Trumps besök i Mellanöstern kan avgöra Gazas framtid
Solen stiger över ett tältläger i Gaza city. Här bor palestinier som förlorat sitt hem.
Bild: Jehad Alshrafi/TT
Dagens ETC
Donald Trump gör nästa vecka sitt första besök i Mellanöstern. Men det är knappast ett slut på kriget i Gaza han åker dit för att samtala om, i alla fall inte enligt de experter Dagens ETC talat med om resan.
– Trump har inte lojalitet mot någon förutom sig själv. Alla globala säkerhetspolitiska frågor handlar om affärer, säger Mellanösternexperten Alexander Atarodi.
Nästa vecka reser Trump till Mellanöstern. Han ska till Saudiarabien, Förenade arabemiraten och Qatar – men inte till Israel. I alla fall inte enligt den officiella planen.
Varför Israel lyser med sin frånvaro i presidentens resplan kan det finnas flera orsaker till. Kanske att Trump börjat tröttna på Netanyahu, kanske att kontakterna mellan Israel och USA är så täta att ett besök inte är avgörande.
Jan Hallenberg, USA-expert och professor emeritus i statsvetenskap, tror inte att ett besök i Israel är uteslutet.
– Han gillar överraskningar, säger han.
Trump har också sagt rakt ut att han ska annonsera någonting ”väldigt, väldigt stort”. Vad detta ”stora” handlar om är ännu oklart – Gazakriget eller Irans kärnvapenprogram är två kvalificerade gissningar.
– Det kan gälla Israel, säger Jan Hallenberg.
Saudiarabien, Förenade arabemiraten och Qatar är både rika och politiskt inflytelserika. Oavsett om Trumps resa går via Israel kommer Gazas öde vara ytterst närvarande i samtalen. Även Jemen och Syrien kommer diskuteras.
– Trump ska åka till länder som han anser vara allierade med USA och har mängder med pengar. Det här är länder han kan sälja vapen till. Han förväntar sig också att de ska investera i den amerikanska industrin och i USA, säger Jan Hallenberg.
Jan Hallenberg, USA-expert och professor emeritus i statsvetenskap.
Bild:
Jessica Gow/TT
Något i gengäld
Men för att Trump ska få det han vill ha måste Saudiarabien, Förenade arabemiraten och Qatar också få någonting tillbaka. Till exempel att Trump på något sätt går dem till mötes gällande kriget i Gaza. Ett exempel kan vara att de övertygar Trump om att Arabförbundets alternativa plan för Gazas återuppbyggnad är den bästa, både ekonomiskt för USA och för regionens säkerhet.
Trumps besök är ”otroligt viktigt” både för Gazas och regionens framtid, enligt Mellanösternexperten Alexander Atarodi.
– Det är framför allt tre saker som är så viktiga för Trump att de skulle kunna locka honom att göra avkall från tidigare påståenden. Även sin egen plan om att göra Gaza till en riviera.
Den ena är om Saudiarabien och USA skriver under ett långsiktigt säkerhetspolitiskt avtal, inklusive omfattande vapenhandel. Det skulle ur ett amerikanskt perspektiv flytta ansvaret för regionens säkerhet till USA och knyta Saudiarabien och resten av gulfstaterna ännu närmare USA. Det skulle också innebära hundratals miljarder dollar till vapenindustrin.
– USA skulle på det sättet lägga monopol på den här typen av handel med gulfländerna, säger Alexander Atarodi.
Alexander Atarodi, mellanösternexpert.
Bild:
Privat
Investeringar och inkomster
Det andra är att länderna indikerar att de vill göra andra stora investeringar, framför allt inom olje- och energisektorn i vissa delstater i USA. Det skulle öka exporten och därmed intäkterna. Det tredje alternativet är att vissa länder i regionen öppnar för en normalisering av relationerna med Israel.
– Och det är då framför allt Saudiarabien, de har inte erkänt Israel. De här tre sakerna kan gulfländerna erbjuda och jag tror allt kommer att diskuteras nästa vecka, säger Alexander Atarodi.
En normalisering av relationerna finns hela tiden i bakgrunden, enligt Isabell Schierenbeck, expert på israelisk inrikespolitik.
– Men det skulle vara ganska oerhört om man får till det i nuläget, säger hon.
Förenade Arabemiraten normaliserade sina relationer under Trumps förra mandatperiod genom att skriva under de så kallade Abrahamavtalen. Det gjorde även Sudan, Bahrain och Marocko. Avtalet kritiserades för att inte ställa tillräckliga motkrav på Israel i fråga om Palestina.
– Saudiarabien skulle antagligen agera annorlunda i nuläget och ställa mycket tydligare krav på Israel om en lösning på Israel-Palestinakonflikten. Ett slut på kriget i Gaza kanske, säger Isabell Schierenbeck.
Israelisk oro
I Israel finns en viss oro inför Trumps resa, enligt Isabell Schierenbeck.
