Ett parti som befinner sig i en identitetskris ”post Reinfeldt-eran”. Så beskriver statsvetaren Jenny Madestam Moderaterna. Och när det kommer till enskilda frågor blir beskedet om hur partiet ställer sig till att samarbeta med Sverigedemokraterna naturligtvis den viktigaste.
– I den frågan såg vi att Anna Kinberg Batra svängde och gjorde tvära kast och inte hade partiet med sig. Det handlar om den klassiska liberalismen kontra konservatismen. Partiet måste leta sig tillbaka och hitta en gemensam syn på vilken berättelse om Sverige man vill ha, säger hon.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Men nästa stora fråga blir även hur partiet ska förhålla sig till Allianssamarbetet kontra Sverigedemokraterna, konstaterar Lisa Pelling som är utredningschef på tankesmedjan Arena idé.
– Allt som är ökat samarbete med Sverigedemokraterna försämrar möjligheten till starkt samarbete inom Alliansen. Där måste Moderaterna välja. Är det i en stark Alliansen man vill ha makt att genomföra sin politik i riksdagen eller är det med hjälp av SD, för båda går inte.
”Präglat av Reinfeldts tio år”
Lisa Pelling ser en fara i att en ny partiledare vill profilera partiet hårdare i frågor om säkerhet och migration, vilket skulle stärka Sverigedemokraterna i den kommande valrörelsen, tror hon.
– Om man gör analysen att allt som stärker Sverigedemokraterna försvagar Alliansen så borde Moderaterna istället skärpa sina förslag när det gäller den ekonomiska politiken, och försöka återföra den politiska debatten till höger-vänsterfrågorna, säger hon.
En ny partiledare kommer också att få ett splittrat och svagt parti på halsen, vilket kommer att kräva mycket energi, menar Lisa Pelling.
– Det är ett parti som är
präglat av Reinfeldts tio år vid makten, då han ledde ett extremt toppstyrt parti där det mesta av makten var koncentrerad till få personer. Partiet behöver byggas upp igen av en ny partiledare, säger Lisa Pelling.
SD-frågan i fokus
Även Timbros vd Karin Svanborg Sjövall tror att frågan om SD kommer att få mycket fokus nu.
– Det är den första frågan som den nya partiledaren kommer att få, säger hon. Men det som Moderaterna egentligen behöver svara på är vad man vill med samhället.
Det ger ganska svåra förutsättningar för efterträdaren.
När Anna Kinberg Batra tillträdde ägnade hon första halvåret åt att prata välfärd ur ett perspektiv som var mer socialliberalt än tidigare, konstaterar Karin Svanborg Sjövall:
– Frågan är om man nu ska överge den mer socialliberala linjen på de frågorna och bli ett mer moderat classic-parti. Hennes efterträdare kommer att behöva dödförklara de Nya Moderaterna och presentera ett nytt alternativ. Jag är inte en av dem som hävdar att det inte går att vara ett liberalkonservativt parti längre. Man har ett förtroendetapp i kärnfrågorna, man måste återerövra de moderata paradgrenarna som försvar och ekonomi. Det är vad väljarna vill ha, så det vore märkligt om man gjorde någonting annat, säger hon.
”Måste avreinfeldtisera”
Moderatveteranen Anders Björck menade redan när Anna Kinberg Batra tillträdde att partiet behövde gå tillbaka till sina rötter. Att hon nu tvingas bort ser han som ett bevis på att han hade rätt. Han tycker att partiet bör fokusera på gamla moderata hjärtefrågor som försvaret, trygghet, ordning i skolan och ekonomisk politik.
– Nu handlar det om att avreinfeldtisera. Att man går tillbaka till vissa kärnfrågor. Jag tror att det finns en längtan dit. Det innebär inte att det ska vara samma lösningar som tidigare, säger han.
Även Jenny Madestam tror att den nya partiledaren kan välja den vägen.
– Under tiden med Reinfeldt och de Nya Moderaterna tog partiet en tydlig liberal gir, jag är inte säker på att det är den vägen de som gör sig hörda nu vill gå. Vi såg också att Anna Kinberg Batra gick den vägen, men frågan är om hon bottnade i det själv. Det kan ha varit anledningen till att det inte gick så bra, säger hon.
Dessutom finns det en tydligare lucka att fylla som konservativt parti än som liberalt.
– De är svårt att konkurrera med Liberalerna eller Centerpartiet om att vara mest liberala. När det gäller konservatismen har KD inte burit upp det och kommer nog aldrig att göra det. Och Sverigedemokraterna är ett annat typ av parti. Så det är möjlig att man ser ett utrymme där, säger hon.
En tuff uppgift
Under sitt avskedstal tackade Anna Kinberg Batra särkilt
sina allianskollegor, och
Karin Svanborg Sjövall tror inte att samarbetet kommer att brytas.
– De kommer att hålla ihop. De har investerat mycket i projektet. Det skulle vara en sensation om Moderaterna bröt sig ur nu. Det har jag svårt att se. Å andra sidan, om det är någon gång man ska göra det så är det nu.
Jenny Madestam konstaterar att vem som än tillträder så kommer den nya partiledaren inte att få det enkelt.
– Den nya ledaren måste ena de falanger som byggts upp under partiledarstriden, säger hon.
Daniel Rossetti & Stina Berglund