Det var förra lördagen som Jörgen Andersson (M), riksdagsledamot för Kalmar län, polisanmälde ett överfall på sin son. Pojken har varit utsatt i flera år. Han har blivit mobbad och utfryst i sin hemort. Den senaste tiden har problemen eskalerat, och på lördagskvällen misshandlades och hotades pojken av en grupp jämnåriga, berättar Jörgen Andersson.
– De slog ner honom. En person satte sig på honom och sa ” se det här som en varning, nästa gång du visar dig slår vi ihjäl dig”.
Pojken lyckades ta sig loss och komma från platsen utan allvarliga fysiska skador, men han var uppriven när han kom hem. Jörgen Andersson blev arg när han hörde vad som hänt, och gav sig iväg för att leta efter gruppen. Inte långt från den plats där pojken sagt att misshandeln skedde befann sig en ungdomsgrupp. Enligt Jörgen Andersson handlade det om omkring 20 personer.
– Jag konfronterade dem, men de skyllde ifrån sig och sa att det var min son som orsakat bråket, säger han.
I samtalet dröjde det inte länge innan ungdomarna ifrågasatte Jörgen Anderssons politiska åsikter.
– Det tog bara ett par minuter innan mitt politiska engagemang kom upp.
Vad sa de om det?
– Jag minns inte hur de uttryckte sig, men det framgick att de hade invändningar mot mitt politiska arbete.
Varannan politiker hotad och hatad
Jörgen Andersson känner igen ungdomarna, och säger att de tidigare kallat honom och hans barn för saker som ”moderatsvin” och ”jävla moderatunge”. Han menar att det inte går att säga säkert vad som ligger till grund för lördagens överfall, men att han vet att politiken tidigare har använts mot barnen.
I en undersökning som SKL genomförde 2016 uppgav 47 procent av de svarande att de utsatts för hat eller hot det senaste året. Sedan dess verkar hot och hat mot förtroendevalda blivit allt vanligare, enligt SKL.
Vi har ingen statistik på det än, men vi har en känsla av att hoten har ökat och att tonen blir grövre, säger Lena Lindgren, projektledare för toppolitiker på SKL.
Just nu jobbar SKL, med stöd från regeringen, med ett utvecklingsarbete där de ger stöd till kommuner, landsting och regioner gällande handlingsplaner och utbildning samt hat och hot på sociala medier. SKL har dessutom länge varit drivande i frågan om att stärka lagen gällande hot och hat mot förtroendevalda.
Vi behöver en lagstiftning som värnar det demokratiska samhället, en utformning av lagstiftningen som inte är knuten till individen utan istället tar sikte på brott som riktar sig mot det demokratiska intresset. En lagstiftning om hot mot demokratin, säger Lena Lindgren.
”Man vacklar lite”
Hot och hat mot familjemedlemmar till förtroendevalda kan enligt henne vara det som får bägaren att rinna över för förtroendevalda.
– Man klarar ofta hotet och hatet mot sig själv, men när man ger sig på barnen så brister det för många och det kanske inte känns värt det längre, säger Lena Lindgren.
Jörgen Andersson menar dock att lördagens händelse fått honom ännu mer säker om att fortsätta sitt arbete – även om han ibland tvivlar.
Den automatiska reflexen är att engagemanget måste bli större för att motverka den här typen av reaktioner. Men det är klart att man vacklar lite efter en sådan här händelse, och frågar sig om det verkligen är värt det. Jag känner dock att jag har familjen bakom mig. Jag planerar inte att sluta, tvärtom.