Hoppa till innehållet

Kommentar

Andreas Gustavsson: Därför är det så viktigt att granska medier

Dagens ETC.

Medier är något särskilt. Stora företag med många anställda, alltså arbetsgivare som bör genomlysas. Men dessutom förmedlare av nyheter och opinion som påverkar miljoner. Det är relevant vad som sker bakom kulisserna.
Det här är en kommentar.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

För ganska exakt en månad sedan medverkade jag i Expressen-podden ”Lägg ut!” som Magnus Alseslind, redaktionschef, och Karin Olsson, kulturchef och biträdande chefredaktör, har tillsammans. Jag var den veckans gäst. Det var trevligt. Dagens ETC fick beröm, särskilt då för granskningen av Operakällaren, där en rad vittnesmål beskrev  sådana fruktansvärda och grovt sexistiska överträdelser att den så kallade kungakocken köptes ut och sedan lämnade landet. 

Den artikeln kunde gott ha vunnit Stora journalistpriset, sa Karin Olsson. Jag själv talade en del om värdet av att journalistiken måste fortsätta undersöka den här sortens missförhållanden, att det är farligt att tystna bara för att vissa medier gjorde bort sig under metoo med oansvariga, spekulativa publiceringar.

• Läs också: Vittnesmålen från Expressen: Skräck, stress och sexism

Sedan lyfte jag fram en av Expressens egna reportrar, när vi diskuterade vad som är agendasättande och viktig journalistik. Jag sa att Frida Sundkvist gjort ett fantastiskt jobb med att visa hur dödlig klassklyftan varit under pandemin. 

Sedan var det inget mer med det. Tack. Handskakningar.

Bara någon timme senare kom tipset. Det om anklagelser mot en hög chef på Expressen. Det som har lett fram till först nyhetsartiklar, därefter en större intervju med Frida Sundkvist – som nu är avskedad – och slutligen detta dokument som vuxit fram, med ständigt fler personer som vill berätta om vad de varit med om på Expressen.

En osannolik slump. Men en slump.

Är det Dagens ETC:s uppdrag att granska andra medier?

Ja. 

I allra högsta grad.

Medier är något särskilt. Stora företag med många anställda, alltså arbetsgivare som bör genomlysas. Men dessutom förmedlare av nyheter och opinion som påverkar miljoner. Det är relevant vad som sker bakom kulisserna. 

Finns det spärrar för vad som rapporteras? 

På grund av egen kultur?

Dagens ETC:s dokument om Expressen handlar om just kultur. Det där som sitter i väggarna. Mellan ränderna på getingen. Väldigt många har farit illa. Andra upplever bara en positiv press, att Expressen kräver mycket – men också ger mycket tillbaka. Ändå, vissa är traumatiserade. På djupet kränkta. I synnerhet gäller det kvinnor.

De utgör majoriteten av drygt 40 källor vi intervjuat.

De förtjänar att få berätta.

• Läs också: ”Jag får sparken för att Expressen vill tysta mig”

Ämnen i artikeln