Krönika
Ann-Helen Meyer von Bremen: Njutning med omtanke


ETC nyhetsmagasin
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.
För drygt 30 år sedan skrev jag mitt första reportage om ekologiskt odlat vin. Det visade sig omöjligt att sälja till någon tidning, trots att den intervjuade vinodlaren redan då var ett stort namn och skulle bli ännu större. Till slut förbarmade sig Munskänkarnas tidning och köpte in texten.
Jag minns att jag intervjuade Systembolaget som sålde ekologiska viner, men vägrade att märka ut dem som sådana. Anledningen var en oro att allmänheten skulle tro att det var nyttigare med ekoviner. "Men de innehåller ju också alkohol", sa man från monopolets sida.
Sedan dess har mycket hänt, inte minst hos Systembolaget som idag har ett stort utbud och försäljning av ekoviner. I veckans fotoreportage av Camilla Gjerde och Cecilia Magnusson får vi följa några småskaliga passionerade ekologiska vinbönder som går ännu längre för att få till goda viner. Deras omsorg om jord, natur och klimat är något vi alla kan inspireras av.
Välkommen till veckans tidning!
Relaterade artiklar
Ämnen i artikeln
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.