellt misshandlar och beundras.

Frida Hyvönen som fjortonåring

Album

Dream of independence är uppföljaren till Hyvönens vassa och starkt berörande album ”Kvinnor och barn” och handlar om oberoende i förhållande till att vara en del av flocken. Som vanligt är Hyvönens album mer än musik – det är konst, politik, litteratur och små rader att klippa ut och använda som mantran. Ett exempel på Hyvönens träffsäkerhet är ”14 at 41”, som skimrande beskriver kvällen då Hyvönen under en Lana Del Rey-konsert på Gärdet träffar pojkvännen Christian Kjellvander. Otroligt träffande, själv brukade jag kalla mig 14, snart 40 för att understryka frihetskänslan i att uppleva det man trodde för länge sedan var förlorat.

Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.