Klimat.

2020-08-28 10:25
  • Bild: Hossein Salmanzadeh
  • Bild: Hossein Salmanzadeh
  • Bild: Hossein Salmanzadeh
Puffetikett
Dagens ETC

Här tar klimataktivister över centrala Stockholm

Bara ett stenkast från riksdagen håller klimatnätverket Extinction Rebellion en 48 timmar lång demonstration för klimatet.

– Vi vill att de tar klimatkrisen på lika stort allvar som coronakrisen, säger Jonas Olsson.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det internationella klimatnätverket Extinction Rebellion inledde på fredagsmorgonen en 48 timmar lång manifestation i Stockholms innerstad. Övervakade av polis har aktivisterna, försedda med banderoller, plakat och musikinstrument, blockerat trafiken på Norrbron och Vasabron, det vill säga de bägge trafikleder som omgärdar Sveriges riksdag.

– Vi står här på Vasabron för att vi vill visa för regering och politiker att de ska ta klimatkrisen på lika stort allvar som coronakrisen, vilket de uppenbarligen inte gör, säger Jonas Olsson, för dagen koordinator mellan press och aktivisterna från Extinction Rebellion, till Dagens ETC.

Hur skulle de mer konkret kunna göra det?

– De skulle ju kunna ha dagliga presskonferenser, precis som under corona, och redovisa vad de gör för att hämma klimatkrisens effekter på våra barn och kommande generationer. Så att det inte blir något de gör vid sidan av, utan att de tar klimatfrågan på det allvar den kräver, säger Jonas Olsson.

Jonas Olsson Bild: Adolfo Diaz
Jonas Olsson

Över 400 deltagare

Enligt ett pressmeddelande som nätverket skickade ut samma morgon ska över 400 personer ha anlänt till Stockholm från olika delar av Sverige för att delta i aktionen. Aktivisterna är dock utspridda på tre olika områden per bro så det är svårt att se om alla 400 anslutit. 

– Tanken är att vi ska vara uppdelade i tre sektioner per bro, med 50 personer i varje, för att följa rekommendationerna kring corona. Jag tycker vi har en bra uppslutning. Jag tror folk nu har insett att vi faktiskt har chansen att göra något. Regering och riksdag har sagt att de vill genomföra en omställning, och då är vi här för att sätta press på dem att göra det, säger Jonas Olsson.

Har ni bjudit in politiker?

– Om de vill komma är de hemskt välkomna att prata med oss.

Fredlig olydnad

Extinction Rebellion betonar i sitt pressmeddelande att de fokuserar på fredlig, civil olydnad. Stämningen är därför lugn, med aktivister som antingen sitter ned och samtalar, står upp och håller i banderoller, stämmer upp i spontan sång och delar ut flygblad. En av dem är Kristina Sandberg, som deltar i sin andra aktion med Extinction Rebellion.

– Jag är för att jag tycker att klimatfrågan är viktig och för att jag tycker att Extinction Rebellion gör ett bra jobb. Det känns bra att vara med och dela ut information till folk och prata med dem och se att fler och fler blir engagerade, säger hon.

Vilka reaktioner har du mött när du delar ut flygbladen?

– Väldigt olika, men övervägande positiva. Det är inte så att jag direkt hamnar i samtal med dem, men vissa säger ”jobba på, jobba vidare!” och så får man ett leende. Och det är klart att en del också ser arga ut och kanske slänger ur sig något fult ord, men det tänker jag inte upprepa här.

Kristina Sandberg. Bild: Adolfo Diaz
Kristina Sandberg.