Hoppa till innehållet

Flyg

Lärosätenas flygutsläpp ökar kraftigt

Bild: Janerik Henriksson/TT

Dagens ETC.

Stick i stäv med lärosätenas miljöpolicyer ökar tjänsteresorna med flyg kraftigt och närmar sig nu nivåerna före pandemin. Men även tjänsteresorna med tåg blir fler, visar nya siffror.

– Flyg rimmar illa med en grön omställning i den takt som nuläget kräver, säger Emma Kritzberg, professor i Lund som nyligen tog tåget och båten till en konferens på Mallorca.

Tidigare i år blåste forskare vid Lunds universitet upp en storm på Twitter, som plattformen X tidigare hette. Orsaken var att de – via en artikel i personaltidningen LUM – hade fått reda på att universitetets vanligaste resmål för tjänsteresor med flyg var Stockholm, en stad det går tåg till från Lund minst två gånger i timmen. På andra plats kom Barcelona och därefter Amsterdam, Paris, Helsingfors och London. Det trots att Lunds universitet – likt många andra svenska lärosäten – har riktlinjer för hur klimat- och miljöpåverkan från bland annat transporter ska minimeras.

I en rapport som Naturvårdsverket har sammanställt framgår att hela åtta av de tio myndigheter som flyger mest ligger under Utbildningsdepartementet.Lunds universitet toppar listan över de myndigheter som står för störst utsläpp från flygresor över 50 mil. Det handlar om 6869 ton koldioxidvilket motsvarar över 7000 Thailandsresor tur och retur. Tvåa och trea är Kungliga tekniska högskolan och miljöcertifierade Göteborgs universitet, med nästan 4955 ton respektive 4321 ton koldioxid. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

00:00 / 00:00