”Svenskt Näringsliv borde ta ned hela sin kampanjsida och återkalla alla remissvar som är beräknade med snurriga snurran”. Det skriver LO på Twitter efter ett inslag i SVT om Svenskt Näringslivs modell för att räkna ut hur vinsttaket kommer att påverka välfärdsföretag, en så kallad räknesnurra.
Tonläget har varit högt, från båda läger, när remissrundan för Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärden går in på upploppet. Som Dagens ETC skriver idag så har motståndarna till en vinstbegränsning slagit på stora trumman och pratat om vinstförbud, massavveckling av välfärdsleverantörer och ett hot mot hela näringslivet.
Modellen ger missvisande bild
Svenskt Näringsliv har i sin kampanj använt en uträkningstjänst på sin hemsida för att låta företagare se hur mycket vinst de kan ta ut om förslaget går igenom. Men modellen tar inte hänsyn till att det är tillåtet att kvitta tidigare förluster mot vinster, och ger en missvisande bild. Det framkom i SVT Nyheters granskning på onsdagen.
– Det är bara att konstatera att Svenskt Näringslivs snurra är snurrig. De utelämnar fakta och vilseleder, säger Therese Guovelin, vice ordförande för LO till Dagens ETC.
Hon ställer sig frågande till om Svenskt Näringsliv kan ha missat regeln om att man kan kvitta vinst mot förlust.
– Det här är extremt förvånande. Vi trodde att Svenskt Nringsliv hade kvalitetssäkras sina kampanjer. Och om de har gjort det så är det ännu mer förvånande, då är de ju medvetna om vad de har gjort, säger Therese Guovelin.
Har legat till grund för remissvar
Uträkningen i ”snurran” har också legat till grund för många av de remissvar som Svenskt Näringsliv hjälpt sina medlemmar att skicka in. LO är starkt kritiska till att siffrorna använts på det sättet.
– Det är väldigt anmärkningsvärt att man använder sig av de här siffrorna som inte är relevanta. De väljer ju att argumentera på ett sätt som är vilseledande.
När SVT i inslaget frågar Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne om hon tycker att uppgiften stämmer, att den vårdcentral som kan kvitta sin vinst mot tidigare förluster bara kan göra ca 14 000 i vinst blir svaret:
– Om man tittar över flera år så kan man få andra effekter.
Då var det inte riktigt sant alltså?
– Det får vara din tolkning, säger Carola Lemne.
Även LO har fått kritik för att låta sina medlemmar göra massproducerade remissvar. Men Therese Guovelin menar att det är en del av demokratins spelregler. Det manifesterar det som SVT:s egen undersökning visar, att att 8 av 10 är för ett vinsttak, säger hon.
– Att skriva under och skicka in nåt om man kan stå för, även om man inte skrivit det själv, är en del av det demokratiska arbetet. Och förutom de snart 10 000 remissvaren som vi hjälp människor att skicka in så står våra 14 förbund med 1,5 miljoner medlemmar bakom LO:s remissyttrande. Det väger ganska tungt.
Dagens ETC har sökt Svenskt Näringsliv för en kommentar.