Inrikes.

2014-12-02 16:23
Bild: Maja Suslin/TT

SD fäller budgeten

SD fäller den rödgröna budgeten. Det var beskedet från Sverigedemokraterna efter partiets gruppmöte på tisdagen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Under presskonferensen vid 18-tiden på tisdagen meddelade Stefan Löfven att han bjuder in de borgerliga partierna för samtal under tisdagskvällen och att han ”är beredd att samarbeta över blockgränsen”.

– Jag räknar med att båda sidor är beredde att ge och ta i en sådan diskussion, sa statsminister Stefan Löfven på presskonferensen.

Under presskonferensen ställde Stefan Löfven ett ultimatum, antingen måste de borgerliga partierna samverka och samtala med regeringen eller ”vill de regera med Sverigedemokraterna”.

"SD utnyttjar situationen"

Tidigare på dagen meddelade SD under sin presskonferens att de tänker fälla regeringens budget.

– Vi kommer att arbeta för att fälla alla budgetar som arbetar för ökad invandring och som ger Miljöpartiet mer inflytande, sade Mattias Karlsson vid pressträffen.

Beskedet levererades efter en halvtimmeslång utläggning om hur skadlig invandringen är för Sverige.

– Det är uppenbart att SD passar på att utnyttja situationen när de får tid i medierna, säger Expos chefredaktör Daniel Poohl.

– Det är upp till statsministern att hantera situationen. Han har ansvar för att de får igenom sin budget, kommenterar Moderaternas Anna Kinberg Batra för SVT.

Hon meddelade att Moderaterna inte tänker lägga ner sina röster och släppa fram Stefan Löfvens budget.

– Det finns betydande skillnader mellan våra budgetförslag. Det är inte oppositionens sak att få igenom regeringens budget, säger hon.

Även C:s Annie Lööf och FP:s Erik Ullenhag bekräftar att de har för avsikt att rösta på alliansens budget.

Greider: Enda rimliga är nyval

Dagens ETC:s ledarskribent Göran Greider sade direkt efter beskedet att han inte hade väntat sig att den rödgröna budgeten skulle fällas.

– Men nu gjorde man det och det innebär att det är regeringskris. I det här läget tror jag att det enda rimliga är att Löfven utlyser nyval. Det enda både Sverigedemokraterna och Allianspartierna vill är att bli av med Miljöpartiet. En sådan S-regering skulle bli tvungen att släppa så mycket åt Alliansen att resultatet blir en stor besvikelse hos S och MP-väljare, säger han.

– Jag tror att det är bättre att det blir någon typ av klar majoritet åt något håll. För om det fortsätter så här tror jag att många rödgröna väljare kommer att känna sig likgiltiga och apatiska. Det går ut över demokratin, säger Göran Greider.

Samtidigt ser han en öppning i att ett eller flera Allianspartier väljer att lägga ned sina röster vid morgondagens budgetomröstning. Om tillräckligt många ledamöter lägger ned sina röster kan den rödgröna budgeten röstas igenom trots SD:s motstånd.

– Nu riktas strålkastaren mot allianspolitikerna. De har ett moraliskt val där de kan välja att lägga ned sina röster. Vi vet inte förrän imorgon hur det utvecklas.