Energi.

2015-12-10 13:59
Bild: Rogelio V. Solis/AP

Osäkert om CCS-tekniken fungerar: ”Ett gigantiskt science fiction-projekt”

Carbon Capture and Storage, CCS, har utmålats som oljebolagens räddning. Förhoppningen är att industrins klimatpåverkan kan undvikas genom att garantera att koldioxiden lagras under jord. Men hittills har de flesta försök misslyckats.

Norge var tidigt en stark förespråkare av CCS, som har lyfts fram som oljefondens räddning. Med den nya tekniken hävdade dåvarande statsminister, Jens Stoltenberg, att världen stod inför en ny månlandning. Men år 2013 avbröts planerna på att ha ett CCS-verk i anslutning till gaskraftverket i Mongstad, trots att två miljarder kronor hade satsats på projektet. Samma år gick även Vattenfalls dåvarande kommunikationschef ut och sa att ”CCS är en övergångsteknik för att köpa tid”.

Därefter har bakslagen avlöst varandra. I januari i år kom en studie från University Collage London som sa att CCS-verket som inrättats i Kanada, där det pågår oljesandbrytning, gör ”överraskande liten skillnad”. Samma sak har man tvingats inse på oljefält i USA.

Omfattade kritik

Trots att FN:s klimatpanel IPCC anser att CCS är absolut nödvändigt för att nå tvågradersmålet är kritiken fortfarande omfattande. Förutom att det är osäkert hur lång tid tekniken kommer vara giltig och användbar finns frågor kring koldioxidutsläppen som skapas av att bygga själva anläggningen. CCS beskylls allt oftare för att vara ett alibi för oljeföretagen att kunna fortsätta sin utvinning, och undersökningar visar att utsläppen snarare har ökat. Och kanske är den viktigaste frågan: Kommer koldioxiden stanna 800 meter under jorden?

– Det finns inget sätt att mäta om den CO2 man skickat ner verkligen stannar där. Vi vet inte om den bubblat upp genom världshavet. Ingen vet! Vi hoppas den är kvar. Det är ju ett gigantiskt science fiction-projekt och det enda det lett till är fortsatt fossil produktion, säger Truls Gulowsen, ordförande i Greenpeace Norge.

Läs vidare på nästa sida

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

• CCS (Carbon Capture and Storage) går ut på att avskilja koldioxiden från kolkraftverken och pumpa ner den under jorden eller havsbottnen, med förhoppning om att den stannar där.

• Koldioxidlagring lyfts fram som ett av flera sätt att få bukt med storskaliga utsläpp av koldioxid till atmosfären. FN:s klimatpanel, Internationella energirådet och OECD anser att geologisk lagring av koldioxid är en huvudteknologi för att nå klimatmålen. Skeptikerna menar att en satsning på CCS innebär mindre forskningspengar till förnybar energi och energieffektiviseringar och att CCS-tekniken kan låsa in oss i ett fossilt energisystem.