Klimat.

2018-10-08 12:30
Eslam Salah. BIld: Karl Grauers
Eslam Salah.
Puffetikett
Dagens ETC

Hans startup vill förändra vårt sätt att äta

Köttbullar, falafel och hamburgare baserade på närodlade Lupinbönor. Det vill Malmöbon Eslam Salah att vi ska äta i framtiden. Hans nystartade företag Lupinta kommer att tävla om titeln världens bästa start-up i Köpenhamn idag.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Över 65 olika nystartade företag, eller ”startups” för att använda ett modeord, deltar i finalen i Köpenhamn som börjar idag och pågår veckan ut. Företagen är knutna till olika universitet över hela världen och ett av dem är Malmöbaserade Lupinta som startades av Eslam Saleh för ett år sedan.

– Vi vann Venture Cup i Sverige och blev nominerade att delta i finalen i Köpenhamn. Sedan var man tvungen att göra en ny ansökan, den var på 24 sidor, och blev granskad av en jury. Det var runt 1500 sökande, berättar Eslam Salah som kommer från Egypten och flyttade till Sverige för fem år sedan.

Tävlar mot världsuniversitet

Lupinta, som fått bidrag av bland annat Malmö universitet, kommer att tävla mot företag knutna till världsuniversitet som Yale, Oxford och Harvard. Prispengarna är på 25 000 dollar och skulle Lupinta vinna vill Eslam Salah investera pengarna i att utveckla sina produkter, som falafel, köttbullar och tempeh tillverkade på protein från Lupinbönor.    

– Lupinta är en mat-techstartup. Vi odlar inte utan producerar och gör research vid universitet för att utveckla produkterna. Vi omvandlar bönorna till köttsubstitut och gör hamburgare, köttbullar av dem, och även annat som tempeh och falafel.

I juni introducerade han lupinbönsfalafel på falafelfestivalen i Malmö. Just nu försöker han få restauranger att börja använda tempeh baserad på bönorna samtidigt som han studerar själva lupinproteinets beteende vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Alnarp. Eslam Salah har levt med mat och odling i princip hela livet

– Jag har hållit på med mat sedan jag var åtta år gammal och hjälpte till i familjeföretaget hemma i Egypten. Vi arbetade med lokala böner, köpte deras grödor och sålde också mat. Sedan har jag pluggat agronomi i Egypten och på Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp.  Jag har även arbetat med matimport och export här i Sverige i fyra år.

Föddes ur proteinimport

Intresset för just Lupinbönorna väcktes när han insåg hur mycket vegetabiliskt protein Sverige faktiskt importerar.

– Eftersom jag vet att Lupinen kan odlas här i Sverige tänkte jag att man kunde sälja den. Vi importerar runt 70 procent av det plantbaserade protein vi äter från länder utanför EU, vilket är skrämmande. Det mesta av det är sojabönor importerade från Sydamerika där man hugger ner regnskog för att odla dem och dessutom odlar man dem på ett icke hållbart sätt.

Lupinen som ger bönorna kallas också matlupin och ska inte förväxlas med den vilt växande blomsterlupinen som är giftig. Matlupin är en tålig växt som kan odlas i många olika sorters klimat och bönorna har ett proteininnehåll på upp till 45 procent beroende på art. Lupinta köper in sina från en odlare i skånska Kvidinge, cirka åtta mil från Malmö.

– Lupinen är bra för att berika jorden, när den odlas tillförs kväve vilket innebär att man inte behöver använda sig av något gödsel när man odlar den nästa år, säger Eslam Salah.

Storskaliga planer

Hans långsiktiga vision för de proteinrika bönorna är högtflygande.

– Om tio år vill jag se en lupinindustri. Jag vill förändra sättet vi odlar proteinrika grödor på i Europa och förhoppningsvis kan man odla dem lokalt i varje land. Det är viktigt. Jag skulle kunna köpa billigare bönor från Polen eller Tyskland men väljer att betala mer för de som odlas lokalt. Vi vill förändra, samtidigt som vi trycker på att varje land ska odla själva och äta vad de själva odlar.

Elsam Salah

• Gör: Driver företaget Lupinta

• Ålder: 33

• Bakgrund: Född och uppvuxen i Egypten där han studerat agronomi. Flyttade till Sverige för fem år sedan. Har studerat vid SLU och Malmö universitet samt arbetat med import och export av mat.

• Aktuell: Deltar i University Startup World Cup i Köpenhamn med chans att vinna 25 000 dollar

Lupinböna

• Tålig gröda med högt proteininnehåll som kan odlas på många olika breddgrader. I Sverige säljer bland annat företaget Nordisk Råvara bönor från odlingar i Skåne.

• Har lång tradition som matgröda på flera håll i världen, bland annat i medelhavsområdet och Sydamerika. I Egypten är exempelvis rostade lupinbönor ett populärt snack.

• Kan användas i exempelvis sallader, grytor och olika röror. Troksade lupinbönor som är de som oftast säljs i Sverige ska blötläggas i 8-24 timmar innan kokning.