I veckan rapporterade Naturvårdsverket att stödet till elcyklar, elmopeder och elmotorcyklar snart är slut. Av de 381 miljonerna som regeringen avsatt finns drygt en femtedel kvar, och med nuvarande inflöde av ansökningar uppskattar Naturvårdsverket att pengarna är slut om fem veckor. Tanken bakom stödet är att uppmuntra hållbarare resvanor, såsom cykelpendling. Huruvida den effekten har uppstått har ännu inte utretts, men kommer att utredas av Naturvårdsverket.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
”Mycket plusfaktorer”
Fredrik Wikström, docent i Miljö- och energisystem vid Karlstad universitet, tror att det finns goda möjligheter att stödet har effekt.
– Om man jämför med något som de flesta är överens om att det är bra, som subventioner av miljöbilar och tittar på om stödet till elcyklar är bättre eller sämre än stödet till miljöbilar. Då kan jag finna att det här är ett mer kostnadseffektivt stöd än stödet till miljöbilar. Man får så mycket plusfaktorer i det hela.
Vad är det för plusfaktorer?
– En svårighet är att vi inte kan säga hur många som hade köpt elcykel om stödet inte hade funnits, det var redan på väg uppåt. Det gör alla kalkyler lite skakiga. Frånsett klimatnyttan som skulle uppstå om folk byter bil mot elcykel, så finns andra fördelar, mindre vägslitage, färre partiklar i luften, mindre avgaser, hälsofördelar ska man inte glömma heller. Många som inte orkat ta cykeln, men orkar med en elcykel.
Vi har räknat på prisutvecklingen för elcyklar och ser att priserna ökat med i snitt 8,3 procent sedan stödet infördes. Finns inte risken att subventioner äts upp av prishöjningar som kan göras eftersom det finns en subvention?
– Svårt att avgöra. Man skulle behöva titta på Tyskland och Holland hur prisutvecklingen påverkats där. Det är en sådan efterfrågan på elcyklar nu, så det kan vara anledningen till prishöjningen. Det är samma situation med elbilar och elhybrider, efter stödet där får ju producenterna knappt fram bråkdelen av vad som efterfrågas. Det kan vara bra att boosta en marknad i början för att sedan avveckla stödet och så lever det på egen kraft.
Vi har tagit del av statistik som visar att flest ansökningar per 1000 invånare finns i län som inte är typiska storstadslän, vad tänker du om det?
– Det har ju fått viss kritik för att det skulle vara ett storstadsstöd. Det skapas en bild att man på landsbygden alltid har tio mil till allting, men många landsbygdsbor har någon mil till tätorten. Där går cykeln alldeles utmärkt. Att det skulle vara ett storstadsstöd är väldigt överdrivet. Jag bor själv på landsbygd och cyklar tre mil till jobbet. Utan elcykel hade jag aldrig cyklat så långt.
Köpte du med stödet?
– Ja, då kunde jag köpa en sån här lite bättre variant som går 45 km/h. Då kan jag cykla på 50 minuter mina tre mil till jobbet och då blir den pendlingen rimlig.
Varför provocerar det här stödet tror du?
– Jag har forskat på miljöområdet i 20 år och så fort det är något nytt som har anknytning till gammal teknik har det hånats. När till exempel bioenergi började bli stort hånades det för att folk skulle ”plocka pinnar och kottar i skogen”. Allt som knyter an till ett tidigare, fattigare liv väcker känslor. Då tycker man att det är ”miljömupparna” som är ute. Det här bidraget har ju väckt så mycket känslor, framför allt på allianssidan.
Många moderater
Men trots att alliansen varit starkt kritiska till införandet av elcykelpremien visar ETC:s granskning att även allianspartiernas riksdagskandidater utnyttjat bidraget sedan det infördes den 1 februari i år. En genomgång av samtliga ansökningar som Naturvårdsverket gjort på uppdrag av ETC visar att lika många riksdagskandidater från allianspartierna har ansökt om bidrag som politiker från det rödgröna blocket.
Till exempel har nio moderata riksdagskandidater tillsammans tagit emot runt 35 000 kronor i bidrag för att köpa elcykel under våren, samtidigt som partiledare Ulf Kristersson kritiserat reformen i skarpa ordalag. I ett anförande på Handelshögskolan i Stockholm den 3 maj sa Kristersson exempelvis att satsningen på elcyklar är ”slöseri med knappa resurser” och ”extra ansvarslöst i just klimatpolitiken”.
Lars-Arne Staxäng sitter i riksdagen för Moderaterna och köpte i juli en elcykel av märket Crescent för 16 295 kronor. Av det fick han tillbaka 4 073 kronor efter att ha ansökt om det nya bidraget.
– Jag har bara haft elcykeln i drygt en månad nu, men jag har haft stor glädje av den och till och med valarbetat lite med den på närhåll. Och så får jag ju lite återbäring här snart.
Men du röstade själv emot elcykelbidraget?
– Ja, även om jag nu själv har dragit nytta av det så tycker jag att det hade varit mer angeläget att lägga pengarna på andra saker. Men man anpassar ju sig så nu har jag utnyttjat det, självklart.
Inom Miljöpartiet, som drivit igenom reformen, är det ingen riksdagsledamot som hoppat på elcykeltrenden hittills i år. Vid en rundringning uppger de istället att de åker kollektivt till jobbet eller cyklar på vanlig cykel.
Däremot är de miljöpartistiska politikerna utanför riksdagen de flitigaste användarna av elcykelbidraget hittills – totalt har nästan 100 000 kronor i elcykelbidrag gått till 18 miljöpartister.
Eva Johansson är 67 år och står i Miljöpartiets valstuga i Eskilstuna. Hon är inne på sin andra elcykel.
– Bidraget var ganska avgörande för att vi skulle ha råd att köpa en till så att både jag och gubben kunde cykla på varsin, säger hon.
– Jag använder den flitigt i princip varje dag, så jag kan absolut säga att den ersatt resor som jag annars skulle ha gjort med bil. Det känns väldigt bra för hälsan också, och så är det ju roligt att cykla när man får draghjälp i uppförsbackarna.
Sammanlagt handlar det om 80 riksdagskandidater som använt det nya bidraget för elcykel eller elmoped, vilket i relation till de drygt 5 500 politiker som kandiderar bara motsvarar en dryg procents uppslutning.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.