Klimat.

2020-08-26 09:00
I mitten av augusti drabbades Kalifornien i USA av flera stora skogsbränder till följd av torka och extremvärme.  Bild: Noah Berger/Olga Burtseva/AP
I mitten av augusti drabbades Kalifornien i USA av flera stora skogsbränder till följd av torka och extremvärme.
Puffetikett
Dagens ETC

2020 på väg att bli ett rekordhett år

I år kan mänskligheten tvingas uppleva det varmaste året sedan data började registreras i mitten på 1800-talet. Högre temperaturer än under det tidigare rekordåret 2016 har uppmätts på flera håll. Trenden är tydlig. Klimat­krisen påverkar oss.

– Vi kan konstatera att alla de varmaste åren, med ett undantag, har inträffat på 2000-talet, säger Johan Kuylenstierna vid Klimatpolitiska rådet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

2019 var globalt sett det näst varmaste året sedan temperaturmätningarna startade. Medeltemperaturen var bara 0,04 grader kallare än 2016, det hittills varmaste året sedan mätningarna inleddes 1850. Nu pekar statistiken mot att 2020 kan komma att slå det rekordet. Det rapporterar den brittiska klimatsajten Carbon Brief, som har analyserat temperaturdata från sex olika forskningscentrum inhämtade under första halvåret i år, januari-juni.

Sammanställningen visar 13 värmerekord, allra flest i maj då uppgifter från samtliga forskningscentrum utom ett pekar mot 2020 som det hittills varmaste året. Men samtliga månader utom februari och mars uppvisade ett nytt värme-rekord – eller lika höga temperaturer som tidigare rekord –  enligt uppgifterna i minst en av de studerade databaserna.

Både i Australien och i Sibirien har det varit varmare än någonsin i år – i norra delarna med temperaturer sju grader högre än under förindustriell tid och två grader över medeltemperatur. Även i stora delar av Europa har det varit ett par grader varmare än normal medel-temperatur och i stora delar av norra Centralasien och Kina, i Mexiko och i Sydamerika har nya värmerekord registrerats.

Corona kan bidra

Samtidigt som människans utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser enligt FN:s klimatpanel IPCC är grundorsaken till den långsiktiga globala uppvärmningen, påverkas temperaturen även av tillfälliga, naturliga variationer, som El Niño och La Niña – vilka är återkommande väderfenomen i den tropiska delen av Stilla havet.

Under det tidigare rekordåret, 2016, förstärktes den globala uppvärmningen några tiondels grader av starka El Niño-förhållanden. 2020 kan bli det varmaste året hittills, utan understöd av El Niño.

Även coronapandemin kan, till följd av lägre luftföroreningar på flera håll i världen, ha haft en viss påverkan, enligt Johan Kuylenstierna som är adjungerad professor vid institutionen för naturgeografi vid Stockholms universitet och vice ordförande i Klimatpolitiska rådet.

– Att luftföroreningar orsakar en viss nedkylning är ett välkänt fenomen, därför kan minskningar i delar av världen där föroreningarna normalt är betydande ha bidragit till några tiondelar högre temperatur.

”Trenden är viktigast”

Enligt de modeller som studerats av Carbon Brief förväntas året avslutas med en mild, något avkylande La Niña. Hur kraftfull La Niña som utvecklas kommande månader kan avgöra om 2020 bräcker 2016 som rekordår eller ej. Sannolikheten för att 2020 varken skulle bli det varmaste eller näst varmaste året är däremot enligt Carbon Brief låg.

Johan Kuylenstierna konstaterar att 2020 ser ut att bli ett av de absolut varmaste åren hittills, men anser att diskussionen om rekordår leder fel.

– Jag är inte så förtjust i upptagenheten kring rekordår hit eller dit. Temperaturen enskilda år är inte det centrala. Det är trenden som är det viktiga att ha koll på, och vi kan konstatera att alla de varmaste åren, med ett undantag, har inträffat på 2000-talet. 2021 och 2022 kan mycket väl bli en halv grad kallare än 2020 utan att det skulle innebära något trendbrott, säger Johan Kuylenstierna.

Läs vidare på nästa sida: Enkät

Hetaste året

• 2020 kan bli det varmaste året som -registrerats sedan mätningarna inleddes på 1800-talet, -varmare än rekordåret 2016.

• Det visar en analys utförd av klimatsajten -Carbon Brief av temperaturdata från forsknings-instituten vid NASA, NOAA, Met Office Hadley Centre/UEA, Berkeley Earth, Cowtan and Way och Copernicus/ECMWF. 

• Databaserna från Hadley, Berkley och Cowtan and Way innehåller uppgifter från 1850, NASA och NOAAs databaser från 1880 medan mätningarna för Copernicus/ECMWF databas inleddes 1979.