Klimat.

2019-11-29 09:35
Puffetikett
Dagens ETC

Vad krävs för att världens länder ska bromsa klimatkrisen?

Dagens ETC har frågat ledande politiker och klimataktivister om ambitionerna inför COP25 i Madrid.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Alexandria Ocasio-Cortez

Amerikansk kongressledamot och initiativtagare till Green new deal

”Klimatkrisen är redan över oss. Vi måste få politiker att svettas. Det gör vi inte genom att stanna hemma, då vinner vi aldrig och befriar våra ohållbart organiserade samhällen. Det gäller att konfrontera den fossila industrin, Wall Street, ledare som Trump och Bolsonaro.”

Karin Lexén

Generalsekreterare Naturskyddsföreningen

”COP25 måste leverera ett ­kraftfullt svar på den klimatkris som vi befinner oss i. COP25 behöver leverera en politisk överenskommelse som garanterar höjda ambitioner i linje med 1,5-graders målet när parterna nästa år ska lämna in uppdaterade nationella klimatplaner.”

Alexandria Villaseñor

Amerikanska Fridays for future

”Vi måste skicka ett kollektivt budskap till våra ledare, och det kan inte bara vara unga. Det är så frustrerande att det här ligger på våra axlar. Vi måste bli fler som ställer krav. Ingen politiker ska kunna kunna bli vald om hon eller han inte tar klimatkrisen på allvar. De representerar oss, de utför vår vilja.”

Pär Holmgren

Europa­parlamentariker (MP)

”Denna COP handlar främst att ta fram en regelbok för att nästa COP ska kunna bli den stora ambitionshöjning vi alla hoppas på. Rent konkret gäller det att alla länder driver på för hur Parisavtalet ska följas. Sedan handlar det om att världens ledare faktiskt tar till sig vetenskap och agerar därefter.”


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

Rolf Lindahl

Klimatansvarig Greenpeace

”Världens ledare behöver göra sitt jobb. Vi befinner oss i ett läge där vi har otvetydig information om att massiva åtgärder krävs om vi ska ha en någotsånär beboelig planet i framtiden. Att ledare inte agerar på det måste benämnas som gravt tjänstefel. Det måste vi göra motstånd mot.”

Johan Ehrenberg

Debattör och grön företagare

”Det krävs att människor går ut på gator och agerar. Miljoner människor förändrar politiken. Men samtidigt krävs att vi som är medvetna klimataktivister också agerar genom att själva investera i solceller och elbilar. Vi måste bryta utsläppen både privat och gemensamt. Då viker sig politiken.”

Rickard Nordin

Klimatpolitisk talesperson (C)

”Det krävs att världens ledare inser att minskade klimatutsläpp inte är en uppoffring utan en vinst. Det är enda sättet för att få omställningen att gå fort nog. Här har Sverige en stor roll att spela. Vi kan visa på lösningar och möjligheter som andra kan – och vill – ta efter. Vi kan visa vägen.”

Luisa Neubauer

Tyska Fridays for future

”Mod. Mod att agera för drabbade även om de lever långt bort eller inte ens är födda ännu. Vi vet att det är tufft, att det alltid finns ett motstånd. Men ingen har sagt att det kommer att bli enkelt att stoppa klimatkrisen. Ledare måste förstå att de har ett val: ta ansvar eller kliv undan.”

Bill McKibben

Leder 350.org

”Politik verkar vara en matematisk beräkning av tryck. När trycket från folk som är oroliga och kräver åtgärder uppväger trycket från branscher som inte vill förändras, kommer vi att se åtgärder – ­åtminstone i länder där opinionen fortfarande har betydelse.”

Jens Holm

Klimatpolitisk talesperson (V)

”Att ett eller flera länder presenterar konkreta åtgärder för att snabbt minska sina utsläpp på riktigt och överträffar det man utlovat i Paris. Sverige skulle kunna vara ett sådant land, men hittills har vi inte sett några ­exempel på det.”

800dagar