Det är efter en tid av sjunkande stöd i opinionen som moderater på alla nivåer i helgen samlas för partiets kommundagar. I veckan restes krav på moderatledarens avgång, och trots att vi befinner oss vid en tidpunkt i mandatperioden då oppositionen brukar ha medvind krisar M rejält. I den senast Sifoundersökningen har man tappat var femte väljare sedan valet, och då var ändå valresultatet så dåligt att det fick Fredrik Reinfeldt att hastigt smita ut bakvägen.
– Jag tror att det dels kan förklaras med utspelet om samtal med SD. Jag tycker att det var ett bra utspel, men det är inte så förvånande att man efter ett sånt utspel initialt tappar stöd i opinionen, säger Aleksandra Boscanin som är ledarskribent Göteborgs-Posten som kallar sig liberal.
Hon ser raset som en förtroendefråga, men inte bara i frågan om vilka M nu vill samarbeta med.
– Jag tror man måste gå tillbaka till de åtta åren i regeringsställning. Då gjorde de mycket som var bra, men var också passiva i frågor som migration, integration och lag och ordning, de som nu seglar upp som allt viktigare för väljarna. De var också för passiva i frågor som rör arbetsmarknaden, säger Aleksandra Boscanin.
”Enormt skifte”
Men den analysen delas inte av alla liberaler. Amanda Sokolnicki är ledarskribent på Dagens Nyheter, hon ser positivt på att SD-inviten straffar sig i opinionsmätningarna.
– Jag tror att Moderaterna gjorde misstaget att ta pulsen som finns på nätet som något som gäller för väljarna generellt. Det fanns en känsla av att det bara var en självklarhet att röra sig mot SD, den känslan får man gärna om man befinner sig i digitala forum, men nu visar det sig att den känslan inte hade fog. Det är en väldigt glad nyhet från väljarna, säger hon.
Amanda Sokolnicki ser närmandet till SD som den största anledningen till nedgången, men menar att situationen förvärras av partiledningens oförmåga att artikulera hur man tänkt.
– Man har försökt få det att låta som att det inte är en så dramatisk förändring, när det i själva verket är ett enormt skifte med potentiellt enorma konsekvenser. Det har man inte låtsats om, men det förstod väljarna.
”Skakigt i ledarskapet”
Göran Greider, ledarskribent på Dagens ETC, delar bilden av att M-ledningen misstolkat opinionen. Han menar att den grundmurade misstron mot SD som stora delar av befolkningen har är en del av förklaringen till raset, men ser också en annan: Att partiets viktigaste politiska vapen har vridits ur händerna på dem.
– Moderaterna kunde bli så stora ett tag tack vare att de hade skattesänkningar som nyckel till allting, det kunde förena både gammelmoderater och nymoderater. Nu finns inte längre den möjligheten eftersom man vill satsa på fler poliser och starkare försvar. Och då försvinner det kittet i partiet. Så i någon mening är det nog slutet på en nyliberal era, säger Göran Greider.
Att Anna Kinberg Batras trovärdighet ifrågasätts, i alla politiska läger, är tydligt.
– Den nya hårda linjen känns inte riktigt som hennes personliga. Folk upplever nog att det är något skakigt i hennes ledarskap, men det har sin rot i att det är ett kluvet parti, säger Göran Greider.
Symbol för missnöjet
Partiledaren har hamnat i kläm mellan en gammal och ny inriktning, och blir symbol för missnöjet med båda, menar han. Men ingen av de ledarskribenter som Dagens ETC pratat med tror att Anna Kinberg Batra kommer att bytas ut innan valet, det vore en alltför stor politisk risk. Att hon kan vända opinionen på kort sikt är inte heller troligt, eftersom det inte går att backa från SD-inviten utan att ytterligare förvärra förtroendekrisen.
Amanda Sokolnicki förväntar sig en omild behandling av partiledaren på kommundagarna.
– Jag kan inte låta bli att tänka på hur Moderaterna har behandlat Fredrik Reinfeldt efter hans avgång, trots att han gav dem de bästa opinionssiffrorna som partiet har haft under många år. Så jag misstänker att det kommer att finnas en inte alltid så snäll ton som Kinberg Batra kommer att få handskas med.
Augusti 2014: Valrörelse
”Nu vädjar jag till svenska folket om tålamod, om att öppna era hjärtan för att se människor i stark stress med hot mot det egna livet som flyr, flyr mot Europa, flyr mot frihet, flyr mot bättre förhållanden. Visa den öppenheten.” – Fredrik Reinfeldt
September 2014, riksdagsvalet: 23,3 %
Oktober 2014: 24,4 %
Stefan Löfven presenterar sin nya regering.
