Ett elitparti bestående av militärer, högre tjänstemän, jurister och företagare – och med mer än 80 procent män. Så kan riksdagslistan för det nya partiet Alternativ för Sverige sammanfattas. Medelåldern är låg och hälften av kandidaterna bor i Stockholms län eller Göteborg, däremot är det få kandidater från Skåne – ett område där SD traditionellt varit starkt.
Partiledaren Gustav Kasselstrand har velat forma ett parti med högre kompetens än vad SD haft. Det menar Daniel Poohl som är chefredaktör för den antirasistiska stiftelsen Expo som granskar svensk extremhöger.
– Det har varit en viktig kritik som Kasselstrand fört fram mot SD, att de inte varit kompetenta nog. Nu finns det en tydlig högerprägel – man vill ha det som uppfattas som elitpersoner, och titlar och fina jobb verkar vara viktigt då, säger Daniel Poohl.
Uteslutna SDU:are
Hittills har tre av SD:s riksdagsledamöter bytt till AFS, många var också medlemmar i det förra ungdomsförbundet SDU som helt uteslöts av moderpartiet efter en ideologisk strid. Men det finns även moderater på listan, fyra av kandidaterna har varit förtroendevalda eller anställda hos M. Ett namn som sticker ut är Lennart Matikainen, relationsexpert och medieprofil som blev sparkad från sin medverkan i TV4 efter att det uppdagats att han spridit rasism på nätet.
Ideologiskt står AfS till höger om SD, de är mer konservativa och mer nationalistiska. De presenterar sig som ett mer radikalt alternativ än Sverigedemokraterna och håller dörren öppen mot en ännu mer radikal extremhöger, menar Daniel Poohl.
– Det största problemet för Sverigedemokraterna tror jag är att deras bas och digitala svans nu får ett nytt favoritparti i Alternativ för Sverige. SD riskerar att förlora lojaliteten som man haft i delar av den högerextrema nätmijön. Man är redan ett isolerat parti, och har man inte heller det stödet får man lita på enbart sina egna väljare.
Kan påverka partiledaren
Att den förre SD-ledaren Mikael Jansson i veckan hoppad av till AFS kan spela roll, tror Daniel Poohl. Antagligen kommer det inte påverka det kommande riksdagsvalet, där kan SD snarare gynnas av att inte längre behöva vara det mest extrema partiet på högerkanten. Men vid ett framtida partiledarbyte i SD kan utmanaren ställa till problem, menar han.
– Om de högerpopulistiska alternativmedierna och stora Facebook-grupperna fortsätter att präglas av en misstro mot SD-ledningen så kommer det att bli ett problem, särskilt den dag då Jimmie Åkesson kliver ner från partiledarstolen, då uppstår ett maktvakuum som AfS kan utnyttja, om de finns kvar då, säger han.
Men att det nya partiet skulle komma in i riksdagen är det få som tror, hittills har de aldrig kommit upp i mätbara nivåer i någon riktig opinionsundersökning.
– Det finns ingen riktigt klar bild av hur många av SD:s väljare som med stor sannolikhet skulle kunna rösta på partiet. Det försvåras av att de skulle överge SD i ett läge där de kan få inflytande, till förmån från ett parti som kan bli en bortkastad röst, säger Daniel Poohl.
”Avpolletterade och utfrusna”
När riksdagsledamöterna nu är presenterade verkar avhoppen från SD:s riksdagsgrupp vara avslutade, men lokalt skulle strömmen av besvikna sverigedemokrater kunna fortsätta. Det tyngsta namnet hittills är Mikael Jansson, men i stort sett har det varit mindre betydelsefulla personer som gått över till AFS, menar Daniel Poohl.
– Än så länge är det avpolletterade och utfrusna sverigedemokrater som går över, och det tror jag också att väljarna ser, säger han.