Utredning tillsattes efter valet
Vinster i välfärden var en av de mest diskuterade frågorna i valrörelsen 2014.
När det stod klart att de rödgröna hade vunnit flest platser i riksdagen bestämdes det, efter ultimatum från Vänsterpartiet, att en utredning skulle tillsättas om hur vinsterna skulle begränsas. Ilmar Reepalu, socialdemokrat och tidigare kommunalråd i Malmö, valdes till utredare.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Tillåter vinst – men begränsar den
Ilmar Reepalu föreslår att det ska införas en begräsning på 7 procent + statslåneräntan (idag är den 0,27 procent) av vinstuttag på operativt kapital. Svenskt näringsliv har kritiserat detta då de menar att det effektiva vinsttaket blir lägre än 7 procent då operativt kapital inte speglar sättet välfärdsföretag bedriver sin verksamhet. Utredningen menar att vinsten inom välfärden är nästan dubbelt så hög som i tjänstesektorn som helhet.
S: Skolan först
Reepalus förslag har tagits emot helt olika av vänstern och högern. Vänsterpartiet, som tydligast drivit en linje för ett totalt vinststopp, menade att vinsttaket behövde sänkas. Annie Lööf (C ) tyckte att det satte ideologi framför barn och äldres bästa. S har velat fram och tillbaka i frågan. Enligt uppgifter till DI är partiets nya linje inför kongressen att vinsttak inom vård och omsorg får vänta, skolan ska gå först.
SD bytte fot – ger majoritet för vinst
SD bytte i maj 2015 fot och meddelande att de skulle rösta nej till förslaget om förbud mot vinster i välfärden. Det gör att förslaget saknar majoritet i riksdagen.
Fakta vinster i välfärden
8 av 10 vill ändra möjligheterna för privata bolag i välfärden att ta ut vinst, visar Sifo.
51 procent av moderata väljare uppger att de tycker det är ett bra förslag att begränsa vinsterna i välfärden. Bara bland Centerns väljare är en majoritet emot begränsningar av vinster i välfärden.
Medianavkastningen för ett välfärdsföretag låg på 47 procent mellan 2005 och 2013, visar Reepalus utredning.
30 miljarder kronor beräknas välfärdsbranschen ha tjänat 2008–2012, enligt en tidigare granskning i Dagens ETC.