Klimat.

2018-09-06 16:59
Bilder från förberedelserna för lördagens ”Rise For Climate”  på Vanuatu i Stilla havet.
Bilder från förberedelserna för lördagens ”Rise For Climate” på Vanuatu i Stilla havet.
Puffetikett
Dagens ETC

Världen marscherar för en grönare planet

Under lördagen kommer människor världen över att kräva handling i klimatfrågan.

”Vi ser inte den typ av ledarskap som behövs”, säger den egyptiska aktivisten Hoda Baroda från 350.org.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ur ett svenskt perspektiv är tajmingen nästan osannolikt bra. Det är lätt att tro att lördagens klimatmarscher i Sverige är planerade med tanke på söndagens val. Men runt om i världen kommer människor att gå ut på gatorna under parollen ”Rise For Climate”.

– Det är ett enormt spektrum av olika lokala aktioner och större demonstrationer som är enade genom att de sätter strålkastarljuset på åtgärderna som behövs, säger egyptiern Hoda Baraka, global kommunikationschef för organisationen 350.org.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

Samlar världsledare

Tidpunkten för klimataktionerna är egentligen vald på grund av The Global Climate Action Summit som äger rum i San Francisco nästa vecka. Mötet samlar världsledare inom politik, näringsliv och civilsamhälle, med förhoppningen om att fler ska anta åtaganden för att klara målen i Parisavtalet.

– Världen befinner sig vid en kritisk tidpunkt. De senaste veckorna och månaderna har vi sett klimatförändringarnas effekter i alla regioner, vilket verkligen visar världens prekära läge när klimatkrisen förvärras. Men tyvärr ser vi inte den typ av klimatledarskap som behövs för att undvika de värsta scenarierna, säger Hoda Baraka.

Upprop om fossilfri kommun

I Sverige kommer sannolikt de största demonstrationerna att vara i Stockholm och Göteborg, och den minsta i Kisa i Kinda kommun i Östergötland där ett upprop om en fossilfri kommun ska lämnas över till kommunstyrelsens ordförande. Initiativtagare är organisationen Hållbart Rimforsa och det är en liten tillställning som planeras på lördag. Förutom överlämnandet blir det lite musik under ett program som beräknas pågå i 20 minuter.

– Vi gör små saker och ser till att vi verkligen gör dem, för det är så lätt att när man satsar på stora grejer så går det bra en gång men dåligt en annan, och då går luften ur, säger Maj-Lis Persson från Hållbart Rimforsa.

Hon tycker det känns bra att vara en del av en global rörelse, men tror inte att det i sig engagerar människorna i Kinda.

– Jag tror inte man bryr sig sådär jättemycket utan det som får folk här att vara positiv till initiativet är den här exceptionellt varma sommaren vi har haft. Vi är en landsbygdskommun och många har haft det tufft, säger Maj-Lis Persson.

Uppmanas klä sig i rött

I Lund uppmanas deltagarna att klä sig i rött och bli del av en symbolisk röd linje som världen inte får passera vad gäller utsläpp av växthusgaser. Samtidigt ställs krav på att Lunds kommun ska besluta om en juridiskt bindande koldioxidbudget.

– Det är jättekul att vara del av global rörelse och det är häftigt att det sker på så många platser samtidigt, säger Sara Nyberg presskontakt för Rise For Climate i Lund.

Tror du att en liknande aktion hade ägt rum om det inte var för den globala rörelsen?

– Kanske i Stockholm och Malmö, men troligtvis inte i Lund, det hade nog behövts någon annan specifik anledning för att vi skulle genomföra något just här.