Hoppa till innehållet

Corona

Därför väcker krisen mångas vilja att hjälpa andra

I kristider bir fler benägna att hjälpa andra – på här på bilden informerar volontärer om coronaviruset och delar ut handsprit.
I kristider bir fler benägna att hjälpa andra – på här på bilden informerar volontärer om coronaviruset och delar ut handsprit. Bild: Foto: Ali Lorestani/TT

Dagens ETC.

Handla åt äldre, tillverka visir och skyddsmasker åt sjuk­vården, eller bara vara samtalspartner åt någon ensam. Viljan att göra en insats tycks större än någonsin. De två forskarna Arvid Erlandsson och Olof Johansson Stenman är inte särskilt förvånade – ien kris som ingen kan blunda för blir vi mer benägna att hjälpa till.

Lappar i trappuppgångar och utanför mataffärer, privat­personer som syr munskydd åt sjukvårdspersonal, och inte minst, livlig aktivitet på sociala medier. Bara Facebookgruppen Corona – Hjälp till med inköp av livsmedel till riskgrupper, har över 17 000 medlemmar.

Överallt erbjuder sig människor att hjälpa till på olika sätt. Men även om coronapandemin på många sätt är en unik händelse, är det inte unikt att människor behöver hjälp. Behovet finns hela tiden. Hemlösa, ensamma, gamla som hade mått bra av lite extra omsorg. Trots det är det få som erbjuder sin tid och sin hjälp när Sverige inte är ett land drabbat av en pandemi. Krävs det en kris för att vi ska bli generösa? Ja, i alla fall gör en kris i vår direkta närhet oss betydligt mer benägna att ställa upp för andra än annars. Det säger Olof Johansson Stenman, professor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet, som forskat om samarbete och generositet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln