Antalet gaybarer i Pittsburgh, Pennsylvania, är inte särskilt många. Kanske 4-5 stycken. En av dem är Harold’s haunt, som riktar sig till alla som definierar sig som queer, särskilt trans- och icke-binära personer.
– Vi är ingen stor nattklubb, utan fungerar snarare som en mysig knytpunkt för våra besökare, säger ägaren Athena Flint.
Dagens ETC får tag på henne mindre än en vecka efter en uppmärksammad incident i samma stad. En mycket oroväckande sådan, enligt Athena Flint – särskilt mot bakgrund av Trumpadministrationens krig mot hbtqi-personers rättigheter.
Stormade in oannonserat
Fredagen den 2 maj var kvällens dragshow på populära P town i full gång när ett 20-tal beväpnade poliser plötsligt stormade lokalen. Besökare och personal eskorterades ut på gatan och fick vänta i regnet medan klubben genomsöktes.
Enligt lokala myndigheter föranleddes inspektionen av frågetecken kring antalet närvarande gäster, som vid tillfället ska ha varit fler än tillåtet.
”Poliserna agerade professionellt och – såvitt vi vet – blev inga besökare illa behandlade”, skriver ägaren av P town i ett inlägg på Instagram.
Men besökarna själva rasar mot vad som ses som överdrivna skrämseltaktiker.
– Att det här händer 2025 är alarmerande. Dussintals poliser, i full mundering med skottsäkra västar, stormade baren och beordrade oss att lämna. Ingen ville förklara vad som pågick, säger en besökare till den lokala tidningen QBurgh.
”Upprörande och bekymmersamt”
Från Athena Flints perspektiv är tillvägagångssättet oacceptabelt.
– Det pågick ett stort strömavbrott i Pittsburgh samma helg och många invånare behövde hjälp, men istället valde man att använda statliga resurser till att trakassera en gaybar. Den prioriteringen är både upprörande och bekymmersam.
Agerandet tyder enligt henne på en bristande förståelse för hbtqi-personers utsatthet.
– Självklart är det viktigt att se till att riktlinjer för nattklubbsverksamhet efterlevs, vi vill inte heller att det ska ske olyckor. Men för queera personer känns allt just nu som ett hot och det behöver man ha i åtanke. Att kalla in en hel polisinsats är i det läget inte rimligt.
Borgmästare pekar på historien
Händelsen har fått stadens politiker att reagera.
I ett uttalande uppmärksammar borgmästaren Ed Gainey hur polisräder mot gaybarer historiskt sett använts som ett sätt att trakassera och utöva våld mot hbtqi-personer.
– Vi behöver ha i åtanke den rädsla som synen och närvaron av beväpnade poliser kan skapa, framhåller borgmästaren.
Räden mot P town ska ha grundat sig i ett klagomål gällande antalet gäster, något som borgmästaren inte vill se utnyttjas som ett sätt att trakassera utsatta grupper.
– Vi kommer att fortsätta arbeta för att bygga förtroende och prioritera säkerheten för våra mest sårbara invånare, avslutar borgmästaren.
Mycket snack, lite verkstad
Athena Flint uppskattar borgmästarens ord men tycker att det viktigaste är handling.
– Det är en sak att slänga upp ett uttalande på stadens hemsida och en annan sak att faktiskt göra upp med poliskåren och se till att dess resurser hamnar där de behövs mest, säger hon och fortsätter:
– Det är precis samma metoder som användes för att terrorisera hbtqi-personer på 60- och 70-talet.
För egen del känns arbetet med Harold’s haunt än mer angeläget framöver, konstaterar hon.
– Jag hoppas att det kan bli en plats där vi kan läka och hitta styrka i varandra. Det behövs om vi ska kunna överleva i den här regimen.