Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Atmosfären fylls av mikroplaster

Bild: Naina Helèn Jåma/TT

Dagens ETC.

Nya studier visar att mikro­små plastbitar konstant sprids upp i atmosfären. Mikroplasten påverkar molnbildningen och möjligen även klimatet, enligt ny forskning.

– Vi undersöker ­fort­farande konsekvenserna för människor, ekosystem och klimat. Men efter vad vi vet hittills ser det verkligen inte bra ut, säger forskaren Laura Revell.

När plastindustrin etablerades och tog fart på 1940-talet symboliserade plasten modernitet och framtidstro. Idag har den blivit vår fiende. Hav och natur är fulla av plastskräp – ett akut hot mot djur som fastnar i det och äter det – men också mot människor som inandas mikroplaster och i vardagen utsätts för de giftiga kemikalier plasterna släpper ifrån sig. Plastföroreningar anses av många vara ett stort hot mot miljö och hälsa, om än inte lika allvarligt som fossila utsläpp. Men de båda föroreningarna är nära sammankopplade. Inte bara för att även plast är en petroleumprodukt, som många oljebolag nu satsar extra mycket på för att täcka upp för en kommande utfasning av fossila bränslen. Ny forskning visar att mikroplaster – alltså plastbitar som är mindre än fem millimeter stora – har förmågan att spridas både långt upp i atmosfären och långa sträckor över jorden. Exakt vilka effekter detta har är ännu inte tillräckligt studerat, men forskning pågår på flera håll i världen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

BARA IDAG: Prova en hel månad utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel månad utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser