Krönika
Ann-Helen Meyer von Bremen: Lite väl mycket Skansen?
ETC nyhetsmagasin
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.
Rubriken satte min kamrat när hon fick veta att jag hade gjort reportage om en fäbod. Det var hennes spontana reaktion som nog delas av rätt många. Fäboden ses som något som hör till det förgångna, pittoresk att besöka under sommaren och kanske just på Skansen.
Fäbodbruket må vara gammalt, men idén att låta korna och getterna beta i skogen, på fjällen och myrar och inte på gårdens åkrar, var genial. Det gjorde det möjligt att ta vara på en större del av sommarens överflöd och gården kunde på det viset föda fler djur, producera mer mjölk, ost och smör och därmed föda fler människor.
I dagens resursslösande livsmedelsproduktion är därför fäbodbruket fortfarande en genial idé.
I veckans reportage möter ni Tova Lundborg, gymnasieelev från Stockholm som i somras jobbade med Annika Rudolfsson på Krype Fäbod.
Relaterade artiklar
Ämnen i artikeln
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.