Hoppa till innehållet

Utrikes

”Sanktionerna kommer vara kostsamma för Ryssland”

Bild: TT, TT/AP/Alexei Nikolsky

Dagens ETC

Under måndagskvällen höll Rysslands president Vladimir Putin ett tv-sänt tal där han erkände Luhansk och Donetsk som självständiga stater. Kort därefter beordrades dessutom ryska ”fredsbevarande styrkor” till områdena i östra Ukraina. Statsminister Magdalena Andersson fördömde under en pressträff på tisdagen Rysslands agerande.

Det ryska parlamentet, duman, rekommenderade förra veckan Rysslands president att  erkänna Luhansk och Donetsk som självständiga stater. Efter ett tv-sänt möte med det ryska säkerhetsrådet följde sedan ett tv-sänt tal till nationen där Vladimir Putin erkände områdena som självständiga stater.  Delar av Luhansk- och Donetsk-regionerna i östra Ukrarina styrs redan idag av ryskstödda separatister, sedan konflikten som inleddes 2014. Under tisdagsmorgonen rapporterar Moscow Times att Ryssland planerar att erkänna hela områdena, alltså inte bara de delar som kontrolleras av separatister.

Under sitt tv-tal till nationen höll Vladimir Putin en lång utläggning om Ukrainas historia, där han bland annat beskrev Ukraina som en stat utan någon självständig historia och som ett verktyg för väst.

Putins beslut har fördömts av flera stater, inte minst Ukraina.

”Ukraina fördömer ryska federationens beslut att erkänna ”självständighet” åt dessa kvasi-entiteter som skapats i de så kallade folkrepublikerna Luhansk och Donetsk”, skriver Ukrainska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser