Hoppa till innehållet

Kultur & Nöje

Ett skepp från en annan värld?

Den 19 oktober 2017 upptäckte astronomer vid University of Hawaii ett besynnerligt föremål - upptäckten var oerhörd. Det var första gången någonsin ett interstellärt objekt observerats i vårt solsystem.
Den 19 oktober 2017 upptäckte astronomer vid University of Hawaii ett besynnerligt föremål - upptäckten var oerhörd. Det var första gången någonsin ett interstellärt objekt observerats i vårt solsystem. Bild: Bild: ESO

ETC nyhetsmagasin

Chefen för Harvards astronomi-fakultet säger det ingen annan vågar om ett mystiskt objekt som tagit sig in i solsystemet.

Den 19 oktober 2017 upptäckte astronomer vid University of Hawaii ett besynnerligt föremål som färdades i låg hastighet nära jorden. Den extrema hyperboliska banan och farten fick astronomerna att haja till. Hur de än vände och vred på siffrorna insåg de att det rörde sig om ett interstellärt föremål. Alltså en himlakropp som inte kretsar kring solen utan som färdats hit från ett annat solsystem, igenom den evinnerliga rymden i ljusår efter ljusår och som passerade precis innanför jordens omloppsbana. När den upptäcktes befann den sig bara 85 gånger så långt bort som månen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Teckna en årsprenumeration på ETC nyhetsmagasin.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser