Klimat.

2018-08-06 14:00
Åsa Westlund, klimatpolitisk talesperson S / Jan Björklund (L). Bild: Jonas Ekströmer/TT / Pontus Lundahl/TT
Åsa Westlund, klimatpolitisk talesperson S / Jan Björklund (L).
Puffetikett
Dagens ETC

Nya klimatförslag: Koldioxidskatt och mobilpant

Pantsystem för mobiltelefoner och en europeisk koldioxidskatt är några av de nya klimatförslagen från L och S.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är på EU-nivå det ska ske om vi ska kunna tackla klimatförändringarna. Det menar Liberalerna (L) som föreslår en europeisk koldioxidskatt och en avgift på plast, något som går emot övriga Alliansen.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

I och med förslaget om koldioxidskatt sällar sig L till Frankrikes president Emmanuel Macron, som föreslog en sådan i september i fjol.

I frågan om flygskatt drar Liberalerna däremot i handbromsen och kritiserar regeringen. Bakgrunden är att små plan skattar lika mycket som stora, vilka släpper ut mer koldioxid, vilket enligt L gör flygskatten orättvis.

Dessutom vill L riva upp målet om 100 procent förnybar energi senast 2040, och öppnar i stället för en mix av vattenkraft, kärnkraft och förnybart.

Pant på mobiler

Under måndagen passade också Socialdemokraterna (S) på att lufta sina tankar om miljö och klimat.

Som ett sätt att bättre ta tillvara på jordens resurser vill partiet bland annat att det införs ett pantsystem för mobiltelefoner och "kanske" annan hemelektronik. Syftet är att återanvända ämnen som guld, silver och kobolt.

– Det finns jättemånga dimensioner av detta. Det finns jättestora problem med brytningen av metall där människor stryker med i jakten på kobolt, och mycket barnarbete. Dessutom vet vi att det finns många utvecklingsländer där det dumpas farligt elektronikavfall. Ett pantsystem kan få kontroll på det här, sade Åsa Westlund, klimat- och miljöpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, till Aftonbladet före pressträffen.

Ett urval av L:s klimatpolitik

L vill bland annat att den som smutsar ner ska betala mer, att en grön skatteväxling införs med lägre jobbskatter och högre miljöskatter, att subventionerna till fossila bränslen successivt avskaffas och att det investeras mer i tåg, elbussar och laddstolpar.

Ett urval av S klimatpolitik

S vill att EU stärker sitt klimatarbete, att alla länder skärper sina nationella åtaganden, att ett nytt avdrag införs som stimulerar fossilfritt resande och att Sverige är ett föregångsland.