Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Sir David Attenborough trycker på larmknappen

93-åriga David Attenborough har inga planer på att gå i pension. ”Jag har världens bästa jobb, vet du. Vilket privilegium jag har fått. Människor förser mig med underbara bilder på saker vi aldrig har sett förut och ber mig skriva en mening eller två”.
93-åriga David Attenborough har inga planer på att gå i pension. ”Jag har världens bästa jobb, vet du. Vilket privilegium jag har fått. Människor förser mig med underbara bilder på saker vi aldrig har sett förut och ber mig skriva en mening eller två”. Bild: Foto: Björn Larsson Rosvall /TT

Dagens ETC.

Han säger att vi har förlorat vår anknytning till naturen. Han har precis gjort sin mest politiska film någonsin, ett dokument över människans ohyggliga kapacitet att förstöra allt levande omkring sig. Nej, David Attenborough tänker inte pensionera sig, trots att han snart fyller 94. Han säger att krisen är för stor. Han har dessutom för mycket hopp. Nu finns nämligen en ny generation som lyssnar till vetenskapen. Och vad skulle han annars göra? – Det är bättre än att sitta i ett hörn och sticka.

Efter att ha spenderat en livstid med att introducera naturen för tv-tittare vill David Attenborough att vi ska resa oss upp ur våra fåtöljer och hjälpa till att rädda den naturliga världen. Årtionden av obeveklig industrialisering, urbanisering och intensivt jordbruk har distanserat oss från våra förfäder och från djurriket, varnar han. Klyftan mellan det moderna livet och naturen bara växer.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

00:00 / 00:00