– Man vet inte var man har Trump.
Hur tas det emot i Israel om Trump inte reser dit?
– Det kan från ett israeliskt perspektiv ses som en indikation att han inte prioriterar att lösa det pågående kriget. Utan att det snarare handlar om att ingå bilaterala samarbeten med de här andra länderna, eller att prioritera andra frågor, säger Isabell Schierenbeck.
Hon menar att Trumps resa och den oro som finns i Israel inför den måste sättas i sitt sammanhang, det vill säga de senaste utspelen om Gaza.
I söndags kom besked om en utökad militäroperation i Gaza. Dagen efter lanserade Israel operation ”Gideon’s chariots”, som enhälligt röstades igenom av säkerhetskabinettet. Samma dag sa den högerextrema ministern Bezalel Smotrich att israelerna ska sluta vara rädda för ordet ockupation. Gaza kommer förstöras ”fullständigt”.
Men den nya, brutala, operationen kommer inte att inledas förrän efter Trumps besök i Mellanöstern. USA-experten Jan Hallenberg tror att det är resultatet av en tyst överenskommelse mellan USA och Israel.
– Trump vill inte att Israel dödar massvis med palestinier medan han är i regionen.
Så det handlar mer om att det inte ser bra ut medan Trump är på plats än att undvika ytterligare en militäroperation?
– Precis. Det ser inte bra ut pr-mässigt.
Operationen kan stoppas
Israelexperten Isabell Schierenbeck och Mellanösternexperten Alexander Atarodi tror å andra sidan att den nya militäroperationen skulle kunna förhindras. Allt beror på vad Trump vill ha, vad gulfländerna är villiga att ge och hur det tas emot i Israel.
– Det är inte nödvändigt att det här sker. Jag tror man måste se det här som ett utspel åt flera olika håll, säger Isabell Schierenbeck.
Isabell Schierenbeck, statsvetare vid Göteborgs universitet och expert på israelisk inrikespolitik.
Bild:
Johan Wingborg, Göteborgs universitet
Från Netanyahu för att blidka högerextremisterna, mot Hamas för att sätta press på dem inför Trumps besök och göra dem mer kompromissvilliga. Hamas talesperson Basem Naim har samtidigt sagt att det inte finns någon anledning att diskutera ett nytt avtal om vapenvila så länge Israels blockad och bombningar av Gaza fortsätter. Hamas har redan skrivit under ett avtal om vapenvila som Israel bröt den 18 mars.
Det avtalet förhandlades fram med hjälp av hårda påtryckningar från Trump innan han tillträdde som president den 20 januari.
– Det visar att om USA vill något så kan man åstadkomma något, säger Alexander Atarodi.
Opportunistiska USA
Ett av Trumps vallöften var att sätta stopp för kriget i Gaza. Så sent som i april, när han påmindes om detta oinfriade löfte, upprepade han för reportrar i Vita huset att han fortfarande både ville och trodde på ett slut i närtid, enligt The New York Times.
Om det fortsatt är Trumps ståndpunkt är oklart.
– Han har insett hur komplicerat det är att avsluta kriget, säger Jan Hallenberg.
Alexander Atarodi är osäker på vad Trump vill.
– USA är opportunistiskt. Får han något större än vad Israel kan erbjuda nappar han på det förslaget.
Så investeringar och vapenexport – det vill säga pengar – kommer spela en avgörande roll för Gazas framtid?
– Absolut. USA är idag en helt annan stat än någonsin tidigare. Inga allianser är viktiga, inga gamla allierade är viktiga. Om det inte gagnar USA, säger Alexander Atarodi.
Netanyahu i kläm?
Om gulfländerna lyckas köpa Trump innebär det ett stort bakslag för Israel, främst för de högerextrema bosättarpartier som helt vill ta över Gaza. Netanyahus position skulle också vara hotad, eftersom han är beroende av högerpartierna för att behålla makten. En situation där Netanyahu hamnar i kläm mellan Trump och högerextremisterna i regeringen skulle kunna uppstå.
Att Israel skulle lyssna på USA är inte heller givet.
– Det finns olika scenarier där. Det ena är att Israel säger nej, vi accepterar inte det här, vi går vidare med våra planer. Men utan USA:s stöd kan inte Israel fortsätta med den aggressiva brutalitet de har visat. Utan USA måste Israel på något sätt tillgodose Trumps behov. I det scenariot att USA ändrar sin uppfattning och stödjer det arabiska förslaget tror jag det finns en öppning för att Israel backar, säger Alexander Atarodi.
Det är dock inte helt enkelt att mobilisera en så stor militäroperation som ”Gideon’s chariot” i Israel nu. Stödet för kriget är lågt bland befolkningen. Inom regeringen är krigsviljan dock intakt.
– De kommer stöta på en rad olika problem och utmaningar, säger Isabell Schierenbeck.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.