Klimat.

2018-01-09 12:21
I Arktis går uppvärmningen dubbelt så snabbt som i resten av världen – vilket förvirrade datorn på en väderstation i Alaska.  Bild: David Goldman/AP
I Arktis går uppvärmningen dubbelt så snabbt som i resten av världen – vilket förvirrade datorn på en väderstation i Alaska. 

Klimatförändringarna för snabba för datorn

Den globala uppvärmningen går nu så fort att datorerna inte hinner med. En dator på en väderstation i Alaska avvisade data som visade hur snabbt klimatförändringarna sker – de verkade för osannolika.

Att den globala uppvärmningen går allt snabbare har vi fått vänja oss vid. Men i den arktiska regionen går uppvärmningen nu dubbelt så snabbt som i resten av världen, enligt siffror från den årliga sammanställningen Arctic Report Card från den amerikanska myndigheten National oceanic and atmospheric administration (NOAA).


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Men en dator på väderstationen i staden Utqiagvik i norra Alaska hade inte riktigt vant sig vid tempot. När ovanligt låga nivåer av havsis fick temperaturen i luften att snabbt stiga tolkade datorn det som att det var någon yttre faktor som påverkade mätningen. Därför slutade datorn att registrera väderförhållanden under större delen av 2017 och flera månader under 2016, rapporterar sajten Econews.

”Ironiskt utropstecken”

Klimatforskaren Deke Arndt som jobbar på NOAA skrev i ett blogginlägg att datorns misstag blir ett tragikomiskt exempel på hur snabbt uppvärmningen går. ”Ett ironiskt utropstecken till de snabba lokala klimatförändringarna i och runtom den arktiska regionen”, skrev han.

Datorn som ska mäta temperaturen i USA:s nordligaste stad Utqiagvik har en funktion för att upptäcka när mätdatan kan ha blivit fel eller påverkats av störningar i omgivningen eller byte av utrustning. Men nu var det inget fel som gjorde att datorn registrerade alarmerande höga temperaturer i Arktis.

”I det här fallet var det inte en flytt av mätstationen, ett byte av utrustning eller utvidgning av staden som förändrade miljön – det var riktiga klimatförändringar, genom att havsisen som brukade ligga i närheten försvann”, skriver Deke Arndt.

Näst varmast sedan 1900

De närmsta månaderna ska nu Deke Arndt och hans forskarteam försöka återskapa datan från den period då den överkänsliga datorn låg nere.

Enligt Arctic Report Cards siffror för 2017 har situationen i Arktis inte förbättrats under året. En kall vår och sommar fick snötäcket att återhämta sig något i den eurasiska delen av området. Det fick också sommarens issmältning att gå långsammare och Grönlands istäcke att smälta långsammare än vad det genomsnittligt brukar göra. Men under hösten blev klimatförändringarna åter tydliga – september månad blev den näst varmaste sedan år 1900, enligt Arctic Report Card.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Situationen i Arktis

Istäcket fortsätter att vara tunt och ”ungt”. Den tjockare och äldre isen täcker nu bara 21 procent av området, jämfört med 45 procent år 1985.

I augusti var havstemperaturen upp till fyra grader varmare än genomsnittet i Barents hav och Tjuktjerhavet (mellan Sibirien och Alaska). Det bidrog till en försenad nedfrysning under hösten i regionen.

Den arktiska tundran har slagit rekord i uppvärmning av permafrost och den blir allt grönare.

De genomgripande förändringarna av miljön påverkar naturresurserna, bland annat fisket.

Källa: Arctic Report Card