”När Fredrik Reinfeldt sa att öppna era hjärtan så upplevde många det som om han menade öppna era gränser för en ganska så fri invandring, och det tror jag inte svenska folket önskar.” – Anders Björck (M)
November 2014: 25,8 procent
December 2014: 24,7 procent
Alliansen och SD fäller regeringens första budget, Stefan Löfven utlyser ett extra val som förekoms av att Decemberöverenskommelsen blir till.
Januari 2015: 25,8 procent – AKB väljs till partiledare
Februari 2015: 23,4 procent
Mars 2015: 24,4 procent
April 2015: 25,1 procent – Ebba Busch Thor väljs till ny partiledare för KD
Maj 2015: 25,4 procent – blocken nu jämnstora och de rödgröna får sin sämsta siffra någonsin i svensk väljaropinion
Juni 2015: 25,4 procent – M vänder nedåt
Augusti 2015: 23,8 procent
”Det är en lång resa kvar att bygga upp vårt förtroende. jag tror att det handlar om att det krävs enklare vägar till det första jobbet och bättre kostnadskontroll när det gäller flyktingmottagande.” – Tomas Tobé, Moderaternas partisekreterare
September 2015: 22,9 procent
Regeringen lämnar sitt förslag till första egna budget, M når dittills sämsta opinionsläget sedan valet
”De har presenterat en strängare politik när det gäller flyktingmottagande och tiggeri, men det har ännu inte hjälpt”. Fredrik Furtenbach, Ekots inrikespolitiska kommentator
Oktober 2015: 22,8 procent
Decemberöverenskommelsen faller, regeringen och Alliansen ingår migrationsöverenskommelse.
November 2015: 23,2 procent – regeringen inför tillfälliga gränskontroller, Jimmie Åkesson bjuder in M och KD till samtal
December 2015: 22,3 procent – SD når toppnotering på 20 procent, M börjar hämta upp
Januari 2016: 24,6 procent
Februari 2016: 25,3 procent – M största parti
”Moderaterna har ju tagit tag i invandringsfrågan och jag tror att många också känner att Moderaterna är ett mer regeringsdugligt parti än Sverigedemokraterna”. – Tomas Tobé (M)
Mars 2016: 25,3 procent
April 2016: 25,8 procent
Maj 2016: 25,5 procent
Juni 2016: 25,8 procent – högst stöd sedan valet
”Jag skulle vilja slå ett slag för den kanske allra svenskaste av värderingar – att göra rätt för sig. Det finns ett samhällsansvar hos oss alla. Här arbetar man. Man gör rätt för sig.” – Anna Kinberg Batra i sitt sommartal 6 juni.
M föreslår ett tak på socialbidraget och de nyanländas etableringsersättning.
”Varje enskilt bidrag är inte så högt men om man lägger ihop dem då kan alltså en trebarnsfamilj där ingen arbetar kan få lika mycket i bidrag som man får om man jobbar heltid. Det är inte rimligt.” – Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson M.
Augusti 2016: 25,5 procent
M föreslår skärpta regler för föräldrapenning, vill begränsa rätten för bland annat nyanlända att vara hemma med barn och samtidigt få ersättning.
September 2016: 24,5 procent
Regeringen lämnar budgetförslag.
Oktober 2016: 23,6 procent – M:s budgetförslag
Moderaterna vill ha blocköverskridande överenskommelse i välfärden
”Jag tycker man ska vara självkritisk om man ser tillbaka på friskolornas historia. Det var vi som tog striden och införde friheten att välja skola och vård. Men vi har varit för dåliga på att ha tillräckliga kvalitetskrav, tillräcklig tillsyn och tillräckliga åtgärder när skolan sviker." – Anna Kinberg Batra.
November 2016: 23 procent
December 2016: 22,1 procent
”Dels står vi upp för våra värderingar om humanism och öppenhet kombinerat med ordning och reda även när det blåser. ” – Mikael Arthursson, partisekreterare Centerpartiet.
Jan 2017: 21,8 procent – Anna Kinberg Batra öppnar för samtal med SD – ”Vi måste agera nu och inte vänta till 2018.”
Februari 2017: 19,5 procent – lägsta stödet sedan sammanvägningarna började (2010)
”Jag tror att det har väckt en del reaktioner hos en del väljare, men vi tycker att det skulle vara bättre för Sverige om vi fick mer allianspolitik och vi tror inte heller att det är bra att fortsätta isolera ett parti i Sveriges riksdag.” – Tomas Tobé (M), till SR:s Ekot.