Klimat.

2017-02-21 14:00
Greenpeace och den norska föreningen Natur och ungdom har stämt staten. Bild: Christian Åslund/Greenpeace
Greenpeace och den norska föreningen Natur och ungdom har stämt staten.

Greenpeace stämmer norska staten för oljeborrning i Arktis

Tre företag har fått tillstånd att borra efter mer olja i Arktis. Men beslutet kan stoppas sedan Greenpeace stämt norska staten för beslutet, som de menar strider mot den norska grundlagen. 

"Västvärlden måste ta sitt ansvar", säger Frode Pleym, Sverigechef för Greenpeace.

Norge har godkänt ny oljeborrning i Arktis, något som hotar den känsliga miljön i Barents hav och ökar utsläppen av koldioxid. Därför har Greenpeace och den norska föreningen Natur och ungdom stämt staten. Beslutet strider mot grundlagen, som säger att myndigheter ska värna naturen och miljön för framtida generationer, hävdar man. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Nu har det norska rättsväsendet godkänt stämningen. Rättegången ska påbörjas den 13 november och förväntas ta cirka två veckor. 

Frode Pleym är Sverigechef för Greenpeace Sverige. Han är optimistisk och tror att de kan få rätt i domstolen, men menar att frågan är större än huruvida Norge ska få borra efter olja eller inte. 

– Det viktigaste för oss är att lyfta frågan och visa på konsekvenserna av att borra olja i ett särskilt känsligt område som Arktis. Om vi vinner kommer det dock vara extremt viktiga konsekvenser, inte bara för den norska oljepolitiken utan också som prejudikat mot den globala vågen av stämningar mot stater för klimatskadligt handlande. 

Nödvändigt stoppa borrningar

Frode Pleym menar att det är en nödvändighet att stoppa borrningar efter olja för att kunna leva upp till Parisavtalet, som bland annat slår fast att världens temperatur som mest ska öka med 1,5 grader. 

– Västvärlden, och speciellt ett oljeproducerande land som Norge, måste ta sitt ansvar. Det skulle bli svårt att hålla förpliktelserna i Parisavtalet om de här borrningarna kommer igång. 

Den norska staten kommer i rättegången att företrädas av regeringsadvokat Fredrik Sejersted. Han anser att det är fel att avgöra frågan i en domstol, då det är en fråga som bör avgöras i politiska processer.

– Stämningen är ett försök att göra en rättssak av processen och flytta den från den demokratiska och politiska processen till rättsapparaten. Där hör den inte hemma anser vi från statens sida, säger Sejersted till NRK. 

Frode Pleym menar att det tvärtom mot vad regeringsadvokaten säger är positivt att norska domstolar ska pröva om borrningen går ihop med den norska lagen. 

–Det är inte norska politiker eller regeringsadvokater som ska avgöra om något lever upp till den norska grundlagen, det är norsk rätt som ska göra det. 

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Fyra andra stora rättsfall om klimatagerande

Filippinerna

47 företag, som står för en stor andel av koldioxidutsläppen, har stämts för brott mot de mänskliga rättigheterna som deras utsläpp orsakat. Filippinernas kommission för mänskliga rättigheter anklagar företagen för att genom sitt agerande hindra folks grundläggande rättighet till liv, vatten, mat, hygien, bostad och självbestämmande. Det är den första utredningen i sitt slag som startats av en stat.

USA

Åtta ungdomar mellan 12 och 16 år stämmer delstaten Washington för att de inte försvarar det konstitutionella tvånget att skydda ungdomar från klimatförändringar. Kärandena vill att rätten tvingar statens miljödepartement att agera för att drastiskt minska koldioxidutsläppen.

Schweiz

450 kvinnor över 65 år stämmer den schweiziska staten för att tvinga dem att ta större krafttag mot klimatförändringarna. De menar att svaga klimatmål bryter mot deras konstitutionella rätt genom att omöjliggöra att landet når upp till Parisavtalets mål.

Nederländerna

Domstolen har dömt staten för att ha en olaglig miljöpolitik efter en stämning av 886 holländska medborgare. Det var första gången som en stat döms av sitt rättsväsende för att gjort för lite för att motverka utsläpp och klimatförändringar.